Elbistan ekonomisine ciddi katkılar sağlayacak olan Elbistan Organize Sanayi Bölgesi (OSB), Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın OSB Sicil Defteri’ne kaydetmesiyle artık resmen kuruldu. 6 yıllık uzun ve bir o kadar da yorucu bir çalışmanın ardından kurulan OSB’nin bakanlık tarafından onaylandığının müjdesini vermek amacıyla da ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Paksoy, bir basın toplantısı düzenledi.
“Basın Mensuplarının Çok Yardımı Oldu”
Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kubilay Kutoğlu, Sayman Üye Süleyman Dumlupınar, Yönetim Kurulu Üyeleri Ruşen Özkara, Abdurrahman Yıldız, Mete Taşkın, Mahmut Köprübaşı ve Genel Sekreter Yüksel Gözüdeli’nin de katıldığı basın toplantısında sözlerine; “Bazı dedikodular var. Bu dedikodular halkımızı yanıltmasın diye Elbistan Ticaret ve Sanayi Odası olarak bu basın toplantısını yapma gereği duyduk” diye başlayan Mustafa Paksoy, OSB konusunda Elbistan basının da yapmış olduğu haberlerle ciddi katkılarda bulunduğunu ve basın mensuplarının çok yardımı olduğunu belirterek basın mensuplarına desteklerinden dolayı teşekkür etti.
“OSB’nin Tüzel Kişiliği Tescil Edilmiştir”
Organize Sanayi Bölgesi Kuruluş Kanunu’nun değişmesi nedeniyle, daha önce yapılan başvurunun geçersiz sayıldığını, bunun üzerine oda olarak 2003 yılının Kasım ayında başvuruyu yenilediklerini söyleyen Paksoy, OSB’nin kurulması için gerekli tüm işlemleri yaptıklarını ifade etti.
Tüm bu çalışmaların 6 yıl sürdüğünü söyleyen Paksoy; “ 27 Ekim 2008 tarihinde % 80 Elbistan Ticaret ve Sanayi Odası %20 Elbistan Belediyesi’nin katılımı ile 15 üyeden oluşan Kurucu Müteşebbis Heyeti, 5 üyeden oluşan Yönetim Kurulu oluşturularak OSB Kuruluş Protokolü hazırlanıp Sanayi ve Ticaret Bakanlığına onay için gönderilmiştir. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nca 5 Şubat 2009 tarihinde OSB Kuruluş Protokolü onaylandı. 10 Şubat 2009 tarihinde de OSB Yönetim Kurulu’nun Yetki Belgesi onaylanarak Sicil numarası verildi. Böylece Elbistan Organize Sanayi Bölgesinin Tüzel Kişiliği tescil edilmiştir” dedi.
“Sayın İlhan Atış’a Çok Teşekkür Ediyorum”
OSB’nin kurulmasında bir dönemler Elbistan Kaymakamlığı yapmış, son olarak Kahramanmaraş Valisi iken Adana’ya atanan Vali İlhan Atış’ın da çok büyük desteklerini gördüğünü belirten Paksoy; “Adana’ya atanan Sayın valimiz İlhan Atış’ın çok büyük desteklerini aldık buradan kendilerine çok teşekkür ediyorum. Gerçekten organize sanayi için, Elbistan için elinden geleni yaptı ve bugüne getirdiysek onun sayesinde getirdik. Kendilerine yine çok teşekkür ediyorum” dedi.
“OSB Kurmak Öyle Kolay Değil”
Açıklamalarında bazı yerlere göndermelerde yapan Mustafa Paksoy; “Organize sanayi, öyle bir yılda, iki yılda, üç yılda kurulacak bir kuruluş değildir. Hatırladığım kadarıyla Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi için 1974 yılında başvuruldu, 1996-1997’de faaliyete geçti. Diğer illere bakıldığı zaman Malatya 10 yılda, Kahramanmaraş’ta 11 yılda kurulmuştur. Organize sanayi eğer Kahramanmaraş’ta yüzde 75’i doldurmasaydı bizim organize sanayimiz yine yapılmayacaktı. Bizim şansımızdan Kahramanmaraş yüzde 75’i doldurduğu için bize bu yetki ve sicil belgesini verdiler. Biz ondan daha şanslıyız” dedi.
