“Kanser korunabilir bir hastalıktır ve doğru korunma stratejileri ile kanserlerin üçte biri önlenebilir” diyen İl Halk Sağlığı Müdürü Yener, şunları söyledi:
“Kanser hem dünya hem de ülkemizde sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci ölüm sebebi olması açısından önemli bir halk sağlığı problemidir. Özellikle ortaya çıkışının önlenebildiği, taramalarla ölümün yok edilebildiği ve erken tedavinin yaşam kalitesine çok şey katabildiği kanser türlerini göz önüne alırsak, korunmanın önemi artmaktadır. Ülke genelinde yılda yaklaşık 170 bin kişiye kanser teşhisi konulmaktadır. Kanser korunabilir bir hastalıktır ve doğru korunma stratejileri ile kanserlerin üçte biri önlenebilir. Çevresel etkenler kanser oluşumunun yüzde 90-95’inden sorumludur. Kötü beslenme, sedanter yaşam, tütün kullanımı, alkol kullanımı, güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma gibi kanser oluşumunda etkisi olan çevresel etkenlerin kontrol altına alınması ile kanser görülme sıklığı azalır. Dolayısıyla sağlıklı yaşam davranışları ile kansere karşı korunabilir, tarama programlarına katılarak erken teşhisle yaşam süremizi uzatabiliriz.”
Ülkemizde ve dünya genelinde kanser konusunda bazı yanlış bilinen doğruları vurgulamak gerektiğini ifade eden Yener, şunları söyledi:
“Bunlar; Yanlış-1: Kanser hakkında konuşmamıza gerek yok! Doğrusu: Kanser özellikle de bazı kültür ve çevrelerde hakkında konuşulması zor bir konudur. Bu hastalıkla açık bir şekilde uğraşmak; hem hasta kişinin hem de toplum ve politika seviyesinde sonuçları iyileştirir. Yanlış-2: Kanserlerin hiçbir belirtisi yada bulgusu yoktur! Doğrusu: Pek çok kanser için, uyarıcı belirti, kişinin kendinde hissettiği ve bulgular, hekimin kişide tespit ettiği vardır. Yanlış-3: Kanser için yapabileceğim hiçbir şey yok! Doğrusu: Hem kişi hem de toplum ve politika bazında doğru strateji ile yapılabilecek çok şey mevcuttur. En sık görülen kanserlerin en az üçte biri önlenebilir. Yanlış-4: Kanser tedavisi alma hakkım yok! Doğrusu: Bütün insanlar kanıtlanmış ve etkin kanser tedavisini eşit koşullarda ve herhangi bir bedel ödemek zorunda kalmadan alma hakkına sahiptir.”
Kahramanmaraş merkez ve Elbistan’da KETEM’lerin bu hizmetleri ücretsiz olarak sunduğunu dile getiren Yener, “İlimizde Merkez KETEM ve Elbistan KETEM’lerimizde meme kanseri, kolerektal kanseri ve serviks kanserlerine karşı tarama hizmetleri ücretsiz olarak verilmektedir. Aynı zamanda da sigarayı bırakmak isteyen halkımıza da sigara bırakma danışmanlığı hizmeti verilmektedir. Kahramanmaraş Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak kanser farkındalığını artırarak toplumu bilgilendirme, kanserin önlenebilir bir hastalık olduğu bilincini oluşturma çalışmalarımız yıl boyu devam edecektir” dedi.