Elbistan Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen seminer, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Elbistan, Afşin, Ekinözü, Nurhak ve Göksun İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri’ne bağlı halk eğitimi merkezi ve meslek edindirme merkezi müdürleri ile okul müdürleri, müdür yardımcıları ve rehber öğretmenlerin katılımıyla gerçekleşen seminerin açılış konuşmasını Elbistan Cumhuriyet Başsavcısı ve Koruma Kurulu Başkanı Özden Doğan yaptı.
Denetimli Serbestlik ve Yardım merkezi Şube Müdürlüğü’nü tanıtmak, milli eğitim camiasıyla işbirliği ile karşılıklı görev ve sorumlulukları hatırlatmak adına bu semineri düzenlediklerini belirten Doğan; “Hepimizin malumu olduğu üzere Türkiye, Avrupa Birliği sürecinde çok önemli reformları, yasal düzenlemeleri yapmıştır. Bu güzel düzenlemelerden biri de Denetimli Serbestlik Sistemi’dir. Denetimli Serbestlik Sistemi, Türk ceza sisteminde çağdaş esasları vurgulayan büyük bir reform hareketini yansıtmaktadır. Bu sistem, ülkemiz ceza adalet sisteminde önemli bir boşluğu doldurmakta, suç işleyenlerin topluma kazandırılması için sorumluluğu tüm toplum kesimine yayarak suç işleyenin dışlanmadan topluma kazandırılmasına yardımcı olmaktır.
Biliyorsunuz, ceza hukukuyla ilgili yapılan düzenlemede hapis cezası verilmesi gerekenlere hapis cezası veriliyor ancak yeni düzenlemeyle bazı suçlar bakımından hapis cezası yerine alternatif imkanlar getirilmiştir. Bunlar cezaevine konulmadan uygar ülkelerin uyguladığı, uygulamaya çalıştığı, bizim de benimseyerek hukuk sistemimize dahil ettiğimiz bir kısım imkanlardır. Suç işleyenin eğitimi yarıda kalmışsa eğitim kurumuna devam etmesini sağlama, kamu kurumunda ücretsiz çalıştırma gibi bir takım tedbirler uygulanmaktadır.
Toplantımızda, Denetimli Serbestlik, Çocuk Koruma Kanunu, koruyucu ve destekleyici tedbirler, kurumlar arası işbirliği, özellikle eğitim tedbirlerinin yerine getirilmesi sırasında karşılıklı işbirliğinin ne şekilde olması gerektiği konularında aydınlatıcı bilgiler verilecektir.
Yaptığımız uygulamaların amaçları içinde hükümlünün yeniden suç işlemesini engelleyici etkenleri güçlendirmek, toplumu suça karşı korumak, hükümlünün yeniden sosyalleşmesini teşvik etmek, üretken olmasına katkıda bulunmak, kanunlara, nizamlara ve toplumsal kurallara saygılı, sorumluluk taşıyan bir yaşam biçimine uyumunu kolaylaştırmak gibi unsurlar bulunmaktadır. Tabi bütün bu uygulamaları, insanları toplum içinde deşifre etmeden, tarafsızlık içinde, suç işleyen çocuğun yüksek yararı gözetilerek en önemlisi siz değerli eğitim camiasının desteklerini arkamıza alarak yerine getirmeye çalışıyoruz” dedi.
Özden Doğan’ın konuşmasının ardından Cumhuriyet Savcısı Süleyman Özar, Çocuk Koruma Kanunu kapsamında verilen koruyucu, destekleyici ve bakım tedbirleri ile ilgili olarak katılımcılara bilgiler verdi.
Özar’ın ardından Cumhuriyet Savcısı Orhan Irmak da Çocuk koruma Kanunu ve denetim altına alma konularında bilgiler aktardı.
Son olarak Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi Şube Müdürü vekili Öğretmen Hasan Balbaba da denetimli serbestlik olarak verilen eğitim tedbirlerinin infaz aşamaları ve kurumlar arası işbirliği ile verilen tedbirlerin infazı sırasında hazırlanan plan, form ve raporlar konusunda öğretmenleri bilgilendirdi.