1967 yılında merhum Yusuf Yüce’nin Oto Grup adı altında temelini attığı, ikinci kuşak tarafından büyütülerek Oto Yüce Kolektif Şirketi olarak Elbistan halkına hizmet etmeye başlayan ve son olarak Yusuf Yüce’nin torunları olan üçüncü kuşağın devraldığı 42 yıllık oto yedek parça işletmesi şimdi Yücesan Limited Şirketi ismiyle ve oto yedek parçasının dışında hırdavat, rulman, elektrikli el aletleri gibi geniş ürün yelpazesiyle Elbistan halkının hizmetine girdi.
Elbistan’ın köklü ailelerinden olan Yüce Ailesi tarafından Elbistan Küçük Sanayi Sitesi girişine 3 kat üzerine inşa edilen 4 bin metrekare kapalı alana sahip Yücesan’ın açılışı için bir tören düzenlendi.
AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Avni Doğan, Elbistan kaymakamı Ahmet Altıntaş, Elbistan Belediye Başkanı Avukat Durmuş Küçük, Elbistan Baro Temsilcisi Avukat Mevlüt Kurt, Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, daire amirleri, belde belediye başkanları, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri, iş adamları, esnaf ve çok sayıda davetlinin katılımıyla gerçekleşen törenin açılış konuşmasını Yücesan Limited Şirketi Yönetim Kurulu başkanı Mehmet Yüce yaptı.
Yüce; “20 Kişi İstihdam Edildi”
‘1967 yılında merhum babam Yusuf Yüce’nin Oto Grup olarak kurmuş olduğu firmayı ikinci kuşak olarak Oto Yüce adı altında devam ettirdik’ diyen Mehmet Yüce, üçüncü kuşak olarak Yücesan Limited Şirketi adıyla Elbistan’a hizmet etmenin onuru ve gururunu yaşadıklarını söyledi. Yüce; “4 bin metrekare kapalı alana sahip Yücesan’da 20 kişi istihdam edilmiştir. Yücesan Limited Şirketi olarak kaynak makinelerinden elektrik el aletlerine, oto ve traktör yedek parçalarından rulman ve kayışa, iş ve iş güvenliği malzemesinden teknik hırdavata kadar geniş ürün yelpazemizle Elbistan halkına hizmet etmeye devam edeceğiz” dedi.
Yüce’den sonra birer konuşma yapan Elbistan Kaymakamı Ahmet Altıntaş ile Belediye Başkanı Avukat Durmuş Küçük ise Yüce Ailesi’ne hayırlı olsun dileklerinde bulundular.
Özdebir; “Yüce Ailesi’nin Birlikteliği Türkiye’ye Örnek Olmalı”
Açılışa katılan Anakara Sanayi Odası başkanı Nurettin Özdebir ise yapmış olduğu konuşmasında, ülkemizde yaşanan krize, kriz ortamında yapılması gerekenlere değindi. Özdebir; “Global krizin dünyayı etkilediği ve insanların artık bu krizden sıkıldığı ve çıkmak için morale ihtiyaçları oldukları bir dönem de güzel Elbistan’ımıza çok yakışır, Türkiye’ye örnek olacak böyle bir tesisin açılışında bulunmak, bu mutluluğu sizlerle paylamak bana sevinç verdi, umut verdi. Bu güzel yatırımdan dolayı başta Yüce Ailesi olmak üzere tüm Elbistanlıları tebrik ediyorum. Burada yalnız konsept olarak, yapı olarak Türkiye’ye örnek olacak bir binayı, bir işletmeyi değil, aynı zamanda Türkiye’ye örnek olması gereken bir birlikteliği de yaşamış oluyoruz. Bu birliktelikten kastım, üçüncü neslin şu anda işin başında olması ve babadan, deden başlayan bu müessesenin daha sonra ikinci kuşak ve üçün kuşak tarafından ortaklıkların devamı şeklinde büyüyerek devam etmiş olması, bence asıl dikkat edilmesi gereken husus budur. Çünkü ülkemizde ortaklık kültürü pek fazla gelişmemiş. Hep, ufak olsun benim olsun denmiş. Bunun sonucu olarak da sermayenin birikimi ve uzmanlaşma oluşamadığı için özellikle ekonominin daraldığı böyle durumlarda işletmelerin daha önce biriktirdikleri kanı kaybediyorlar. Halbuki ortaklıkları yapabilseydik bugün, işletmelerimizin büyüklükleri çok daha farklı olabilirdi. Sanayi Bakanlığı’nca bir sanayi envanteri yapıldı, girişimci bilgi sistemi. Tüm Türkiye genelinde bilanço esasına göre vergi veren yaklaşık 3 milyon mükellefin ortalama çalışan sayısı 5. Bu, işletmelerimizin ne kadar ufak olduğunun bir göstergesidir. Halbuki kuş alayıyla uçar. Birlikte rahmet, ayrılıkta azap vardır. Maalesef Yüce Ailesi’nin devam ettirdiği ortaklığı benzerlerini, ülkemizde görmek son derece az örneklerinden birisidir” dedi.
