1988 yılından bu yana Elbistan’a bağlı Doğan Beldesi’nde eğitim-öğretime devam eden Elbistan Meslek Yüksek Okulu’na yeni bir bölüm açılacak. 2004 yılında açılan Termik Santrallerde Enerji Üretimi ile Termik Santral Makineleri bölümleri ile Türkiye’de bir ilke imza atan EMYO, şimdi de Yerel Yönetimler bölümünü açmak için bir çalışma başlattı.
“Yerel Yönetimlere Eleman Kazandıracak”
EMYO Müdürü Haydar İnce, açmayı planladıkları Yerel Yönetimler bölümü hakkında yapmış olduğu açıklamalarda okulun yaklaşık 15 bin metrekare kapalı alana sahip olduğunu belirterek fiziki mekân olarak okulun yeni bölümler açılmaya müsait olduğunu söyledi.
İnce; “Meslek yüksek okullarının kurulmasındaki esas amaç, iş dünyasına, sanayiye ara eleman kazandırmaktır. Dolayısıyla şu anki Yükseköğretim Kurumu’nun başkanı yeni programlar açılması konusunda bu tür okulları teşvik ediyor. Bu, rektör tarafından da dillendirildi. ‘Eğer bölgeye uygun göreceğiniz programlar varsa yeni programların açılması hususunda çalışmaları yapın, onları değerlendirelim’ demişti. Bende, kurulacak olan programlara baktığımda Yerel Yönetimler Programı’nın çok yararlı olacağını düşündüm. Yerel Yönetim Programları özellikle yerel yönetimler dediğimiz belediyeler, il özel idareleri, sivil savunma gibi yerlere eleman kazandıran bölümler. Bir başka şey daha var. Yerel yönetim programları, dikey geçiş sınavı ile fakülteye öğrenci gönderebiliyor” dedi.
“Türkiye’de Çoğu Üniversitede Yok”
İnce, açıklamalarının devamında; “Yerel Yönetimler Programı’na karar vermemizin en büyük sebebi YÖK’ün bu konudaki uygulamaları ve kararları ile yöreye en uygun olabilecek program olmasıydı. Yani açacağınız programın böyle sırf ‘program açıldı’ desinler diye değil de hakikaten ihtiyaca cevap versin diye açılmalıdır. Biliyorsunuz daha öncede 2004 yılında termik santrallere yönelik 2 tane program açılmıştı ve çok da yerinde olduğunu düşünüyorum. Yani bir yerlere, bir ihtiyaçlara cevap verebilecek nitelikte ise açmak gerekiyor. Yerel Yönetimler Programı, özellikle lise mezunlarının çok rahatça tercih edebileceği bir bölüm. Yani öz olarak o tür yerlere memur yetiştiren çok önemli bir program olduğunu düşünüyorum. Ve Türkiye’de çoğu üniversite de yok” dedi.
Yerel Yönetimler bölümünün açılması için gerekli alt yapı ve çalışmalara da değinen İnce; “Bölümü açarken ilk önce kriterleri belirliyoruz. Yani bu bölümü açmaktaki amaç neydi, niye bu programı açıyorsunuz? Daha sonra da onunla ilgili gerekçeleri gösteren, okulun fiziki imkânlarından tutun, akademik personel, idari personelin yeterli olduğunu gösterir dokümanlar. Öğretim elemanlarının girdiği dersler, öğretim elemanı yeterli mi, değil mi bunları gösterir bir dosya hazırlıyoruz. Bu dosyayı hazırladıktan sonra senatoya sunuyoruz, senato da eğer ‘o program o okulda açılsın’ diye karar alırsa, programın açılması için YÖK’e yazılıyor, YÖK’te zaten siz uygun gördükten sonra hayır demiyor” dedi.
“2010-2001 Dönemine Yetiştirmeye Çalışacağım”
EMYO’ya Yerel Yönetimler bölümünün açılması için senatoya sunulacak olan raporda son aşamay gelindiğini söyleyen İnce; “Aşağı yukarı 40- sayfalık bir rapor ve yaklaşık 40 sayfasını tamamladım. Rapor tamamlandıktan sonra senatoya sunulacak ve 2010-2011 dönemine yetiştirmeye çalışacağım. Çünkü bunun senatoya sunulması, senatonun karar aldıktan sonra YÖK’e gönderilmesi, YÖK’ün açın demesi bunların hepsi bir süreç. Sanıyorum 2010-2011’in ÖSS kılavuzunda yer alır. Okulumuzda 10 bölüm, 1400’e yakın kayıtlı öğrenci var ve bu bölümle birlikte 11. bölüm olacak” dedi.