MHP Kahramanmaraş Milletvekili Dedeoğlu, 2014 yılı bütçe konuşmasında başta Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin sorunları olmak üzere Kahramanmaraş’ın pek çok sorununu dile getirdi.
Dedeoğlu, Hükümetin 2014 yılı bütçesinde yatırıma ve istihdama yeterli kaynakların ayrılmadığını ifade eden Dedeoğlu, “Hükümetin, daha şimdiden pek çok ürüne zam yapmaya başladığına işaret dererek konuşmasını şöyle sürdürdü: “Hükümet daha şimdiden dar gelirlinin tüpüne ve gazına zam yapmıştır. Düşük oranda yapılan maaşlar daha ceplere girmeden yılbaşı öncesi LPG fiyatları yüzde 30 oranında artmıştır. Hükümet evde kullanılan tüp gazının rafineri çıkış fiyatını da yüzde 15,41 oranında yükseltmiştir. Hükümetin gelir kaynaklarının başında akaryakıt zamları hâlen birinci sırada yer almaktadır. Türkiye, bu nedenle, son on bir yıl içinde dünyanın en pahalı akaryakıtını kullanır hâle gelmiştir. 2002'de 1,60 lira olan benzinin litre fiyatı, bu Hükümet döneminde yapılan son zamlardan sonra 4,90 liraya yükselmiştir. Bugün ülkemizde mazot, benzin fiyatlarıyla neredeyse yarışır hâle gelmiştir. Mazotun litre fiyatı 4,45 liraya çıkmıştır. Hükümet sadece akaryakıt fiyatlarına zam yapmakla kalmamış, bu bütçe sonrası pek çok sayıda ürüne zam yapmayı da planlamaktadır. Hükümet bütçe açıklarını, zam yaparak yine vatandaşlarının sırtına yüklemeyi âdeta her bütçe çalışmalarında alışkanlık hâline getirmiştir. Bütçe öncesi yapılan ve sonrası yapılması planlanan yüksek oranlı zamlar bunun en açık göstergesidir.”dedi.
Hükümet bu bütçede de geçmiş bütçelerde de olduğu gibi, yükü yine işçinin, memurun, emeklinin, esnafın, çiftçinin, asgari ücretlinin ve dar gelirlinin sırtına yüklendiğini belirten Mesut Dedeoğlu, “Ülkemizde gelir dağılımı iyice bozulmuştur. Açıklanan rakamlara göre işçi, memur, emekli ve taşeron işçilerin büyük bir kısmı açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşamaktadır. Bu bütçede, çalışanlar ve emekliler için bir umut yoktur, dar gelirli artık bütçeden umudunu kesmiştir. İşçi, memur, emekli, esnaf ve asgari ücretli bu bütçede de maalesef unutulmuştur. Bu bütçe ülke genelindeki devlet yatırımlarını da olumsuz yönde etkileyecektir.”dedi.
Kahramanmaraş’ta kaynak bekleyen yatırım bulunduğuna dikkat çeken Dedeoğlu, “Bu yatırımların başlaması veya en kısa sürede tamamlanması gerekmektedir. Hükümet, bütün bu yatırımları tamamlamak yerine, ülke genelinde yabancı yatırımlarla birlikte yap-işlet-devret veya yap-işlet-kirala şeklindeki yatırımlara yönelmektedir. Ülkemizin kalkınmasına ve istikrarına yönelik çalışmalar yapılmalıdır, işsizlik önlenmeli ve üretim artırılmalıdır. Bu vergi anlayışı ve politikalar nedeniyle Hükümetin hiçbir yere varması mümkün değildir, Hükümet bu gidişle hiçbir yere varamaz. Hükümet, milletimizin her türlü zorunlu harcamasından yüksek oranda vergi almaya devam etmektedir.”ifadelerine yer verdi.
