MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır ile Kahramanmaraş Milletvekili ve Tarım Orman Çevre Komisyonu Üyesi Mehmet Akif Paksoy TBMM’de bir basın toplantısı düzenleyerek Atatürk Orman Çiftçiliği’ne ait akaryakıt istasyonlarının kiralanması sırasında yolsuzluk yapıldığını iddia ettiler.
AKP iktidarını "tüccar siyaset" anlayışı gütmekle suçlayan Şandır; “Olmaz işler nasıl oluyor, işin içine AKP'li bir siyasetçi girince yüksel dağların nasıl düz yol haline geldiğini görüyoruz. Siyasi nüfuz suistimali ve kamu kaynaklarının peşkeş çekilmesine MHP olarak karşı çıkıyoruz” dedi.
Milletvekili Mehmet Akif Paksoy ise Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın ilgili kuruluşu olan Atatürk Orman Çiftçiliği'ne ait Anadolu Bulvarı üzerindeki iki adet akaryakıt istasyonunun kiralama işleminin usulsüz olarak gerçekleştirildiğini söyledi. 1988 yılı itibariyle kamu kuruluşu olan POAŞ'a 20 yıllığına kiraya verilen 7 bin metrekarelik iki adet parselin, sözleşme hükümlerine aykırı olarak AKP hükümetinin görevde olduğu 2003 yılından itibaren 20 bin 437 metrekareye kadar genişletildiğini kaydeden Paksoy; “Bu usulsüz genişletmelere ilişkin olarak mahkeme kararları ve Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun 26 Mayıs 2006 tarih ve 1547 sayılı kararına rağmen birinci derece doğal sit alanındaki bu yapılan yıktırılmamıştır. İlk kiralama tarihinde kamu kuruluşu olan POAŞ, özelleştirilmesi dolayısıyla, kamu kuruluşu niteliğini kaybetmiştir. Ancak buna rağmen 2008 yılında sözleşme bitimine az bir süre kala, ihalesiz olarak üstelik AOÇ alım satım kiralama ve kiraya verme yönetmeliğindeki "ihaleyle verilir hükmü değiştirilip mutabakatla verilir' şekline dönüştürülerek 11 yıllığına özel şirket olan POAŞ'a 1 milyon 180 bin dolar bedelle bayrak hakkı verilmiştir” dedi.
Bu düzenlemenin hukuki dayanaktan yoksun olduğunu, sözkonusu şirkete kiralamanın yapılabilmesi için kılıf olarak düzenlendiğini öne süren Paksoy, bu yönetmelik değişikliğine rağmen Yüksek Denetleme Kurulu'nun bahse konu işlemin usulsüz olduğu kanaatine vardığını kaydetti.
Birinci derece doğal sit alanı olan yerde yapılaşmaya izin verilerek mahkeme ve kurul kararlarının da hiçe sayıldığını söyleyen Paksoy; “Bu hukuksuz işlemin yapılmasının gerekçesi bu iki petrol istasyonu bir AKP'li eski bakanın ortak olduğu şirkete kiraya verilmesi midir? Sonuç olarak bu hileli, gayri yasal, gayri ahlaki işlemle kamu zararına sebebiyet verilmiştir. Sayın Bakan da bu konuda görevini yapmamıştır. Bakanın bu konuda hem siyasi hem de cezai sorumluluğu bulunmaktadır” dedi.
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'e iddiaları soru önergesiyle de soran Paksoy, alacakları cevaba göre diğer denetim yollarını da çalıştıracaklarını bildirdi.
Paksoy, soru önergesinde Bakan Eker'e; “AOÇ'ne ait 1988 yılında 20 yıllığına POAŞ'a kiralanan iki akaryakıt istasyonu sözleşme bitimine çok az bir süre kala yönetmelik değiştirilerek eski bir bakanın ortak olduğu firmaya 11 yıllığına niçin verilmiştir” sorusunu yöneltirken, iddialarda adı geçen bakanın da eski Sanayi Bakanı Ali Coşkun olduğu kaydedildi.