Bölge milletvekillerine hitaben yazdığı mektubunda Elbistan’da 90 bin dönüm arazide 1 milyon 200 bin kök kayısı ağacının dondan etkilendiğini ve bölgedeki zararın yaklaşık 40 milyon TL olduğunu belirten Başkan Bulut, Bulut, çok sayıda üreticinin de sigorta yaptıramadığına işaret ederek, kayısıdaki zararın Tabi Afet Kanunu çerçevesinde değerlendirilmesi için milletvekillerinden talepte bulundu.
Başkan Bulut, 29 Mart tarihinde Elbistan’da da yaşanan don olayı nedeniyle 1 milyon 200 bin civarında ağacın zarar gördüğünü belirttiği mektubunda şu ifadelere yer verdi:
“Elbistan bölgesi 29 Mart'ı 30 Mart'a bağlayan gece ciddi oranda bir sıcaklık düşüşü yaşadı. Tüm bölgeyi etkisi altına alan sert rüzgârlar birlikte hava sıcaklığı eksi dereceleri gördü. Yüksek kesimlerde eksi 12 dereceye kadar düşen sıcaklık, erken açan kayısı ağaçlarını don vurmasına neden oldu. 29 Mart tarihinden bu yana başta Kahramanmaraş ve Malatya Milletvekillerinin tümüne faks ve mail yolu ile kayısı üreticisinin büyük şok yaşamasına neden olan don olayı için bölge kayısı üretimi adına son yılların en şanssız dönemini bir kez daha yaşadığını kendilerine ilettik. Kış aylarımızın da ılıman geçmesi neticesinde meyve ağaçlarında çiçeklenme erken oluştu. Şu anda bu kayısı ağaçlarının 20 Mart'ta değil de en erken 15 Nisan'da çiçek açması gerekirdi. Daha önceki yıllara göre bu yıl daha erken olarak 20 Mart'ta çiçek açmaya başlayan kayısı bahçeleri ve diğer meyve ağaçları tam çiçek zamanında bu şiddetli don olayından dolayı büyük zarar gördü. Bembeyaz çiçeklerle kaplı olan ağaçlarda tek bir çiçek bile kalmadı. Elbistan’da bin 800 çiftçi 90 bin dönüm arazide 1 milyon 200 bin kök kayısı ağacı yetiştirmektedir. Bunun maddi geliri bizim hesaplamalarımıza göre 40-50 bin ton yaş meyve, 10 bin ton kuru meyveye tekabül eder. Bu rekoltenin ekonomik değeri de 40 milyon TL'yi bulduğu için çiftçimizin zararı büyük. Tabii bu milli bir servet, kayısı ihracat ürünü Elbistan'ımızın belli bir bölgesinde kayısı yetiştiriliyor. Bu bölgedeki insanlarımızın 40 milyon TL bir zararı oldu. Kayısı ağaçlarında yüzde 100 bir zarar var. Köylerimizde incelemeler yaptık. Tüm bahçelerde durum aynı, yemek için bile bir tane sağlam kayısı kalmamış.”
Kahramanmaraş ve Malatya milletvekillerine gönderilmek üzere yazdığı mektubunda 2090 Sayılı ‘Tabi Afetlerden Zarar Görecek Çiftçilere Yapılacak Yardımlar Hakkında Kanun’da yer alan şartların çok ağır olduğunu ve kanundaki şartların yumuşatılması gerektiğini belirten Başkan Bulut, “2090 Sayılı ‘Tabi Afetlerden Zarar Görecek Çiftçilere Yapılacak Yardımlar Hakkında Kanun’ yangın, yer kayması, fırtına, don, dolu, kuraklık gibi nedenlerle tarımsal ürünleri zarara uğramış çiftçilere yapılacak yardımların miktarını ve şeklini belirlemektedir. İlgili kanun üreticilerin zararlarının karşılanması için çok ağır şartlar ortaya koymaktadır. Bu kanundaki şartların yumuşatılması için Milletvekillerimizden ricamız kanun teklifi hazırlayarak TBMM sunmalarıdır. Bu elim don olayı sonucu kayısımızın yok olması, sadece üreticiyi değil, tüccardan hamala, ilaç-gübre bayilerinden hırdavatçısına, işsizinden öğrencisine halkımızın bütün kesimini olumsuz yönde etkileyecektir” ifadelerine yer verdi.
EZO Başkanı Bulut, çiftçilerini mağduriyetinin giderilmesini istediği mektubunun sonunda şu ifadelere yer verdi:
“Geçtiğimiz yıllarda çiftçi bu şekilde mağduriyete uğramış, hükümetimizin sübvansesi ile çiftçimiz zor günlerini atlatmıştı. Daha sonra TAR-SİM don sigortası sistemi getirilerek kayısı çiçeklenme dönemi de don kapsamına alındı. Ama poliçe bedellerinin devletimizin 2/3’ünü ödemesine rağmen çiftçimizin ödeyeceği bedel fazla olduğundan çiftçimiz risk satın almak konusunda tereddüt yaşadı. Dolayısı ile mahsulünü sigortalattıramadı. Bu olumsuz gelişmeler doğrultusunda, devletimizin çiftçimizin mağduriyetinin gidereceğine yürekten inanıyoruz.”