“Ticaret ve Sanayi Odaları Alt Yapı Hazırlar”
Ticaret ve Sanayi Odaları’nın yatırım ya da fabrika yapma görevinin olmadığını belirten Mustafa Paksoy; “Elbistan Ticaret ve Sanayi Odası yatırım yapmaz alt yapı hazırlar. Elbistan Ticaret ve Sanayi Odası fabrika yapmaz alt yapıyı hazırlar. Diğer ticaret ve sanayi odalarına bakın ve hiçbirinin de bir fabrikası yoktur. Çünkü sadece alt yapıyı hazırlar, yatırımcıya sunar. Ondan sonrada yatırımcı eğer ticaret odasından kuracağı fabrikanın alt yapısı hakkında yardım isterse de oda olarak yatırımcıya gerekli yardım yapılır. Yine buradan tüm yatırımcı arkadaşlarıma sesleniyorum. Fabrika kurmak isteyen arkadaşlarımız varsa biz her türlü alt yapısını bedava hazırlamaya hazırız” dedi.
“ETSO’yu Politika Arenasına Çekmeye Hiç Kimsenin Gücü Yetmez”
Basın toplantısında kendilerine yöneltilen sorulara da cevap veren Mustafa Paksoy, ‘Son günlerde OSB’nin yeri bile belli değil şeklinde açıklamalar var. Bunlar için ne diyeceksiniz?’ şeklindeki soruya; “Elbistan Ticaret ve Sanayi Odası olarak bu hususta tekrar yazılı ve görsel basınımıza teşekkür ediyoruz. Bu hususu beraber takip ettik, organize sanayinin kuruluşunu, müracaatımızı, neler yaptıklarımızı basınla birlikte yaptık ve halkımız da bunu biliyor. Ama kim gelirse gelsin biz Elbistan Ticaret ve Sanayi Odası’nı her zaman için politikanın dışında tuttuk. Siyasetin demiyorum çünkü siyaset denilince yanlış anlaşılıyor. Her kurumun, her şeyin siyaseti vardır ama politika ayrı bir olaydır. Biz, politikadan uzağız, gerek biz, gerekse de bizden önceki arkadaşlarımız kesinlikle Elbistan Ticaret ve Sanayi Odası’nı politikaya bulaştırmamıştır, bulaşmamıştır, bundan sonra da bulaştırmayacaktır. Ama şunu söyleyeyim. Her kişinin siyasi görüşü vardır ve bunu kimse engelleyemez. Bizim arkadaşlarımızdan da farklı görüşlerde olanlar var ve bunu da hiç kimse önleyemez. Ama Elbistan Ticaret ve Odası’nı politikaya bulaştırmayız ve bulaştırmaya da, politika arenasına çekmeye de hiç kimsenin gücü yetmez” dedi.
“Tabela Dikmeyle Olsaydı Elbistan İl Olurdu”
Açıklamalarında sık sık OSB’nin kurulmasının çok basit olmadığını, Elbistan OSB’nin bu duruma gelmesi için 6 yıl uğraştıklarını belirten Paksoy, bazıları için çok uzun bir zaman gibi görünen bu 6 yılın kendileri için çok kısa bir zaman olduğunu söyledi. Paksoy; “Öyle bir senede, iki sende, üç senede olmaz. Hatırlarsanız yirmi küsür imzadan bir imza kaldı ve o imzayı 18 ayda attırdık. Gerisini hesap edin. Yani bazı engellerle karşılaştık fakat yinede 6 yıl gibi kısa bir zamanda yaptık. Türkiye’de bize kim gösterebilir 2 yılda yapılmış bir organize sanayi bölgesini. Tabela dikilmiş. Tamam tabelayı bende dikerim. Tabelayı dikmek çok mu önemli? Biz zamanında Elbistan iline hoş geldiniz diye tabelayı diktik. Olduk mu? Öyle kolay değil, tabela dikmekle bir yere varılmaz” dedi.
“Yeterlilik Oluşmadığı İçin ELSİAD Olmadı”
Mustafa Paksoy, daha önce OSB ile ilgili yapmış olduğu açıklamalarda müteşebbis heyeti içinde ELSİAD’ın da içinde olacağını belirten fakat kurulan heyette ELSİAD’ın olmamasına da açıklık getirdi. Paksoy; “Yönetime ELSİAD’ı alamadık. Alamamamızın sebebi, derneklerde 20 tane sanayi sicil belgesi olması gerekiyor. Biz, ELSİAD’a müracaat ettik ve 20 tane olmadığı için bakanlık kabul etmedi hatta 1 ay bekledik tamamlanması için ama tamamlanmadı. O nedenle ortak olunmadı. Yoksa ortaklığımızın içinde ELSİAD vardı” dedi.
