Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdikleri seminerde Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanı Mustafa Gönen, öğrencilere sinevizyon gösterimi eşliğinde evrensel tüketici hakları ve bilinçli alışveriş ilkeleri hakkında detaylı bilgi verdi.
Öğrencilere alışverişte dikkat edilecek hususlar hakkında bilgi veren Gönen, “İstek ve ihtiyaçların seçimi, alışverişin planlanmasında ilk adımdır. Alışverişe çıkmadan önce ihtiyaçların dengeli bir şekilde giderilmesi ve akıllı harcama yapılması amacıyla, gerçek ihtiyaçlarımız arasında bizim için en önemlisinden başlayarak bir sıralama yapılması gerekmektedir. Alışverişte ön bilgi ve davranış para kadar önemli bir unsurdur. Bu nedenle satın alınacak malların ve hizmetlerin kalitesi, sağlık ve güvenliği ile çevreye duyarlılığı, fiyatı, bakım ve kullanım özellikleri, yedek parça ve satış sonrası servis ağı gibi unsurlar göz önünde bulundurularak piyasadaki ürün çeşitleri, yeni çıkan marka ve modeller araştırılmalıdır. Alışveriş aceleye getirilmemeli, en uygun zaman belirlenmeli, eğer mümkünse alışveriş yerlerinin tenha olduğu gün ve saatler seçilmelidir. Mutlaka bir alışveriş listesi hazırlanmalıdır. Alışveriş listeleri, hangi ürünlerin ne miktarda satın alınacağını gösterdiği için plan dışı satın almayı önler. Dolayısıyla, kaynak ve zamandan tasarruf sağlar” dedi.
Satın alınan mal veya hizmetle ilgili bir sorunla karşılaşıldığında neler yapılması gerektiği hakkında da öğrencilere bilgi veren Gönen, “Satın alınan bir mal veya hizmetin ayıplı olduğu fark edildiğinde, açık ayıp olarak adlandırılan gözle görünür ayıplarda, malın teslim alındığı veya hizmetin ifa edildiği tarihten itibaren 30 gün içerisinde, kullanım sırasında sonradan ortaya çıkan ayıplarda ise 2 yıllık sürede, öncelikle o mal veya hizmetin satın alındığı satıcı veya sağlayıcıya başvurulması gerekmektedir. Tüketiciler şikayetlerini Tüketici Sorunları Hakem Heyetlerine, Tüketici Mahkemelerine, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğüne, Reklam Kurulu Başkanlığına, İllerde Valilikler bünyesinde bulunan Sanayi ve Ticaret il Müdürlüklerine, ‘175 Alo Tüketici’ Bilgilendirme hattına, Tüketici Bilgi Sistemine (tüketici.gov.tr), tüketicinin korunmasına yönelik faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları olan dernek ve vakıflara, Ticaret, Sanayi veya Esnaf Odalarına başvuru yapabilirler” dedi.