Pnömokok mikrobunun yol açtığı zaturre, orta kulak iltihabı, kan iltihabı, menenjit gibi hastalıklardan korunmaya yarayan ve halk arasında zaturre aşısı olarak bilinen aşı, Sağlık Bakanlığı tarafından aşı takvimine alındı.
Daha önceleri çocuk doktorları tavsiyesi ile yaptırılan her bir dozu içine ailelerin 115 TL ödediği zaturre aşısı da aşı takviminde yer alan difteri, boğmaca, tetanos, hepatit B, çocuk felci, tüberküloz, BSG, kızamık, kabakulak, kızamıkçık aşılarıyla birlikte ücretsiz yapılacak.
Çocuklara 2 aylıkken yapılmaya başlanacak olan ve 4 doz yapılacak olan zaturre aşısı hakkında açıklamalarda bulunan Elbistan Sağlık Grup Başkan Vekili Dr. Emrullah Özpolat, Sağlık Bakanlığı tarafından Türkiye çapında uygulamaya konulan zatürre aşısının Elbistan’da da uygulanacağını söyledi.
Özpolat; “Zaturre aşısı olarak bilinen aşı, 2008 yılının 11. ayında itibaren bakanlık oluru alınarak Türkiye çapında uygulamaya konulan bir aşı programıdır. Halk arasında zaturre denen pnömokok bir bakteridir, mikroptur. Bu mikrop, birçok hastalığın nedenidir. Zaturreye, sinizüte, menenjite neden olmaktadır. Orta kulak iltihabına da neden olmaktadır. O nedenle de bakanlığımız bunu aşı programına almıştır. Aşı programını 2. aydan itibaren çocuklara uyguluyoruz. Çocuk 2 aylıkken zaturre aşısına başlıyoruz. 4 ve 6 aylıkken de zaturre aşısı yapılıyor. 1 yaşını doldurduktan sonra 12.-18. ay arasında 4. aşısı yapılıyor. Toplam olarak zaturre aşısı 4 doz şeklinde yapılıyor. 2 aşısı arasında 1 aydan fazla zaman süresi olması gerekiyor. Yani, ilk aşı yapıldıktan sonra ikinci aşı en az 1 ay geçtikten sonra yapılmalıdır” dedi.
Pnömokok mikrobundan kaynaklanan hastalığın toplumumuzda yaygın olduğunu ifade eden Özpolat; “Aşı, daha önce eczanelerden alınarak çocuk doktorlarının tavsiyesi ile yapılıyordu. Şimdi ise her çocuğa yapıyoruz. Daha önce ihtiyaç halinde yapılabilen bir aşıydı, şu anda genel anlamda herkese yapıyoruz. Çünkü toplumumuzda yaygın bir hastalık. Bu pnömokok denilen mikrop sadece zaturre yapmıyor, aynı zamanda menenjit de yapabiliyor, kana girerse sepsis yapıp şoka, komaya sokabiliyor. Bu aşı, pnömokok mikrobunun meydana getirmiş olduğu bütün hastalık etkenlerini ortadan kaldırıyor” dedi.
Sağlık Grup Başkan Vekili Dr. Emrullah Özpolat son olarak; “Anne ve babalardan ricamız, Sağlık Bakanlığı’nın yapmış olduğu rutin aşı programlarını mutlaka uygulasınlar. Eğer bilgileri yoksa, herhangi bir sağlık ocağına giderek hangi aşıları yaptıracaklarını öğrenebilirler ve o aylarını geçirmeden mutlaka rutin olarak yaptırsınlar. Çünkü çocukların ileride hastalıklardan korunması bakımından aşılanma çok önemlidir. Mesela 1 damla çocuk felci aşısını ağza damlatmakla çocuğun ömür boyu felç kalmasını önleyebilirsiniz” sözleri ile aileleri çocuklarının geleceği için aşı takvimine uymaları konusunda uyardı.