“Yol Haritasını Takip Edip OSB’yi Yatırımcılara Açacağız”
Elbistan-Nurhak Karayolu üzerinde Çiçek Köyü Konur Mevkii’ndeki 1300 dönümlük arazi üzerine kurulacak olan OSB’nin yatırıma açılması için oda olarak izlenecek olan yol haritası kapsamında çalışmalara başladıklarını belirten Paksoy; “Bir yol haritamız var, bu yol haritası doğrultusunda çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bu yol haritasında OSB arazilerinin satın alınması, plan ve proje işleri ile ihale çalışmaları olacak. Bu işlemlerin ne kadar süreceği konusunda net bir tarih vermek mümkünde değil. Belki bir yıl, belki iki yıl sürer bunu bilemeyiz. Daha öncede dediğim gibi OSB kurmak öyle kolay değil. İnşallah bu yol haritasını takip ederek en kısa zaman OSB’yi yatırımcılara açacağız. Sizlerde hatırlarsınız defalarca söyledim, uzun, dikenli ve taşlı bir yol vardı önümüzde. Azmimizle bu yolları geçerek bu işi bu duruma getirdik. İnşallah Elbistan’ımıza hayırlı olur” dedi.
“Göreve Gelir Gelmez Kültür Sarayı Yapacağız”
Bir dönem Dulkadiroğlu Beyliği’ne başkentlik yapmış Elbistan’ın Anadolu coğrafyasının en eski yerleşim birimlerinden birisi olduğunu söyleyen BBP Elbistan Belediye Başkan Adayı Kürşat Babaoğlu, Elbistan’da kültürün ihmal edildiğini söyledi.
Babaoğlu; “Bugün entelektüel bir kısım insanı ve özel yetenekleriyle Türkiye edebiyatına ismini yazdırmış birkaç şair ve mütefekkirden başka, kültürümüz adına bir şeylerden bahsedebilmek mümkün değildir. Kültürümüz unutulmuş, ihmal edilmiş, yozlaştırılmıştır.
Anadolu Türk kültürünün, ülkemizde birlik ve kardeşliğin, millet ve devlet olmanın, olmazsa olmaz şartlarından olduğunu unutmamak gerekir. İster millet ve devlet olarak, isterse şehir, kasaba, mahalle, köy olarak; huzur, mutluluk, kardeşlik, birlik içerisinde yaşayabilmemizin tek şartı kültür ve gelenek, görenek birliğimizdir. Bugün ki huzur bozukluğunun temel sebebi maruz bırakıldığımız bu kültür erozyonudur. Kaldı ki, kültür toplum içerisindeki saygı, sevgi, kardeşlik ve ahlakı tesis ettiği gibi, ilerlemenin, gelişmenin, ekonomik ve sosyal refahın da vazgeçilmez şartıdır” dedi.
Elbistan’da sosyal ve ekonomik kalkınmanın sağlanabilmesi için ilk şartın medeni insanların sayısını çoğaltmaktan geçtiğini ifade eden Babaoğlu; “İşte bütün bu sebeplerden dolayı
Belediyeye gelir gelmez yapacağımız acil işlerden birisi de bütün bölgeye örnek olacak bir kültür sarayının tesisi ile kültür çalışmalarının organize ve yönlendirilmesini sağlamaktır. Bu kültür sarayımızda tiyatro, müzik, halk oyunları, edebiyat, resim, güzel sanatlar ve benzeri bütün faaliyetlerin öğrenim, çalışma ve icrası yapılacaktır. Yine bu kültür kompleksi bünyesinde okuma ve internet salonu ile birlikte, dev bir kütüphane kurulacaktır. Yapılacak konferanslar ve bilgilendirmelerle çocuklarımızın yüzleri; ilme, medeniyete, güzelliğe, emeğe ve çalışmaya döndürülecektir. Kadim şehrimizde kültürel etkinlikler artırılacak; Elbistan festivalleri, Elbistan toplantıları, Elbistan edebiyat günleri ulusal manada işlerliğe kavuşturulacaktır. Tarihi dokusu olan kale, Selçuk hamamı, Ulu cami, Çarşı cami gibi otantik kültür değerlerimiz layık oldukları çehreye büründürüleceklerdir” dedi.