Genişletilmiş Bağışıklama Programı (GBP) kapsamında boğmaca, difteri, tetanoz, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, tüberküloz, poliomyelit, hepatit-B, hepatit A, suçiçeği, Hemofilus influenza tip b’ye bağlı hastalıklar ile streptokokus pnömoniya’ya bağlı invaziv pnömokokal hastalıkların ve bu hastalıklardan kaynaklanan bebek ve çocuk ölümlerinin ve sakatlıkların engellenmesi hedeflendiğini dile getiren Gök, şunları söyledi:
“Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi, 2005 yılında, aşılamanın desteklenmesini savunmak için ‘Aşı Haftası’ yapılmasına karar vermiştir. Böylece ilk Aşı Haftası Ekim 2005 tarihinde yapılmıştır. Bu kapsamda 2014 yılına kadar düzenlenen altı Avrupa Aşı Haftası etkinliğine ülkemiz de katılmıştır. Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi tarafından 22-26 Nisan 2014 tarihleri arasında düzenlenmesine karar verilen 9. Avrupa Aşı Haftasında ana tema; bağışıklamanın önemine vurgu yaparak farkındalığı ve aşı kapsayıcılık oranlarını artırmak olarak belirlenmiştir.
Bilindiği gibi Ülkemizde 1985 yılından bu yana yürütülen Genişletilmiş Bağışıklama Programı kapsamında başarılı çalışmalar yapılmıştır. Aşılama kapsayıcılık hızları gittikçe yükselmiş bağlı olarak aşı ile korunabilir hastalıkların morbidite ve mortalite hızlarında belirgin düşüşler olmuştur. Ulaşılan GBP hedeflerimizin sürdürülmesi için aşılama hizmetlerinde çalışan sağlık personelinin bilgilendirilmesi, toplumun aşılama konusunda farkındalığının arttırılması çalışmalarına devam edilmesi her zaman önem taşımaktadır.
Sağlık Bakanlığımız Sağlıkta Dönüşüm Projesi çerçevesinde koruyucu sağlık hizmetlerine büyük önem vermektedir. 2002 yılında aşı programı için 18 milyon TL ayıran ülkemiz, 2012 yılı bütçesinden aşıya ayrılan miktar 396 milyon TL’dir.
Polio (Çocuk felci) aşısını etkili bir şekilde uygulayan Türkiye, bu yıl çocuk felcinin ülkemizden ortadan kaldırılmasının 16. yılını kutlamaktadır. Aşılama programının etkisiyle Difteriye artık geçit verilmezken; Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak ve Menenjit gibi hastalıklarında görülme sıklığı oldukça azalmıştır. Bakanlığımız, 2006’da Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak aşısını, 2007’de Hemophilius İnfluenza Tip B aşısını 2008’de 5’li aşıyı, 2008’de 7 bileşenli Pnömokok aşısı 2011’de 13 bileşenli Pnömokok aşısını, 2012’de Hepatit A aşısını ve 2013 yılında Su çiçeği aşısını aşı takvimine ekleyerek bağışıklama hizmetlerinde çığır açmış, ülkemizin aşılama hizmetlerinde örnek gösterilen ülkeler arasına girmesini sağlamıştır.”