Eğitimci-Yazar Arif Bilgin’in organizesiyle 1 Aralık 2008’da başlayan Elbistanlı ve Afşinli şairlerin atışması 15 Şubat 2009’da sona erdi.
Elbistan’dan Ahmet Bulut ve Ramazan Pamuk’un atışmacı şair, Hacı hasan Uğurlu’nun hakem şair olarak, Afşin’den Arif Taşkale, Erol Boyunduruk ve Mesut Türkkahraman’ın atışmacı şair, Osman Konak ve Ali Başpınar’ın hakem şair olarak katıldığı atışmanın sona ermesi nedeniyle Akçırı Gölpınar Alabalık Dinlenme Tesisleri’nde bir yemek düzenlendi.
Yemeğe, atışmada yer alan şairlerin yanı sıra Elbistan Kaymakamı Ahmet Altıntaş, Afşin Kaymakamı faik Arıcan, Ekinözü Kaymakamı Mehmet Parlak, Nurhak kaymakamı Serdar Kartal, Elbistan Cumhuriyet Başsavcısı Özden Doğan, İlçe Emniyet Müdürü Ahmet Kılıç, İlçe Özel İdare Müdürü Abdullah Vuran, Sivil Savunma Müdürü Mustafa Gültekin, Usta Şair Bahittin Karakoç, Ozan Ali İhsan Başpınar da katıldı.
Yemek sonrasında bir konuşma yapan Eğitimci-Yazar Arif Bilgin, atışmanın Türk şiir geleneğinde bir adet olduğunu söyledi. Bilgin; “Aslında irticalen söylenen bir şiir türüdür. İrticalen şiir söyleyebilen şairler karşılıklı birbirleriyle atışırlar. Hatta kızlarımız, erkeklerimiz birbirlerine maniler söylerlerdi irticalen. Dertlerini, sevgilerini manilerle belirtebilirlerdi. Daha sonra saz şairleri arasında yaygınlaştı. Atışma olarak günümüzden halen birçok yerde icra edilmektedir. Bizde yazılı olarak bir gelenek haline getirmeye çalıştık” dedi.
İlk atışmanın 1957 yılında Elbistanlı Şair Çıtak Ahmet ile Afşinli Şair Hayati Vasfi Taşyürek arasında başladığını belirten Arif Bilgin; “Tam 51 sene sonra bu atışma geleneğini yeniden canlandırmak amacıyla öne Elbistan’da iki arkadaş arasında başlattık, geçen sene devam ettirdik, bu sene de Elbistanlı ve Afşinli şairler arasında başlattık ve onu da hamd olsun bitirdik. Elbistan’dan Ramazan Pamuk, Ahmet Bulut atışmacı şair olarak iştirak etti. Hacı Hasan Uğurlu üstadımız hakem olarak şairliğini konuşturdu. Yani şairlerimiz belirlediğimiz kararların dışına çıktıklarında şiirle hizaya gel dedi. Afşin’den Arif Taşkale, Erol Boyunduruk ve Mesut Türkkahraman atışmacı şairler olarak iştirak ettiler. Yine Afşin’den Ali Başpınar ve Osman konak hakem olarak devreye girdiler. 1 Aralık-15 Şubat arasında 2,5 ay süren ve 320 sayfalık kitap oluşturacak kadar seri ve çok şiir atışmasıyla geçti. Bu atışmayı bir gelenek haline getirmekten yanayım ve gelecek nesillere örnek olmasını istiyorum. Çünkü hiçbir şair katil olmaz, hiçbir şair hırsız değildir, hiçbir şair toplumuna kötülük etmez. Onların gönlü zengindir, geniştir, insanlara sevgiyle bakarlar. Dolayısıyla şairimizi, şiirden anlayan insanları çoğaltmak amacıyla bu tür etkinlikleri sürdürmekten yanayız” dedi.
Bilgin’in ardından bir konuşma yapan Bahittin Karakoç ise Arif Bilgin’in şairler için söylediği ‘hiçbir şair hırsız değildir, hiçbir şair toplumuna kötülük etmez’ gibi güzel sözlerin çok doğru olduğunu belirterek; “Hiçbir şair zalim değildir. En kötüsü, hatta aklını yitirmiş olanı bile İsrail’den insaflıdır’ dedi.
Konuşmaların ardından atışmaya katılan şairler sırasıyla şiirler okudular. Ozan Ali İhsan Başpınar’ın söylediği türkülerle ayrı bir renk kattığı gece, şairlerin ve yemeğe katılan konukların objektiflere toplu olarak verdikleri hatıra fotoğrafı ile son buldu.