Ülkemizde kaba yem açığının kapatılması amacıyla Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nca uygulanan yem bitkilerinin desteklenmesiyle ilgili olarak bakanlık tarafından Resmi gazete’de bir tebliğ yayınlatıldı.
Yayınlanan tebliğ hakkında açıklamalarda bulunan İlçe Tarım Müdürü recep Yılmaz, şunları söyledi; “Kaliteli kaba yem üretimi amacıyla, yem bitkisi desteklemeleri kapsamında çok yıllık yem bitkilerinden; yonca, korunga, yapay çayır mera ile tek yıllık yem bitkilerinden; fiğ, macar fiği, burçak, mürdümük, sorgum, sudan otu, sorgum-sudan otu melezi, hayvan pancarı, yem şalgamı, silaj olarak ise mısır silajı ve yukarıda sayılan tek yıllık yem bitkilerinden yapılan silajlar destekleme ödemesinden yararlandırılır.
Yem bitkileri ekilişleri için başvurular 31 Ekim tarihinde sona erecektir. Yem bitkisi desteğinden yararlanmak isteyen üreticiler, yem bitkisini hasat etmeden önce form dilekçe ile müracaat eder. Hasattan sonra yapılacak başvurular değerlendirmeye alınmayacaktır. Yem bitkileri ekilişlerine hasat edildiği yıl için tespit edilen destekleme birim fiyatları üzerinden dekar başına destekleme ödemesi yapılır.
Çok yıllık yem bitkisi ekilişleri ile yapay çayır mera tesisinde destekleme ödemesi ilk hasat edildiği yılki destekleme miktarından dört yıl için bir defa yapılır. Aynı parselde beşinci yılda yeni ekiliş veya tesis yapıldığı takdirde destekleme kapsamında değerlendirilir” dedi.
Açıklamalarında desteklemenin esaslarına da değinen Yılmaz; “Tek yıllık yem bitkilerinde; % 50 çiçeklenme döneminde hasat edildiğinde, hayvan pancarı ve yem şalgamında ise hasattan sonra destekleme ödemesine hak kazanılır. Çok yıllık yem bitkilerinde de ilk hasattan sonra destekleme ödemesine hak kazanılır. Silajlık mısır ekilişlerinde ise, danenin hamur olum döneminden danelerin sararmaya başladığı döneme kadar silaj yapmak amacı ile hasat edildiğinde destekleme ödemesine hak kazanılır. Yem bitkisi destekleme ödemesi için ekiliş yapan üretici müdürlüğümüze müracaat edecektir. Desteklenecek yem bitkileri toplam ekiliş alanı en az 10 dekar olacaktır. Bir üretim yılında aynı parsele aynı tek yıllık yem bitkisi arka arkaya ekilirse, sadece birincisi desteklemelerden faydalandırılır. Ancak aynı parsele münavebe uygulayarak bir üretim yılında arka arkaya iki farklı tek yıllık yem bitkisi ekilmesi durumunda, her iki ekiliş ayrı ayrı desteklemelerden faydalandırılır.
Aynı yıl içerisinde aynı parsele tek yıllık yem bitkisi ekilip, hasattan sonra çok yıllık yem bitkisi ekildiği takdirde, her iki ekiliş de destekleme ödemelerinden faydalandırılır. Tek yıllık yem bitkileri ile tahıl karışımlarından yapılan ekilişlerden yüksek verim ve kaliteli kaba yem üretimi yapılabilmesi için ilin ekolojisine uygun karışım oranları il müdürlüklerince bölgelerinde veya illerinde bulunan üniversite ya da araştırma enstitülerinin görüşü alınarak Tahkim Komisyon kararı ile belirlenir.”