28 Kasım 2007 tarihinde Kat Mülkiyeti Kanunu’nda yapılan değişiklikle 28 Kasım 2007 tarihinden önce kat irtifakı kurulmuş ve üzerindeki yapı tamamlanıp, yapı kullanma izin belgesi yani iskan belgesi alınmış gayrimenkullerin en geç 28 Kasım 2009 tarihine kadar kat mülkiyetine geçilmesi gerekiyor.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Elbistan Tapu Sicil Müdür Vekili Mustafa Kayahan Kaya; “634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nda; Resmi Gazete’nin 28 Kasım 2007 tarih ve 26714 sayılı nüshasında yayımlanan 5711 sayılı Kanun ile değişiklikler yapılmıştır. 28 Kasım 2007 tarihinde yayımlanan 5711 sayılı kanunun 7. ve 23. maddesine göre yapıları tamamlanmış kat irtifaklı taşınmazlar için kat mülkiyetine çevrilmesi zorunluluğu getirilmiştir.
28 Kasım 2007 tarihinden sonra yapıları tamamlanmış olan kat irtifaklı gayrimenkulde, yapı kullanma izin belgesi alındığı tarihten itibaren l yıl, 28 Kasım 2007 tarihinden önce kurulmuş ve üzerindeki yapılar tamamlanıp yapı kullanma belgesi alınmış bulunanlarda en geç iki yıl içinde kat mülkiyetine geçilmesi zorunluluğu getirilmiştir.
Belirtilen süre içinde kat irtifak hakkı sahiplerinden birinin veya varsa yöneticinin yazılı uyarısına rağmen, kat mülkiyetinin kurulması için tapu idaresine verilmesi gereken 634 sayılı kanunun 12. maddesinde yazılı belgelerden eksik olanları tamamlamaktan veya imzalanması gerekenleri imzalamaktan kaçınan kat irtifakı hakkı sahiplerinden her birine, kendine ait her bağımsız bölüm için, ana gayrimenkul belediye sınırları içinde ise belediye, belediye sınırları dışında ise mülkî amir tarafından 1000 Türk Lirası idarî para cezası öngörülmektedir.
Kat İrtifakı; henüz başlanmamış veya tamamlanmamış binalar için, Kat Mülkiyeti ise; Yapı Kullanma İzin belgesi alınmış ve inşaatı tamamlanmış binalar için tesis ve tescil edilmektedir” dedi.
Açıklamalarında tapuda yapılacak olan işlemler ve işlemler sırasında vatandaşların yanlarında bulundurması gereken belgeler hakkında da bilgiler veren Kaya; “Kat irtifaklı tesis edilmiş binaların tamamlanmış olmasına rağmen kat mülkiyetine geçilmemesinin sebebi 5711 sayılı kanun yürürlüğe girene kadar bir zorunluluk olmaması ve isteğe bağlı olmasından dolayı kat mülkiyetine geçiş olmamıştır. Kat irtifaklı yerlerin kat mülkiyetine geçiş için istenecek belgeler ve alınacak masraflar şunlardır. Belediye veya valilikten her bağımsız bölüm için alınacak olan yapı kullanma izin belgesi. Kadastro müdürlüğünce cins tashihi değişiklik beyannamesi. Her bağımsız bölüm için Zorunlu Deprem Sigortası (DASK). DASK, poliçe düzenlemeye yetkili şirketler tarafından düzenlenmektedir. Vergi dairesi/mal müdürlüğünden 492 Sayılı Harçlar Kanunu’nun 13/a maddesine göre vergi ilişiği olmadığına dair belge. Cins tashihi işlemiş veya kat mülkiyetine geçiş için kat mülkiyetlerinden bir tanesinin gerekli evrakları toplayıp prosedürü tamamlayıp müdürlüğümüze müracaat ederek işlemi tamamlaması yeterlidir. Müdürlüğümüzde işlem masrafları olarak da cins tashihi için 100 TL, kat mülkiyeti tashihi için de 100 TL alınmaktadır” dedi.