Pınarbaşı Mesire Alanı’nda yapılan basın açıklamasına Elbistan Belediyesi Su ve Kanalizasyon İşleri Şefi Bekir Aydın’da katıldı. Geçtiğimiz yıl, Elbistan Belediyesi'nin Dünya Bankası'ndan aldığı 12 milyon 255 bin Euro ile içme suyu rehabilitasyon işi ihaleye verilmişti. Yapılan çalışmalarda boru montaj çalışmalarında su tesisat borularının patlamasından dolayı rahatsız olan Elbistan halkına bir açıklama yapmak amacıyla Piramit Mühendislik Müşavir Firma Temsilcisi İnşaat Mühendisi Murat Bilge, Elbistan Belediyesi Fen İşleri Müdür Vekili Akif Dal ve Elbistan Belediyesi Su ve Kanalizasyon İşleri Şefi Bekir Aydın, çalışmaların yapıldığı yer olan Pınarbaşı Mesire Alanı yakınlarında bir basın açıklaması yaptılar.
“Su Kesintisi Olacak Ama 40 Yılı Garanti Altına Alacağız”
İçme suyu rehabilitasyon çalışmaları hakkında bilgiler veren Piramit Mühendislik Müşavir Firma Temsilcisi İnşaat Mühendisi Murat Bilge, çalışmalarda su tesisatların yüzde 10 su kesintisi olabileceğini ve bunun en kısa zamanda gidereceğini söyledi. Bilge, “Elbistan Belediyesi, Dünya Bankası’ndan sağladığı kredi ile içme suyu şebeke rehabilitasyonu terfi hatları ve su temini işini Dünya Bankası’na yaptırıyor. Bu bağlamda şehir şebekesinin 40 yıllık süreç içerisinde su ihtiyacının temin edilmesi, depolarının yapılması ve şebeke suyunun rehabilitasyonu işi yapılıyor şu anda. Yani 40 yıl bir daha buralara girmeyeceğiz. Dolayısıyla hiç bir şey olmayacak demek doğru değil. 50-100 senelik bir şehir, binlerce kablo ve bağlantı var. Bu boyuttaki bir işte elbette mağduriyet olacak. Bir sene sürecek bir iş ile 40 yılımızı garanti altına alacağız. Borularımız sıhhi borular, Amerika’da nasıl boru döşeniyorsa, bu borularda o borular. Çok kötü katmandan alınan su kaynağı bile Türkiye’nin sayılı su kaynaklarından bir tanesi, çok daha iddialı şeleme noktasında olabilecek bir suyu Elbistanlılara içirmek için bir çalışma yapılıyor. Yarım saat, bir saatlik bir çalışma değil 40 yıllık sorunu çözecek bir çalışma. Elbistan halkında bu çalışmadan dolayı bir sıkıntı beklenebilir.
Mevcut şebekemiz her geçen gün daha kötüye gidiyor. Su kesintileri illaki olacaktır ama kademeli olarak bildirilecek belediye aracılıyla. Biz nerelerde suyu ne kadar keseceğimizi yüzde 80-90 mertebesinde biliyoruz. Eski şebekelerin nasıl bağlantılarının yapıldığını bilmediğimiz için kontrol edemediğimiz noktalarda yüzde 10 mertebesinde su kesintisi olabilir. İşi yaparken çok eski yıllarda döşenmiş tesisatlarla karşılaşıyoruz. Böyle bir sıkıntıya Elbistan halkı göğüs gerecektir diye düşünüyorum” dedi.
“1940-1950’lerden Kalan Hatlar Var”
Boru döşeme çalışmaları çerçevesinde su patlamalarının olabileceğini ve bundan dolayı da kesintilerin olabileceğini belirten Elbistan Belediyesi Fen İşleri Müdür Vekili Akif Dal, 1940-1950 yıllarından kalma hatların olduğunu söyledi. Dal, “40 yıllık süreyle Elbistan içme suyu sorunu problemine çözüm getireceğiz. Bu çözüm kapsamında yapılan bir takım çalışmalarda bir takım sıkıntılar elbette olacak. Bu sıkıntıları en az seviyede götürmek maksatlı belediye personeli olarak 24 saat çalışıyoruz. Müteahhit firmanın çalışmaları devam ettikçe biz kendi personelimizle eski hatları kontrol etmek maksatlı sürekli personelimizi bulunduruyoruz. Fakat 1940-1950’li yıllardan kalma bir hattımız olduğu için, bu hatlar o zamanın teknolojisi espas borularla yapılan bir takım çalışmalar. Bu boruların nereden nereye geçtiği yüzde yüz şu anda bilinemiyor. Bilinmediği için yapılan çalışmalar içinde bir takım su patlamaları olabiliyor. Patlamalar olduğu için bazı yerlere kısmi zamanlı su verilemiyor. Vatandaşlımızın iyi niyeti ve hoşgörüsüne sığınıyoruz bu noktada. Tüm personelimizle birlikte bu çalışmayı takip etmeye çalışıyoruz. Memleketimizi son derece önemli bir projeyle buluşturacağız diye düşünüyorum”dedi.
Son olarak sözü alan Elbistan Belediyesi Su ve Kanalizasyon İşleri Şefi Bekir Aydın ise Yunus Emre Mahallesi ,Cumhuriyet Mahallesi, Kümbet Mahallesi, Orhangazi, Battalgazi ve Tepebaşı Mahallelerinde çalışmalarda su hattı kırılmalarından dolayı su kesintilerinin olacağını söyledi.