Cumartesi günü saat 19:30’da Elbistan Grand Otel’de düzenlenen panelin oturum başkanlığını SDD Genel Sekreteri Celal Topkan, katılımcı panelistleri de Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası Eski Genel Başkanı Mahir Gürbüz ve Milli Eğitim ve Eski Hazine Eski Bakanı Hikmet Ulubay’dı. Panele SDD Elbistan Şubesi Başkanı Haluk Gül, CHP Elbistan İlçe Başkanı Avukat Memet Uzun, Atatürkçü Düşünde Derneği Elbistan Şubesi Başkanı Yusuf Güneş ve çok sayıda davetli katıldı.
Panelin açılışında bir konuşma yapan SDD Elbistan Şubesi Başkanı Haluk Gül, “Derneğimiz kurulduğu günden bu yana mayıs ayında bir etkinlik koymayı önüne bir hedef olarak düşünüyordu. Mayıs ayının önemi bizi bu karara almaya zorladı. Bundan sonrada mutlaka mayıs aylarında etkinlik yapacağız. Ama bu defa mayısın 1’i veya 2’sine denk getirmeye çalışacağız. Mayıs atlanabilecek bir ay değil. Mayısın biz sosyal demokratlar üzerinde ayrı bir yeri var. Bugün 16 mayıs. Mavi gözlü insanın denize bakarak bağımsızlık düşleri kurduğu ve kurtuluş savaşını programladığı günün yıl dönümünde bir aradayız. Mayıs acıdır, mayıs gözyaşıdır. Mayıs aynı zamanda direnmedir” dedi.
Daha sonra oturum başkanı sosyal Demokrasi Derneği (SDD) Genel Sekreteri Celal Topkan sözü aldı. Topkan kısa bir konuşma yaparak panele katılanlara teşekkür ederek panelistleri tanıttı. Tanıtımın ardından panel başladı ve Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası Eski Genel Başkanı Mahir Gürbüz konuşmasına başladı. Tarımın Cumhuriyetin kuruluşu ve diğer dönemlerde ilerleyişi hakkında bilgiler veren Gürbüz, “Ortak bir uzlaşmaya erişmek için ortak dil lazım. Ortak kavramlarda konuşmak lazım. Çoğu kez eksik ve yanlış bilinen tarımla ilgili dünyada da paylaşılmış olunan bir tanımlamayı sizinle paylaşmış olacağım. Kimliler tarımı, tarla tarımı sanıyor. Kimileri bağ, bahçe tarımı sanıyor. Kimileri havyacılığı tarım dışı için bir uğraş sanıyor. Değişik anlayışlar var. Oysa bütün dünyada paylaşılan tanım şu; bitkisel, hayvansal ve ormancılık alanlarında, başta toprak ve su olmak üzere, doğal varlık ve kaynakların kullanarak üretim yapmak. Bu uğraşın bütününe tarım deniliyor. Yani tarla üretimi yapıyorsak tarım yapıyoruz, bahçe üretimi yapıyorsak tarım yapıyoruz, hayvancılık yapıyorsak tarım yapıyoruz, hatta ormancılık halk sektöründe tarımcılık kapsamının içerisinde. Gerçektende bir çok alanda olduğu gibi cumhuriyet devrimi tarım alanında da çok önemli değişim ve dönüşümlere damga vurmuştur. Tarımca bu dönemin belirleyici beş ana dönemi bulunmaktadır. Birincisi cumhuriyet ile başlayan il 10 yıl ve kuruluş yılları. İkincisi 1933 sanayi planıyla başlayan devletçilik dönemi. Üçüncüsü belki devletçiliğe tepki diyeceğimiz 46’ıyla başlayan çok parti dönem. Bunu izleyen 60’larla başlayan dönem. Gerçektende bu farklı dönemlerde tarımda farklı değişimler yaşandığını görmek mümkün. Cumhuriyetin ilk 10 yılı, hem toplumsal anlamda hem ekonomik anlamda tarımın sektörleşmeye başladığı bir dönemdi.” Dedi ve sözlerine tarım sektöründeki günümüz sorunları ve çözümleri konusunda davetlileri bilgilendirdi.
Panelinde devamında Eski Hazine Eski Bakanı Hikmet Ulubay, siyasetten kirlenme konulu panel verirken panele katılanlarda sordukları sorulara panelistler tarafından vefat aldılar.