Bugüne kadar kül tutucu filtreleri ile Baca Gazı Arıtma Sistemi olmadan çalışan Afşin-Elbistan A Termik Santrali’nin çevreye vermiş olduğu zarara dikkat çekmek adına açıklamalarda bulunan Doğa Savaşçıları Çevre Örgütü Elbistan Temsilcisi Poyraz Poyrazoğlu, bu defa santralın bölgeye vermiş olduğu zararın bir başka boyutuna değindi.
‘Gözleri kömür ve enerjiden başka hiçbir değeri görmeyen kör idareciler’ sözleri ile bugüne kadar bölge halkının feryadına yetkililerin duyarsız kaldığını ifade eden Poyrazoğlu; “Bir taraftan zehir kusan santrallerle akciğerlerimizi bombalarken diğer taraftan da can suyu konumundaki yer altı sularımızı çekerek, ovamızı kanı çekilmiş bir ceset haline getirmektedirler” sözleriyle de santralın yer altı sularını ciddi bir şekilde tehdit ettiğini ifade etti.
KÖMÜRÜ KURUTMAK İÇİN YER ALTI SULARINI ÇEKİYORLAR
Bölgenin bir su havzası konumunda olmasına karşın Türkiye’nin dördüncü büyük ovası olan Elbistan’da baraj bulunmadığını belirten Poyrazoğlu, bölgenin bunun yanında birde yeraltı sularının sondajla çekilmesinin şansızlığını yaşadığını söyledi. Poyrazğlu; “Bilindiği gibi bölgemizde 4,5 milyar ton linyit rezervi var. Bu kömür havzasının kapladığı alan 230 bin dönümdür. Bölgeden kömür alınabilmesi için kuyuların açılarak yer altı sularının atılması gerekmektedir. Sadece A Termik Santralının havzasından kömür alınması için şu ana kadar açılan kuyu sayısı 400 adet ve çekilen su miktarı 6,5 milyon metreküp. Buna karşılık açılması düşünülen kuyu sayısı ise 600 adet, yani toplam 1000 adet. Sadece A Santralinin kalan 300 milyon ton kömürünün kurutulması için yer altından çekilecek su miktarı ise saniyede 3 bin litre. Bu ne demektir biliyor musunuz, Ceyhan Nehrinin debisi kadar suyun bölgemizin dışındaki Kahramanmaraş merkeze yakın 4 adet baraja ve Akdeniz’e aktarılmasıdır” dedi.
YENİ KURULACAK SANTRALLERLE BÖLGEMİZ ÇÖL OLACAK
Afşin-Elbistan B Termik Santrali’nin kömür ihtiyacını karşılayacak olan Çöllolar Kömür Sahası ile kurulması planlanan C ve D Termik Santralleri’nin kömür sahalarında da aynı işlemin uygulanacağını ifade eden Poyrazoğlu; “Şimdi termik santrallerin avukatlığını ve bölge dışında işçi-memur alımı yapanlara soruyorum. Mevcut ve yapılacak Termik Santrallerle havamızı, toprağımızı, sağlımızı aldınız, şimdilerde de suyumuzu alarak ovamızı çöl haline getiriyorsunuz. Sonuç itibarıyla; bırakınız arazimizi sulamayı içmeye dahi su bulamayacağız. Başta B Termik Santralı ve yapılacak 4 adet santraller içinde kuyular açılacak ve toplam olarak saniyede 18.000 litre yer altı suyumuz alınıp Akdenize dökülürse bu bölge insanının hali ne olacak? Cevaplayayım, ister inanın isterseniz inanmayın sonumuz Arabistan çölleri gibi olacak. Arabistan’dan tek farkımız ise insanlarımızın birçoğunun kanserden ölecek olmasıdır” dedi.
20 METREDEN ÇIKAN SU, 196 METREDEN ÇIKMAYA BAŞLADI
Kömürü kurutmak adına yeraltından suların çekilmesinin günümüzde etkilerinin görülmeye başlandığını söyleyen Poyrazoğlu; “Daha önceleri bölgemizde 20-30 metreden su çıkardı. Şimdi ise suyu 196 metreden çıkarıyoruz. DSİ’nin Akbayır’da açtığı 196 metrelik kuyu bile kurudu. Acı bir durumda Adıyaman, Gaziantep DSİ’leri gelen yüklü parayı harcayacak yer bulamayıp bir kısmını Ankara’ya gönderirken, bölgemizdeki DSİ’ye 2008 de gelen para sadece 4 Trilyon TL’dir” dedi.