Elbistan semalarında paramotorlu yamaç paraşütü ile uçan ve bölgenin hava sporları için ideal bir alan olduğunu belirten Turgut Akbaş, Elbistan’ın hava turizmine açılması için çalışmalara başladık. Bu sayede dünyada hava sporlarıyla ilgili tüm sporcuları bölgemize çekeceğiz” dedi.
Hava sporlarını Elbistan’da sevdirmek ve yaygınlaştırmak istediklerini belirten Akbaş, şunları söyledi: “Bizim hedefimiz öncelikle hava sporunu bölge halkımıza tanıtmak ve ilerletmek istiyoruz. Bu konuda gerekli çalışmalarımız var. Türk Hava Kurumunun desteğiyle eğitim kurslar açacağız. Sağ olsunlar uzman arkadaşımızı gönderdiler. Tepelerimizi ve iniş alanlarımızı inceliyoruz. Hava sporları dünyada çok hızlı gelişen bir spor dalı. Bütün hava araçlarının bu memlekette kullanılmasını sağlayacağız”
Türk Hava Kurumu Hava Sporları Uzmanlarından Arif Kemal Buhara, Turgut Akbaş ve ekibiyle Ceyhan Nehri’nin güzergâhında, Elbistan dağlarının konumu ve coğrafi yapısında incelemelerde bulundu.
Elbistan’ın hava sporlarına en uygun şartları taşıdığını, belirten Buhara, “Elbistan’daki hava sporlarına ve yamaç paraşütüne elverişli tepe ve sahaları incelemek üzere görevlendirildim. Elbistan Çilingir çayırı olarak bilinen mevkide inceleme yapıyoruz. Yaptığımız incelemelerde gösterilen mevki ve alanlar hafif hava sporlarına elverişli gözüküyor. Örneğin motorlu yamaç paraşütü, yine normal yamaç paraşütü, motorlu yelken kanat, motorsuz yelken kanat, özellikle balon, planör ve diğer hava sporları için, uygun pistlerin yapılması halinde oldukça elverişli bir saha. Şardağı ise, yamaç paraşütü sporu ve sporla ilgili uzun mesafede dünya klasmanında yapılan yarışmalar için oldukça elverişli gözüküyor. Sabahın erken saatlerinde yaptığımız incelemede dahi termal hava aktivitesi kendini göstermeye başladı. İçerisinde bulunduğumuz kış mevsiminde havada termal aktivitenin bu kadar sağlıklı ve verimli çalıştığı nadir coğrafyalardan biri olduğunu görüyoruz. İklimi de bu spora oldukça verimli olduğunu görüyoruz. Örneğin son 2 gündür Antalya’dan Adana’ya gelene kadar, hava şartları oldukça kötüydü. Buraya geldiğimizde, bambaşka sakin duru bir havayla karşılaştık. Buda mikro meteorolojik coğrafyasının hava sporlarına elverişli olduğunu gösteriyor. Bu kapsamda keşfimize devam ediyoruz” dedi.
Hava sporları için Elbistan’da incelemelerde bulunan Buhara, konuşmasının devamında şunları söyledi: “Gerekli incelemelerimizi yapmamızın ardından Elbistan hava turizminin aktif hale geçirilmesi için, buradaki yerel idarelere büyük iş düşüyor. Burada Turgut abimizin özverili çalışmaları bu işi daha çok sürüklüyor. Mülki idarelerin desteği de çok önemli. Burada ilgili sahaların açılmasıyla uygun bir şenlikle açılışı yapılıp, dünyadaki tüm meraklı sporcuların ilgisini çekeceğinden hiç şüphemiz yok. Özellikle ülkemizde çeşitli örnekler var. Ölü Deniz Fethiye gibi alanlar var. Hava sporlarında ülkemize ekonomik anlamda ne kadar katkı sağladığı ortada. Bir Erzincan’a bir Kayseri’ye baktığımız zaman hava sporlarının olmadığını ve başladığı tarihlere dikkat edersek, görünen köy kılavuz istemez. Elbistan’ın bu anlamda geleceğinin çok parlak olduğu ortada. Anadolu’nun incisi olan ve Ceyhan Nehrinin doğduğu bölgemizde, Ceyhan Nehri bir Venedik’i andırırken, dağları Brezilya’nın Sao Paulo’daki uçuş merkezini andırıyor. Bu bölgelerde hava sporları fazlasıyla yapılıyor. Bizler de çok kısa bir sürede hepsini geçeceğiz”