Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, 8 Mayıs 2009 Cuma günü Resmi Gazete’de yayımlattığı tebliğ ile Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) dahil olan çiftçilere mazot, kimyevi gübre ve toprak analizi desteklemesi yapılacağını duyurdu.
2010 yılında ödemeleri yapılacak olan 2009 yılı mazot, kimyevi gübre ve toprak analizi desteklemeleri hakkında bir açıklama yapan Elbistan İlçe Tarım Müdürü Recep Yılmaz, destekleme başvurularının tebliğin yayınlandığı tarih olan 8 Mayıs Cuma günü itibari ile başladığını söyledi.
Son Başvuru 4 Aralık’ta
Başvuru şartları hakkında açıklamalarda bulunan Recep Yılmaz; “Mazot, kimyevi gübre ve toprak analizi desteğinden faydalanmak isteyen çiftçiler, 4 Aralık 2009 günü mesai saati bitimine kadar müdürlüğümüze başvuru yapmaları gerekmektedir. Çiftçiler, başvurularını mazot, kimyevi gübre ve toprak analizi desteği başvuru dilekçesi, ÇKS’ye kayıtlı her bir 50 dekar ve üzeri tarım arazisinin kimyevi gübre destekleme ödemesinden yararlanabilmesi için toprak analizi formu, toprak analizi desteğinden faydalanmak isteyen çiftçilerin toprak analizi formu, ÇKS kaydı güncelleştirilmemiş çiftçiler için güncelleştirilmiş çiftçi kayıt formu ile yapacaklardır” dedi.
50 Dekar ve Üzeri Araziler İçin Toprak Analizi Yaptırmayana Gübre Desteği Yok
Parsel büyüklüğü 50 dekar ve üzerinde olan çiftçinin gübre desteğinden yararlanabilmesi için toprak analizini yaptırması gerektiğini belirten İlçe Tarım Müdürü Recep Yılmaz; “ÇKS’ye kayıtlı 50 dekar ve üzeri her bir tarım arazisinin kimyevi gübre destekleme ödemesinden yararlanabilmesi için, her 50 dekarlık alan için bir analiz olmak üzere bakanlıkça yetkilendirilmiş laboratuarlarda 1 Ocak 2009 tarihi ile son müracaat tarihi olarak 4 Aralık 2009 tarihi arasında toprak analizi yaptırılması zorunludur. 50 dekarın altındaki tarım arazisi için bu şart aranmaz. Her toprak analizine en fazla 50 dekar için ödeme yapılacaktır. Her analiz en fazla 50 dekarlık bir tarım arazisini temsil eder. Parsel büyüklüğü 50 dekar ve üzeri olan arazilerin toprak analizi yaptırmayan çiftçilerimiz, gübre desteklemesinden de yararlanamayacaklar. O nedenle çiftçilerimizin toprak analizlerini yaptırması şart” dedi.
Toprak Analizine Dekar Başına 2,5 TL Destek
Destekleme miktarları hakkında da açıklamalarda bulunan Yılmaz; “Toprak analizi desteği dekar başına 2,5 TL’dir. Mazot ve kimyevi gübre destekleme miktarları ise henüz belirlenmemiştir. Dekar başına yapılacak mazot ve kimyevi gübre destekleme ödemesi miktarı Tarımsal Destekleme ve Yönlendirme Kurulu’nun teklifi üzerine Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecektir” dedi.
Toprak Analizi Verimi Artırır
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın ilk defa bu yıl uygulamaya koyduğu toprak analizi desteklemesi uygulaması sayesinde çiftçinin toprağının analizini yaptıracağını, analizin de çiftçinin tarlasına atacağı gübre miktarı ve çeşidini belirleyeceğini belirten Yılmaz; “Toprağımızın yapısını bilmek ona göre gübre programı uygulamak ve ona göre sulama programı uygulamak tarımın vazgeçilemezleri arasında olmalıdır. Hangi gübreyi, ne kadar, ne zaman, ne şekilde toprağa atacağımız sorularının cevaplarının temelinde toprak analizi yaptırmak yatmaktadır. Toprağımızı tahlil yaptırmak hem cebimiz açısından hem de can damarımız toprağımız açısından çok önemlidir. Fazla gübreleme yapmak demek fazla ürün almak demek değildir. Bitkinin ihtiyacı olan bitki besin elementini-zamanında-uygun şekilde bitkiye uygulamak fazla ürün demektir. Toprağımızı analiz ettirmeden önce gübreleme yaparsak eğer fazla gübre kullanır, fazla para harcar, toprağa ve bitkiye zarar veririz. İhtiyaçtan daha az gübre kullanırsak ürünümüzün verimini düşürürüz. Yanlış cins gübre kullanırsak mahsulümüze ve toprağımıza zarar veririz. Gübreyi uygun zamanda ve şekilde vermezsek istenilen miktarda ürün alamayız. Yetiştirilecek ürünün cinsini doğru olarak tayin edemeyiz. Bu hatalar düşmemek için gübre kullanımından evvel mutlaka toprağımızı analiz ettirmeliyiz” dedi.