Milli Eğitim Bakanlığı ile imzalanan protokol kapsamında yatılı ilköğretim bölge okullarında öğrenim gören öğrencilerin eğitimlerini en üst düzeye ulaşmak için coşku ve motivasyon yaratmak, okumayı sevdirmek, okullarda hem eğitici hem de eğlendirici etkinlikler düzenlemek, öğrencilerin sıkıntı ve mutluluklarını paylaşmak, öğrenci ve öğretmenlerin yaşam boyunca öğrenmeye ve öğretmeye duyacakları isteğin sürekliliğine yardımcı olmak amacıyla yürütülen YİBO Destek Projesi kapsamında geçtiğimiz günlerde 45 kişilik ekiple Elbistan YİBO’yu ziyaret eden İLKYAR Vakfı, okuldan ayrılırken arkalarında maddi ve manevi birçok güzellikler bıraktılar.
Hacettepe, Boğaziçi, Gazi, Ankara ve Mersin Üniversiteleri’nde okuyan 43 gönüllü öğrenci ile birlikte YİBO’da çeşitli etkinlikler düzenleyen İLKYAR Vakfı Başkanı ODTÜ Makine Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Vural, Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ata Tezbaşaran, 2 gün süren etkinlik sonunda öğrencilerin yüzlerinde mutluluk ve gülücükler bırakarak ayrıldılar.
Umut Köprüleri Projesi’nden Elbistan YİBO’ya Anı Kütüphanesi
Tamamen gönüllülerden kurulan ve hayırsever vatandaşların destekleri ile Türkiye’nin dört bir köşesindeki YİBO’lara ulaşan İLKYAR Vakfı, etkinliklerin dışında okullara kütüphaneler ve oyuncak odaları kurarken, bunları da yine vakıftan desteklerini esirgemeyen hayırsever insanların katkılarıyla yapıyor.
Yaklaşık 500 civarında çeşitli kitapların bulunduğu kütüphanelerden Elbistan’a kurulan Anı Kütüphanesi’ni ise Amerika Birleşik Devletleri’nin New York şehrinde yaşayan Türklerin hayata geçirdiği Umut Köprüsü Projesi Kurdu ve İLKYAR Vakfı Başkanı Prof.Dr. Hüseyin Vural, kütüphanenin isminin yazılı olduğu çerçeveyi de Elbistan YİBO Müdürü Şaban Karakoç’a teslim etti.
Kütüphane Hem Öğrencilere Hem de Öğretmenlere Hitap Ediyor
Vakfın tamamıyla gönüllülerden oluştuğunu ve gerek projede görev alanların gerekse de proje kapsamında öğrencilere alınan hediyelerin, ödüllerin, kütüphanelerin ve oyuncak odalarının gönüllülerin maddi desteğiyle olduğunun altını çizen Prof. Dr. Vural, okullara kütüphane kurmalarındaki amaçlarının öğrencilere okuma alışkanlığı kazandırma, okumayı sevdirme olduğunu söyledi. Vural; “Düzenlenen projelerde gidilen her yatılı ilköğretim okuluna yaklaşık 500-700 civarında kitap hediye ediliyor ve bir anı kütüphanesi kuruluyor. Kütüphanede bulunan her kitabın ön sayfasına kütüphane kimin anısına kurulmuşsa o kişinin isminin yazılı olduğu mühür basılıyor. Kütüphaneye bir de o kişinin adına hazırlanmış çerçeve asılıyor. Bunların yanı sıra içinde bağış yapanın da hitabının bulunduğu ve anısı hazırlanan kişinin özgeçmişinin de yer aldığı bir dosya hazırlanıyor. Kütüphanede ders kitapları bulundurulmuyor. Hikâye, şiir kitaplarının yanı sıra bilim ve teknik içerikli kitaplar da kütüphanede yer alıyor. Öğretmenlerimizi de unutmuyoruz. Onlar içinde 25-30 civarında çocukların eğitimiyle ilgili kitaplar raflardaki yerlerini alıyor. Kitapları seçen ekip çocuklardan, öğretmenlerden, yazarlardan ve anne-babalardan oluşuyor. Kitapları seçerken içlerinde politik herhangi bir görüşün olmamasına son derece özen gösteriliyor” dedi.
Elbistan YİBO’nun Oyuncak Odası KAREL’den
Öğrencilerin ders dışında oyun oynamaları gerektiğine ve buna hakları olduğunu düşünen İLKYAR Vakfı, Elbistan YİBO’ya kütüphanenin dışında bir Oyunca Odası kurdu. Bu odanın kurulumunu da KAREL Elektronik Sanayi ve Ticaret A.Ş. üstlendi.
Oyuncak odalarını genellikle oyuncakların konulabileceği ve öğrencilerin kolaylıkla oynayabileceği fiziksel bir mekan ayırabilen okullarda kurulduğunu söylen Prof. Dr. Hüseyin Vural; “Oyuncaklar alınırken oyuncakların sağlam, kaliteli, kullanışlı, eğitici-öğretici olmasına dikkat ediliyor. Oyuncak odasının kurulmasını sağlayanın ismine oyuncak odasında bir anı çerçevesi bırakılıyor” dedi.
Vural; “Geleceğin Dürüst İnsanları YİBO’lardan Çıkacak”
Yapılan etkinlikler sırasında verilen arada öğle yemeğinde İlçe Milli Eğitim Müdürü Ramazan Çelik ile bir araya gelen İLKYAR Vakfı Başkanı Hüseyin Vural ve Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ata Tezbaşaran, Ramazan Çelik ile sohbet edip faaliyetlerine değindiler.
Burada bir açıklama yapan Vural, YİBO’ların kendileri için çok önemli olduğunu söyledi. ‘Bu çocuklar, sevgi dolu, herkese saygı dolu çocuklar’ diyen Vural; “Bu çocukların insani değerleri mücevher gibi değerli. Bunları korumamız, medyanın yozlaştırıcı etkisinden korumamız, eğitimle taçlandırmamız lazım. Geleceğin 25-30 sene sonrasında baktığımız zaman en dürüst insanlar hep YİBO’lardan çıkacak. Çünkü devletin sosyal programları çöküyor. Her şey özelleşiyor, her şey özelleşirken devlet, çocukların her şeyine bakıyor, öğretmenlerimiz hiç bilmedikleri konularda riskler alıyorlar, yöneticilerimiz fedakarlık yapıyorlar. YİBO’lar fedakârlıklar okuludur, çocuklar da fedakârlıklar yapıyorlar. Bu fedakârlıkların topluma bence çok güzel etkileri olacaktır diye düşünüyorum. O nedenle YİBO’lar çok önemli, köy çocukları çok önemli” dedi.
Karakoç; “Teşekkürler İLKYAR”
2 gün süreyle 45 kişilik ekibi okullarında misafir eden Elbistan YİBO Müdürü Şaban Karakoç, İLKYAR’ın öğrencilerin üzerinde çok olumlu etkiler bıraktığını söyledi. Karakoç; “İLKYAR Vakfı ekibi, sınıflarda yapmış oldukları deneyler ve etkinliklerle öğrencilerde ayrı bir heyecan oluşturdular. Öğrencilerimizin kendilerine olan güveni arttı. Bunun dışında içerik bakımında Anı Kütüphanesi ile Oyuncak Odası kurdular. Okulumuzdan öğrencilerin üzerinde çok olumlu etkiler bırakarak ayrıldılar. . İLKYAR Vakfı başkanı Sayın Prof. Dr. Hüseyin Vural ile beraberindekilere şahsım ve öğrencilerim adına çok teşekkür ediyorum” dedi.