Pakdil, yayımladığı mesajın devamında şu ifadelere yer verdi:
“Kişilerin vermiş olduğu mücadele sonrasında kahramanlık unvanı verilmesi normal bir durumdur ve sıkça rastlanılır. Fakat bir şehrin verdiği onur mücadelesi sonrasında kahramanlık unvanı alması tarihte görülmemiş bir durumdur. Kahramanmaraş bu ender olayı yaşayan bir şehirdir”
Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı ve Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil, 12 Şubat ruhunun hala Kahramanmaraşlılarda hâlâ kendini göstediğini belirterek, “Kahramanmaraşlıların vermiş olduğu onur mücadelesi sebebiyle Kahramanmaraş, 7 Şubat 1973 tarihinde kahramanlık unvanı ile onurlandırılmıştır. 12 Şubat 1920 ruhu Kahramanmaraşlılarda hâlâ kendini göstermektedir. Bu hasletler, bu vatan sevgisi bazen bir edebiyat eserinde, bazen gündelik hayatta karşımıza çıkmaktadır” dedi.
Kahramanmaraş ilinin verdiği destansı mücadele Cumhuriyet tarihimizin önemli nirengi noktalarından birisi olduğunu belirten Pakdil, “Kurtuluş Savaşı sırasında verdiğimiz bu anlamlı mücadeleyi hiçbir zaman unutmamamız ve genç nesillere sürekli olarak anlatmamız gerekmektedir. Rehavete kapılmayan bir gençlik şehrinin, ülkesinin kalkınması için sürekli mücadele içerisinde olur. Kahramanmaraş’ın kurtuluşunu iyi anlamak için, o günkü atmosferi çok iyi bilmemiz gerekiyor. Kahramanmaraşlılar yokluk içerisinde, çaresizliklerle uğraşırken Ayyıldızlı bayrağı Kahramanmaraş kalesine dikmişlerdir. Bu şartlar altında verilen kurtuluş mücadelesinin büyüklüğü daha da anlamlı olmuştur. Osmanlı sonrasında yapılan işgal programı çerçevesinde Maraş, 23 Şubat 1919 tarihinde İngilizler tarafından işgal edilmişti. Ne acıdır ki, İngilizlerin ordusu Hintli Müslümanlardan oluşmaktaydı. Daha sonra yapılan anlaşma gereği İngilizler, Kahramanmaraş’tan çekilirken, yerini Fransızlara bırakıyordu. Fransızlar 29 Ekim 1919 Çarşamba günü Kahramanmaraş’ı işgal ederken, ordunun yarısı Cezayirli Müslüman askerlerden oluşuyordu. Emperyalist güçler bizleri kırdırırken bile Müslüman askerleri kullanıyordu” dedi.
Kahramanmaraşlıların, Fransız ve Ermeni çetecilerin işgaline ve tavırlarına dayanamadığını ve 31 Ekim 1919 tarihinde ilk kurşunun Sütçü İmam tarafından sıkıldığını söyleyen Nevzat Pakdil, Ulu Cami İmamı Rıdvan Hoca’nın Cuma namazında yaptığı konuşma ile başlayan direniş harekâtının kaleye çekilen Fransız Bayrağını indirmeden bitmediğini kaydetti. Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı ve Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Kahramanmaraş, işgal yıllarında yakıldı, yıkıldı, ekonomik olarak darboğaza girdi. Fakat hiçbir zaman boyunduruk altında kalmayı kabullenmedi. 12 Şubat 1920 yılında şanlı bir halk direnişi ile Aslanlar Şehri Maraş, düşman işgalinden kurtulmuştur. Kahramanmaraş’ta milli mücadeleye her ferdin destek vermesi sebebiyle 5 Nisan 1925’te TBMM, Kahramanmaraş’a “Kırmızı Şeritli İstiklâl Madalyası” vermiştir. 7 Şubat 1973 tarihinde de TBMM’de kahramanlık unvanı ile şehrimizi onurlandırmıştır. Bugünün yıldönümünde gerek Kahramanmaraş’ın kurtuluşunda, gerekse ülkemizin kurtuluşunda hayatını kaybeden tüm şehitlerimizi rahmetle anıyorum, ruhları şad olsun. Aradan 94 yıl geçti o günün kahramanlarını, gazilerini de ebediyete uğurladık, onları da rahmetle anıyoruz.”