Türkiye genelinde çeşitli bölgelerin deprem tehlike analizini yapan Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Deprem ve Yapı Bilimleri Başkanı Prof. Dr. Bilge Siyahi ile Deprem Mühendisliği bölümünde yüksek lisans yapan Elbistanlı İnşaat Mühendisi Gökhan Kılıç, Elbistan’ın da deprem tehlike analizini yaptı.
“Analizde 104 Tane Deprem İncelendi”
1900 ile 2006 yılları arasında Elbistan’da meydana gelen depremlere göre Gutenberg-Richter yöntemi kullanılarak probabilistik deprem tehlike analizi çıkarıldığını belirten Kılıç; “Deprem ve Yapı Bilimleri Başkanı ve danışman hocam olan Prof. Dr. Bilge Siyahi ile birlikte çeşitli bölgelerin deprem tehlike analizini çıkarıyoruz. Bende memleketim olması nedeniyle Elbistan’ın analizini de yaptım. Yapmış olduğumuz analizde 1900 ile 2006 yılları arasında depremleri inceledik. Elbistan, Doğu Anadolu Fay Hattı’na yaklaşık 125 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Elbistan’da kendi adını taşıyan bir de Elbistan Fayı mevcuttur. İlçemizin hemen doğusunda Sürgü Fayı, Sürgü Fayı’nın hemen kuzeyinde ona dik geçen yaklaşık 100 kilometre uzunluğundaki Malatya Fayı bulunmaktadır. Elbistan merkezli oluşturulan 200 kilometre çaplı bölgede gözlenen, büyüklüğü 4’den büyük olan 104 tane deprem incelenmiştir” dedi.
“Olursa, En Büyük Deprem 5,9 Şiddetinde Olur”
Bölgede meydana gelen deprem verileri incelendiğinde Elbistan ve çevresinde sismik hareketliliğin yoğun olduğunu gördüklerini ifade eden Gökhan Kılıç; “Kandilli Rasathanesi verilerine göre bölgede meydana gelen en büyük deprem sürgü fayındaki kırılmanın neden olduğu 5.8 büyüklüğündeki 1986 depremidir. Bölgemizdeki depremlerin en dikkat çekici özelliği sığ depremler olmasıdır. Bölgede 1986 yılında meydana gelen 5.8’lik deprem yerin sadece 4 kilometre altında oluşmuştur. Derin depremler çok geniş alanlarda hissedilir. Buna karşılık yaptıkları hasar azdır. Sığ depremler ise dar bir alanda hissedilirken bu alan içinde büyük hasarlar oluşturabilirler. Kandilli Rasathanesi verilerinde bulunan bölgemize ait en eski deprem 5.3 büyüklüğündeki 1908 depremidir. Bu deprem yerin 30 kilometre altında oluşmuştur. Yaptığımız çalışma neticesinde bölgemizde meydana gelebilecek en büyük depremin 5.97 büyüklüğünde olabileceği görülmüştür. Bu büyüklükteki bir depremin bölgemizde 106 yılda bir meydana gelmesi beklenmektedir. 50 yıllık periyotlarla meydana gelebilecek deprem büyüklüğü 5.66, 25 yıllık periyotlarla meydana gelebilecek en büyük deprem ise 5.366’dır. Yine bölgede her yıl 4 büyüklüğünde deprem beklenmektedir” dedi.
Gökhan Kılıç
Elbistan için önemli bir çalışmaya imza atan İnşaat Mühendisi Gökhan Kılıç, 1978 Elbistan doğumlu. 2003 yılında Fırat Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünden mezun olan Kılıç, zamanda İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi İSKİ'de inşaat kontrol mühendisi olarak çalışmaya devam ederken, aynı zamanda da Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Deprem Mühendisliği bölümünde yüksek lisans yapıyor.