Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın gelişini Elbistan adına bir fırsata dönüştürmeyi hedefleyen AK parti Elbistan İlçe Teşkilatı, bu kapsamda Elbistan’ın ana sorunlarının ve sorunların çözümünü içeren bir dosya hazırladı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bugün saat 12.30’da İbrahim Karaoğlanoğlu Meydanı’nda halka hitap edeceğini belirten AK Parti Elbistan İlçe Başkanı Bünyamin Kılıç; “Sayın Genel Başkanımız ve Başbakanımız Davos Fatihi Recep Tayyip Erdoğan’ı Elbistan’da ağırlayacak olamanın mutluluğunu ve heyecanını yaşıyoruz. 25 yıl sonra Elbistan’a gelen ilk Başbakan olan Sayın Başbakanımıza Elbistan’ın sorunlarıyla ilgili olarak bir dosya hazırladık. 13 ayrı başlıktan oluşan dosyamızı bugün Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’a sunacağız” dedi.
Bünyamin Kılıç tarafından Başbakan Erdoğan’a sunulacak dosyada şunlar bulunuyor:
1- VİLAYET OLMAK
Nüfusu, coğrafi konumu, enerji kaynakları, fiziki açıdan tamamlanmış kamu binaları, kültürel ve sosyal yapısı ile Elbistan İlçesi İl olmayı arzulamaktadır.
81 bin 239 merkez ve 131 bin 948 toplam nüfusa sahip olan Elbistan'ın bağlı bulunduğu vilayete uzaklığı 160 kilometredir. Resmi bir evrak için il merkezine gidip gelinmesi, 1 günlük zaman kaybına yol açmaktadır.
Dünyanın 4. büyük ve Türkiye'nin en büyük linyit rezervi Elbistan ve Afşin bölgesinde bulunmaktadır. Şu anda 2 Termik santralimiz mevcut olup, bu bölgeye 4 termik santralinin daha yapılması düşünülmektedir. Elbistan Türkiye'nin enerji merkezi olma yönünde ilerlemektedir.
Elbistan'da bulunan kamu binalarının fiziki durumu, birçok vilayetten daha iyi konumdadır. Elbistan halkı vatanına ve milletine bağlı, farklı kültürleri bağrında yoğurmuştur. Halkı huzur içinde yaşamaktadır.
Elbistan şehri; çevresinde bulunan Afşin, Göksun, Ekinözü, Nurhak ve Darende ilçelerine fahri vilayetlik yapmaktadır. Bu ilçelerin ekonomik, sosyal ve kültürel ilişkilerinin merkezi Elbistan'dır.
2- SANTRALLERDE YÖRE İŞÇİLERİNİN ÖNCELİKLİ ÇALIŞMASI
Elbistan ve Afşin ovası üzerine kurulu olan 2 dev termik santralinde zaman zaman işçi alımı yapılmaktadır. Bu santrallerin çevreye verdiği zarar göz önünde bulundurulduğu zaman, yöre halkına öncelik verilmesi elzemdir.
3- HAVA KİRLİLİĞİ
Çevre ve Orman Bakanlığı Hava İzleme İstasyonu verilerine göre, hava kirliliğinde Elbistan Türkiye'de 2. sıraya yükselmiştir. Elbistan'daki hava kirliliğinin çözümü için ya doğalgazın gelmesi veya Termik Santrallerden sıcak su ile ısınma sisteminin kurulması gerekmektedir.
Bilindiği gibi Yatağan Termik Santralinde sıcak su ile Yatağan ilçesinin ısıtılması için çalışmalara başlanmıştır. Benzer bir çalışmanın Elbistan ve çevresi için derhal başlatılması ve kısa sürede uygulamaya geçilmesi insan sağlığı açısından son derece önemlidir.
Eğer sıcak su sisteminin uygulanabilirliğinde bir sıkıntı yaşanır ise, Elbistan'a 50 kilometre mesafede bulunan doğalgaz ana boru hattından şehrimize kadar, iletim hattının BOTAŞ tarafından döşenmesi gerekmektedir.
5- YEŞİLLENDİRME ÇALIŞMASI
Şehrimizin çevresindeki dağ yamaçlarının ağaçlandırılması için, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın gerekli çalışmaları yapmasını arzu ediyoruz.
6- A TERMİK SANTRALİNİN ÇEVREYİ KİRLETMESİ
25 yıldır baca gazı arıtma tesisi olmadan ve zaman zaman filtre sisteminin yetersizliği nedeniyle çevreyi kirleten, insan sağlığını tehlikeye sokan A Termik Santrali'ne baca gazı arıtma sistemi kurulmalıdır.
7- BARAJLAR
Elbistan Ovası, yurdumuzun 4. büyük ovasıdır. Bu güzel toprakların içinden 4 çay ve bir nehir geçmesine rağmen, Cumhuriyet Tarihinde bir tek baraj yapılmamıştır.
1 milyon 370 bin dönüm sulanabilir araziye sahibiz. Su kaynaklarımızı değerlendirdiğimiz takdirde, 600 bin dönüm arazimizde sulu tarım yapılacaktır. Baraj projelerinin hayata geçirilmesi neticesinde, bölgemizin tarımsal geliri 150 milyon dolar daha da artacaktır. Bölgemiz için önemli olan bu yatırımların partimiz iktidarına nasip olmasını temenni ediyoruz.
a) Kavaktepe Barajı: Söğütlü çayı üzerine kurulacak olan Kavaktepe Barajı 210 bin dönüm araziyi cazibe ile sulayacaktır.
b) Adatepe Barajı: Yüzde 68'i tamamlanan ve 350 bin dönüm araziyi sulayacak olan Adatepe Barajı bir an önce bitirilmelidir. Bu barajın yapımına devam edilmesi için, Orman Bakanlığı ile yaşanan problemlerin giderilmesi gerekmektedir.
8- DUBLE YOL
Elbistan-Göksun (Kahramanmaraş güzergahı) 60 kilometre, Elbistan-Kozluca (Malatya güzergahı) 50 kilometre ve Elbistan-Ekinözü (Belen)17 kilometre yollarının duble yol olması talebimizdir.
9- ORGANİZE BESİ
Bölgemizde 2 bin 500 adet besi işletmesi bulunmaktadır. Bunların çoğu verimli arazileri işgal etmektedir. Organize Besi Bölgesi yapılarak, hayvancılığın gelişmesi ve belirli standartlara sahip olması bölgemiz açısından önem taşımaktadır.
10- ORGANİK TARIM
Bölgemiz rakım ve arazi bakımından, organik tarıma son derece elverişlidir. Bu konuda gerekli desteğin sağlamasını talep ediyoruz.
11- ŞEKER FABRİKASI ARSASINDAN TAHSİS
Özelleştirme kapsamında bulunan Elbistan Şeker Fabrikası şehir merkezinde bulunmaktadır. 3 bin 300 dönüm araziye sahip olan Şeker Fabrikası'nın şehrimize yakın olan ve kullanılmayan kısmından 500 dönüm, genel kamu hizmetleri için tahsis edilmesi, Elbistan'ın geleceği açısından son derece önemlidir.
12- ŞEKER FABRİKASI MUVAKKAT İŞÇİLERİ
Elbistan Şeker Fabrikası'nda çalışan muvakkat işçilerin kadroya geçişlerinin sağlanmasını talep ediyoruz.