TKDK Kahramanmaraş İl Koordinatörü Dr. Ömer Süha Uslu, 12. Başvuru Çağrı Döneminde 7 farklı alanda 65 milyon TL değerinde projeler teslim aldıklarını belirterek, 7 farklı alanda aldığımız 44 projenin 7 tanesi süt çiftliği, 11 tanesi et çiftliği, 4 tanesi tavuk eti (broiler) çiftliği, 3’ü dondurma fabrikası, 2’si peynir ve yoğurt fabrikası, 1 tanesi arıcılık ve tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği için makine ekipman alımı, 12 tanesi kırsal turizm tesisi kapsamında apart otel inşası ve makine ekipman alımını projeleri, 1 tanesi balıkçılık projesidir” dedi.
Aldıkları projeler arasında 12 tane kırsal turizm tesisi kapsamında apart otel inşası ve makine ekipman alımı projesi olduğunu belirten Uslu, şunları söyledi:
“12. Başvuru Çağrı Döneminde kabul edildiği takdirde Kahramanmaraş gözde bir turizm merkezi haline gelecek. Kırsal turizm tesisi kapsamında Ilıca’da 9, Türkoğlu ilçesi, Tekir ve Döngele Kasabasında 1 olmak üzere toplam 12 yeni apart otelin yapımı için hibe verilebilecek.”
Projeler sayesinde mevcut ve yeni kurulacak tesislerde rekabet ortamının artacağını belirten Uslu, “Ancak bu projeler tasarlanırken, planlanırken gelişen Türkiye’nin gerçekleri, hitap ettiği müşteri kitlesinin ihtiyaç ve talepleri, ülke genelinde rekabet edebilmek için mevcut ve yeni kurulacak diğer tesislere göre ilgiyi artıracak, ön plana çıkaracak alt yapı hizmetlerinin de muhakkak göz önüne alınması gerekmektedir. Çok yoğun bir devre mülk pazar piyasasının bulunduğu hiçbir zaman göz ardı edilmemelidir” dedi.
44 proje arasında yer alan 7 projenin süt çiftliği olduğuna dikkat çeken TKDK Kahramanmaraş İl Koordinatörü Dr. Ömer Süha Uslu, “Süt ve Süt Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması yatırım alanı kapsamında beş yeni proje aldık. Kahramanmaraş’ta faaliyetine devam eden dondurma sektörünün güzide firmalarından üç firmaya ve peynir yoğurt üretimi yapan iki firmamızın inşasına ve makine ekipman alımına hibe vermeyi arzu ediyoruz. İlimizin dondurma ve peynir yoğurt üretim firmalarına büyük bir ihtiyacı var. Sadece ilimizde değil çevre illerde hatta uluslararası piyasalarda dondurma ile birlikte süt ürünlerinin potansiyelinin olduğunun farkındayız” dedi.
TKDK Kahramanmaraş İl Koordinatörü Dr. Ömer Süha Uslu, açıklamasının sonunda verilen hibelerin KDV ve gelir vergisinden muaf tutulduğunu belirterek, “TKDK IPARD (Kırsal Kalkınma) Programı kapsamında; Süt Üreten Tarımsal İşletmelere Yatırım, Et Üreten Tarımsal İşletmelere Yatırım, Süt ve Süt Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması, Et ve Et Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması, Meyve ve Sebzelerin İşlenmesi ve Pazarlanması, Su Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması, Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve Geliştirilmesi, Yerel Ürünlerin ve Mikro İşletmelerin Geliştirilmesi, Kırsal Turizm ve Kültür Balıkçılığının Geliştirilmesi alanlarında yapılan yatırımlara yüzde 50 ile 65 arasında hibe veriyor” dedi.