Dün, saat 11:00’de Karaelbistan Yatılı Bölge İlköğretim Okulu’nda başlayan programa Kahramanmaraş Valisi Mehmet Niyazi Tanılır, Kahramanmaraş Vali Yardımcısı Hüseyin Kürşat Kırbıyık, Elbistan Kaymakamı Ahmet Altıntaş, Ekinözü Kaymakamı Mehmet Parlak, Garnizon Komutanı Yüzbaşı Barış Kaya Taş, Elbistan Belediye Başkanı Avukat Durmuş Küçük, Elbistan Başsavcısı Özden Doğan, Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Halil Coşkun, Kahramanmaraş İl Orman Müdürü Hüseyin Çanak, Elbistan Orman İşletme Şefi Kevser Dayıoğlu, daire amirleri, okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
Fidan dikiminin öncesinde Karaelbistan YİBO’da gerçekleşen törende Kahramanmaraş Valisi Mehmet Niyazi Tanılır ve diğer misafirleri okulun halk oyunları ekibi karşıladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasından sonra okul öğrencileri hazırladıkları şiirleri ve şarkıları katılanlara sergilediler.
Bir konuşma yapan Elbistan Kaymakamı Ahmet Altıntaş, Karaelbistan Yeşil Elbistan Oluyor Projesi’nin aşamaları hakkında bilgiler verdi. Altıntaş, “ Karaelbistan Yeşil Elbistan Oluyor Projesi kapsamında düzenlenen fidan dikim törenimize haoşgeldiniz. Elbistan sadece yüzde 5’i orman olan bir yer. Onun için yapılacak ağaçlandırma çalışmaları büyük önem arz etmektedir. Geçtiğimiz yıl sayın valimizin emirleriyle başlatmış olduğumuz çalışmalar sonucu karaelbistan beldemizdeki 400 dönümlük araziyi tesis ettik. Bundan sonraki aşamalarda İlçe Orman İşletme Şefliği Müdürü Kevser Dayıoğlu ile birlikte hareket ettik. Yapılan ağaçlandırma çalışmaları da orman teşkilatı ile birlikte işbirliği içerisinde hareket edilmek üzere daha sonra yapılan çalışmalar bakımsız ve korumasız kalmaktadır. Kış döneminde yakıtı Elbistan Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından karşılanarak, il özel idaresine ait dozer kullanıldı. Ayrıca AEL müdürlüğüne ait dozerlerle birlikte toprak işlendi. Fidan dikim zamanı gelince de orman işletme teşkilatınca 10 bin ardıç, 70 bin sedir olmak üzere toplan 80 bin fidan toprak ile buluşturuldu. İlçemiz adına inşallah güzel bir ormana sahip olacağız. Bu anlamda bizlere destek olan başta sayın valimiz, orman bölge müdürümüz olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür eder, saygılar sunarım” dedi.
Daha sonra sözü alan Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Halil Coşkun ise, “1 yıldır Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü görevimi yürütmekteyim. 1 yıl önce bir polis evi açılışının dönüşünde neden Elbistan’ın girişinde bir orman tesis etmiyoruz diye işletme müdürümüz ve diğer arkadaşlarımızla bir istişare yapmıştık. Arkasından bu duyguyu sayın kaymakamımızla paylaştığımızda çok güzel bir cevap aldık. Sayın kaymakamımızın bu konudaki gayretiyle beraber işletme şefliğimiz ile birlikte bu iki kademe birleşti ve bir yıl sonra bunun bedelini almış olma mutluluğunu yaşıyor. Dünya nüfusunun hızla artmasına paralel olarak doğal kaynakların yanlış ve aşın kullanımı, toprak-su dengesinin bozulması, çevre kirliliği ve iklim değişiklikleri dünyamızı giderek yaşanmazlığa doğru itmektedir. Küresel iklimde gözlenen değişimler son yıllarda tek yaşam merkezi olan dünyamız için büyük tehdit oluşturmaktadır. Kendi düzeni içerisinde meydana gelen tüm değişimlerin insan faaliyetleri sonucu bozulduğu bir gerçektir. Çarpık kent yaşamının artması ve sanayileşme doğal dengeyi tehdit altında bırakılmıştır. Su, toprak ve hava insan için en önemli yaşam kaynağıdır. Aldığımız havanın kalitesinden, su ve toprak değerlerimize, kullandığımız eşyalara kadar çok geniş bir alanda yarar sağladığımız ormanlarımızı, gelişen sanayileşme ve bilinçsiz kentleşmeye kurban etmekteyiz. Hayatımızın her alanında faydalandığımız ormanlarımızın, korunması ve tahrip ettiklerimizin yerine yeniden yapılandırılması geleceğimiz açısından son derece önemlidir. Yüzde 27'lik orman varlığımızın yarısı bozuk ormandır. Orman teşkilatları olarak rehabilitasyon projeleri başlattık. Bozuk orman alanlarının rehabilitesi için çalışıyoruz. Bizim adımıza sevindirici olan şudur ki; dünyada orman alanlarını artıran ender ülkelerden biriyiz. Ağaçlandırma konusunda sadece kamu kurumlarına değil, toplumun tüm kesimlerine büyük görevler düştüğünü hatırlatıyoruz. Unutmayalım ki; Fakir insan toprakları, fakir toprak insanları fakirleştirecektir. Doğaya rağmen belli bir noktaya varmak mümkün değil. Sanayileşmeyi de kentleşmeyi de doğaya zarar vermeden yapmalıyız. Ormancılıktaki teşkilatlı bir yapılanmada 170. yılı kutlamaktayız.1839 yılında Ticaret Nezaretine bağlı olarak kurulan Orman Müdürlüğü, bugün Orman Genel Müdürlüğü olarak Dünya Ormancılığında yerini almıştır. Ülkemizin en köklü ve güçlü kurumlarından biri olduğunu, bugün ulaştığı teknoloji ve bilimsel seviye ile de ormanlarımızın dolayısı ile de havamızın, suyumuzun ve toprağımızın koruyucusu olarak görevini büyük bir azim ve inanç ile yerine getirdiğini hep beraber görüyoruz. Bizim doğayı miras almadığımızı, gelecek nesillere ulaştırmak üzere emanet aldığımızı hatırlatır saygılar sunarım. Bugünkü program çerçevesinde 40 hektar orman alanı tahsis edilmiş durumda” dedi.