“4 Gencimizden 1’i İşsiz”
Yaşanan bu krizin sona ermesinden sonra rekabet ve iş yapma şartlarının yeniden yazılacağını belirten Özdebir, Yüce Ailesi’nin yaptığı gibi birliktelikleri yapamayanların ayakta kalabilme şanslarının daha az olduğunu, hükümetin de bu yönde çalışmalar yürüttüğünü söyledi. Özdebir; “Mutlaka herkes global krizle ilgili, krizin sebepleriyle, sonuçlarıyla ilgili geç kaldık, erken davrandık, teğet geçti, deldi geçti gibi şeyler söylemişlerdir. Hazreti Mevlana’nın güzel bir sözü var ‘dün dündü cancağızım, bugün yeni şeyler söylemek lazım’ diye. En kötüsü geçti. Bu, hem dünyadan gelen çeşitli verilerden, hem de ülkemizdeki göstergelerden en kötüsünün geride kaldığını bundan sonra her geçen günün bir öncekinden iyi olacağını umut ediyoruz ve göstergelerde bunu gösteriyor. İşsizlik rakamları açıklandı ve 16,1’e çıktı. 4 milyonun üzerinde bir işsizimiz var. Özellikle bizim en büyük varlığımız, en büyük güvencemiz, aynı zamanda da en büyük sosyal tehlike olan genç nüfusta her 4 gencimizden biri işsiz durumda. Bunları zaman içerisinde aşabilmemiz lazım. Bunları aşabilmemiz için de iş yapabilmenin önündeki engellerin kolaylaştırılması ve müteşebbislerin üzerindeki yüklerin azaltması lazım. Kayıt dışılığın önlenmesi, adil bir sistemin yapılması, ticaret kanunu ve bunun yanında borçlar kanunu, iş hayatımızı düzenleyen diğer önemli kanunlar şu an meclisimizin gündemindedir. Bu kanunların bir an evvel inanıyorum ki komisyonlarda görüşüldükten sonra da milletvekilleri genel kurulda tecrübelerini ve yapıcı katkılarını ilave ederek bu kanunların daha olgunlaşarak çıkmasını sağlayacaklardır. Bugün dünya ile entegre olan, Avrupa’nın 6., dünyanın 17. büyük ekonomisi olmuş ülkemizin önünü açacak bu kanunları bir an evvel yasalaştırıp çıkaracaklardır.”
“Eğitim Seferberliği Yapmamız Lazım”
Elbistan’a Kayseri üzerinden geldiğini belirten Nurettin özdebir; “Gelirken yapılan yolları gördüm. Gerçekten ülkemizde çok işler yapıldı bunu takdir etmemiz lazım. Alt yapı sorunlarımızda çok önemli mesafeler kat edildi. Sağlık konusunda çok güzel şeyler yapıldı. Bunlar da çok güzel kazanımlardır. Bu kriz döneminde bir eğitim seferberliği yapmamız lazım ve Sayın Milletvekilimizin de desteklemesini istiyorum. Özellikle mesleki teknik eğitim ve diğer meslek alanlarını da kapsayan mesleki eğitim yapmamız lazım. Benim ortaokul çağımda revaçta olan meslek okullarıydı. Beni de babam bir meslek okuluna kaydettirmişti ama daha sonra oradan aldılar, düz bir okula gönderdiler. Çünkü o çağlardan itibaren artık yavaş yavaş işlevini yitirmeye, değişime ayak uyduramamaya başlamıştı. Eğitim sistemimiz maalesef bugün meslek edinmeye değil, diplomaya endekslenmiş bir eğitim sistemi. Bununla ilgili çok güzel çalışmalar var, Mesleki Eğitimi Güçlendirme Çalışması gibi. Ama daha yapılması gereken şeyler var. Şu anda elimizde ciddi bir iş arayan, işe ihtiyacı olan sağumuz var. Bunları desteklendirmemiz lazım. Krizden önce hepimiz biliyorsunuz nitelikli eleman bulmakta ciddi sıkıntılar çekiyorduk. Bu mesleki eğitim konusunda yapılabilecek çalışma, ülkenin bundan sonraki rekabet şartlarının geliştirilebilmesi açısından son derece yapıcı ve olumlu katkı olacaktır” dedi.
Konuşmaların ardından açılışa geçildi ve açılış kurdelesini AKP Kahramanmaraş Milletvekili Avni Doğan, Elbistan Kaymakamı Ahmet Altıntaş, Belediye Başkanı Avukat Durmuş Küçük ile Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir birlikte kesti.
Açılışın ardından törene katılan davetliler 4 bin metrekarelik kapalı alanı gezerek çalışanlar ve Yücesan ortaklarından ürünler hakkında bilgiler alırken, davetlilere çeşitli ikramlarda bulunuldu.