DTP Merkezi Kadın Örgütleme Komisyonu açıklamada şunlara yer verdi; “8 Mart 1857'de 40.000 kadın işçisinin ağır çalışma koşullarına ve 12 saatten fazla çalışma saatlerine ve ikinci sınıf insan statüsüne karşı başlattıkları grev sonucu fabrikaya kapatıldıkları ve bu esnada fabrikada çıkan bir yangından dolayı 129 kadın işçi hayatını kaybetmiştir…
Bu olaydan sonra dünyanın birçok yerinde uluslar arası kadın toplantıları alınmıştır. Yoğun mücadeleler sonunda 8 Mart; 1977 tarihinde Birleşmiş Milletler tarafından dünya kadılar günü olarak kabul edilmiştir. Ancak Birleşmiş Milletlerin internet sitesinde bu güne ilişkin fabrika yangınında ölen kadın işçilerin anısına kutlandığı yazılmamıştır...
Dünya kadınlar günü biz kadınlar açısından farklı bir gün! Kadın haklarının ve özgürlüğünün kazanılması yolunda nerelerden başlandığını ve bu noktaya nasıl gelindiğinin hatırlanması açısından önemli bir gündür.
Dünya çapında kadın haklarında göreceli iyileşmelerin yaşam içerisinde erkek egemen sistemin yıkıldığı anlamına gelmez!
Gerek kentlerde gerekse kırsal kesimlerde yaşam imkânları elinden alınan, evlere kapatılıp, dünyası daraltılan, köle pazarlarında alınıp satılan kadın, erkeğin zorbalıklarına karşı koyamayacak kadar güçsüzleştirilip erkek egemenliğini içselleştirip ve erkeğe bağımlı hale getirilmiştir.”