Son olarak konuşan Kahramanmaraş Valisi Mehmet Niyazi Tanılır, Kahramanmaraş’ın orman oranının yüzde 35 olduğunu ve bu oranın Elbistan ile daha da yükseleceğini ifade etti. Tanılır, “Bu anlamlı törenin bir eğitim yuvasında yapılması çok daha güzel olmuştur. Çocuklarımızı, ağaç ve orman konusunda böyle bir törene şahit olmaları, tabiatı koruma ve orman ile ilgili bilinçlendirmesi açısından son derece önemlidir. İnsanlık tarihine baktığımızda birçok medeniyet doğayı tahrip ettiği için yok olmuştur. Aynı tehlike günümüzün teknolojik medeniyetini de beklemektedir. Biz, daha çok risk ile yüz yüzeyiz. Çünkü insanlığın nüfusu artmıştır ve teknoloji son derece ilerlemiştir. Teknolojinin ilerlemesi içinde tüketime ihtiyaç vardır. Üretim hızı ile tüketim hızı arasında negatiflik fark meydana gelirse bu doğanın kesin yok olacağı anlamına gelmektedir. Dolayısıyla bizim doğayı korumamız gerekirken öte taraftan tüketim alışkanlıklarımız ve yaşam tarzımız açısından durup düşünmememiz gerekiyor. Bu aşırı tüketimin temelinde insanoğlunun aşırı açgözlülüğü yapmaktadır. Biz, doğayla zıtlaşmamızı bir tarafa bırakıp doğayla uyumlu yaşamanın yollarını bulmalıyız. Bu durumda ormanların korunması büyük önem taşıyor. Türkiye’deki orman yüzdesi yüze 27’dir. Bunun da bir kısmı bozuk ormandır. Bunu artırmamız gerekiyor. Kahramanmaraş ilimiz bu açıdan daha şanslıdır. Yüzde 35’lik orman oranına sahibiz. Tabi bu ortalamayı Elbistan ilçemiz ciddi bir şekilde düşürmekte. Elbistan’daki orman oranı binde 5. Dolayısıyla Elbistan’ında Kahramanmaraş ortalamasına doğru hareket etmesi gerekiyor. Elbistan gibi hep ideali olan, hep önde olan, hep bir şeyler paylaşmanın gayretinde olan bir ilçeye bu oran yakışmıyor. Ben, Elbistanlıların diğer meselelerde olduğu gibi bu meselede de bir atak yapmalarına ümit ediyorum, inanıyorum. Bu bir başlangıç olsun, güzel bir tören ile bunu duyurmuş oluyoruz” dedi.
Konuşmaların ardından Elbistan Devlet Hastanesi arkasındaki 40 hektarlık orman alanına geçildi. Burada Kahramanmaraş Valisi Mehmet Niyazi Tanılır, Elbistan Kaymakamı Ahmet Altıntaş, Ekinözü Kaymakamı Mehmet Parlak, Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Halil Coşkun, Kahramanmaraş İl Orman Müdürü Hüseyin Çanak, Kahramanmaraş Vali Yardımcısı Hüseyin Kürşat Kırbıyık ve Elbistan Orman İşletme Şefi Kevser Dayıoğlu ile diğer davetliler fidan diktiler. Fidan dikerken Kahramanmaraş Valisi Mehmet Niyazi Tanılır, hayırlı olması temennisinde bulundu. Fidan dikiminin sonunda da şair Hacı Hasan Uğur, ‘Orman’ isimli şiirini katılanlara okudu.