Dünyadaki sağlık problemlerinin en başında gelen ve öldürücülüğü yüksek olması ile bilinen kanser nedeniyle dünyada her yıl 11 milyon kişinin hayatını kaybettiğini belirten Elbistan Sağlık Grup Başkan Vekili Dr. Emrullah Özpolat, 4 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle yapmış olduğu açıklamalarda kanserin sebepleri ve korunma yolları hakkında kamuoyunu bilgilendirdi.
Kanserin önümüzdeki yıllarda daha çok can acıtacağını söyleyen Özpolat; “Üstelik gelişmiş ülkelere özgü bir hastalık olarak bilinse de kanser vakalarının % 70’i düşük ve orta gelirli ülkelerde görülmektedir. Ülkelerin ekonomik büyüklüklerine göre kanser tedavisine ayırdıkları sağlık harcamalarının miktarı düşünülürse, gelecekte gelişmekte olan ülkeler için ciddi bir problem söz konusudur. Kanserden korunmak, kanseri tedavi etmekten çok daha kolaydır. Bu, kansere neden olan faktörlerden uzak bir yaşam ile mümkündür” dedi.
Kanserin başlıca çevresel ve içsel olmak üzere iki ana sebebi olduğunu ifade eden özpolat; “Kimyasal maddeler, radyasyon, güneş ışığı, kronik virütik enfeksiyonlar, yanlış beslenme alışkanlığı, sigara içimi ve kötü yaşam tarzı çevresel faktörlerdir. İçsel faktörler ise hormonlar, bağışıklık bozuklukları, kalıtsal bozukluklar ve genetiktir. Çevresel faktörleri iyi kontrol altına alıp, içsel nedenlere yönelik riskler düzenli kontrolden geçirilirse kanser kaderimiz olmaktan çıkar. Kanserle savaşta erken teşhis en az korunmak kadar önemlidir. Belirli aralıklarla yapılan sağlık taramalarının önemi bu gün çok daha iyi biliniyor. Erken teşhis ile hem hastalığı tedavi etme şansı artıyor, hem de iyileşme süreci kısalıyor” dedi.
Sağlık Grup Başkan Vekili Dr. Emrullah Özpolat, açıklamalarının devamında kanserden korunma yollarına, erken teşhisin önemine ve kanser çeşitlerine değinerek şunları söyledi; “Halkımız, kanserden korunmak için şunlara dikkat etmelidir. Sigara kullanmayın. Anne karnındaki bebeği ilaç, kimyasal maddeler ve radyasyondan koruyun. Çalışma ortamındaki zararlı maddelerden sakının. Gereksiz radyolojik tetkiklerden kaçının. Gereksiz ilaç kullanmayın. Güneş ışığının zararlı etkilerinden korunun. Düzenli egzersiz yapın. Yüksek kalorili diyet ve katkı maddeli besinleri tüketmeyin. Böcek ilacı ve diğer tarım ilaçlarından uzak durun. Alkol kullanmayın. Yaşam tarzınızla bu yönde yapacağınız küçük adımlar bile size büyük kazanımlar sağlayacaktır. Unutmayın ki sağlıklı bir toplum kendi yaşamına sahip çıkan, bilinçli bireyler ile mümkündür.
Kanserde erken teşhis hayat kurtarır. Erken teşhis kişilerin kendi kendini muayenesi, kontrol muayeneleri ve taramalar ile mümkündür. Böylece hastalığı tedavi şansı da yükselmekte, maddi ve manevi kayıplar azalmaktadır. Kanserde erken tanı için bazı önerilerde bulunacak olursak, hiçbir şikâyeti olmayanlar bile düzenli olarak doktor kontrolü yaptırmaları gerekir.
Meme kanseri için 20 yaşından sonra her kadın kendi kendine meme muayenesi yapmalıdır. Ayrıca 20 yaşından itibaren 2–3 yılda bir, 40 yaşından sonra yılda bir, hekim tarafından meme muayenesi yaptırmalıdır. Her sağlıklı kadının 40 ile 50 yaşlarında 1 defa, 50 yaşın üzerinde ise 2 yılda 1 mamografi çektirmesi önerilir.
Rahim ağzı kanseri için cinsel olarak aktif olan her kadın yılda bir kez pap-smear testini yaptırmalıdır.
Kalın barsak kanseri için 50 yaşından sonra dışkıda kan testi, belirli aralıklarla sigmoideskopi, kolonoskopi ve bağırsak filmi çekilebilir.
Prostat kanseri için 50 yaş ve üzeri erkekler yılda bir kez doktor muayenesi PSA (prostat spesifik antijen) yaptırmalıdır.”