İktidarın uyguladığı ekonomi politikalarından vazgeçmesi gerektiğini söyleyen Milletvekili Dedeoğlu, şunları söyledi: “Hükümet bulabilirse yeni kaynaklara yönelmelidir, özelleştirme politikalarındaki yanlışı milletin günlük harcamalarına fatura etmeye çalışmamalıdır. Elimizde bulunan ne kadar millî kurum ve kuruluşumuz varsa yok pahasına satılmıştır, satmaya da devam etmektedirler. Kahramanmaraş ilimiz de maalesef bu özelleştirmelerden nasibini fazlasıyla almıştır. Hükümet, cumhuriyet döneminden kalma birçok tesisi özelleştirmiştir.
Dedeoğlu, Elbistan Şeker Fabrikası’nın özelleştirilmesi ile ilgili olarak şu ifadelere yer verdi: “Elbistan Şeker Fabrikası da tüm itirazlarımıza rağmen özelleştirilmiştir ancak bu özelleştirme sonradan beklemeye tabi tutulmuştur. Burada özveriyle çalışan personelin akıbeti belirsizdir, burada çalışan personel kendi geleceğinden umutsuzdur. Burada çalışan personelimiz senede otuz gün, altmış gün veya doksan gün çalışmaktadır ve yıllarını oraya vermiştir. Bunlar emekli olabilecek mi, olamayacak mı, Hükûmetin bu konuyla ilgili bir çalışma yapması gerekmektedir.”
Afşin-Elbistan Linyeileri konusunda da bir açıklama yapan Dedeoğlu, “Birleşik Arap Emirlikleri'ne verilen Elbistan linyit kömür havzasının bir bölümü de anlaşmazlık nedeniyle benzer olaylar yaşanmaktadır. Kahramanmaraş ilimizde devlet yatırımları yapılmalı, kalan yatırımların bir an önce tamamlanmasını ve özelleştirme çalışmalarından vazgeçmesini diliyorum.”dedi.
Milletvekili Dedeoğlu, uzun yıllar süren çalışmalar sonunda tamamlanan Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi ile ilgili olarak da şunları söyledi: “Yine, Kahramanmaraş'ımızın en büyük problemlerinden bir tanesi Sütçü İmam Üniversitemizin Tıp Fakültesiydi. Çok uzun yıllar mücadele edilmesine rağmen nihayetinde bitti. Sayın Maliye Bakanım, dün akşam sormuş olduğum soruda cevap verdiniz. Üniversitemizin bitmesine rağmen teçhizat konusunda ve personel konusunda, asistanlar konusunda çok büyük eksiklikler var. 130 tane acil bakım ünitemiz olmasına rağmen, maalesef ki bu eksiklikler nedeniyle çalışamamaktadır. Dün akşamki verdiğiniz sözü inşallah ocak ayının içerisinde gerçekleştiririz ve Kahramanmaraş Tıp Fakültesi Hastanemiz istenilen özelliklerde halkımıza hizmet vermeye başlar.”
Kahramanmaraş Organize Sanayi Bölgesi hakkında da açıklamalarda bulunan Mesut Dedepğlu, “Yine, Kahramanmaraş'ımızın en büyük problemlerinden bir tanesi organize sanayi bölgemiz. İki tarafta düşünülen, Gaziantep yolu üzerinde ve Adana yolu üzerinde düşünülen, Türkoğlu bölgesinde düşünülen organize sanayi bölgelerimizin bir an önce istimlâk çalışmalarının ve tahsislerinin yapılarak üretime hazır hâle getirilmesi ve müteşebbislerimize sunulması noktasında çalışmaların yapılmasını diliyorum.”dedi.
Belde Belediyelerinde çalışan personellerin maaşlarında yaşadıkları sıkıntıları da dile getiren Mesut Dedeoğlu şunları söyledi: “Kahramanmaraş'ın birçok problemleri var. Şu son zamanlar da özellikle ilçelerimizde ve beldelerimizde belediyelerinde çalışan personelimizin maaş alamama konusu. Sadece bir tanesinin örneğini vermek istiyorum, Çağlayancerit ilçemizin memurları ve işçileri zamanında maaş alamamakta, işçilerimiz beş aydan beri Çağlayancerit Belediyesinden maaşlarını alamamakta.”
Kahramanmaraş’ı çevre illere bağlayan yollar için bir an önce ödenek ayrılması gerktiğini belirten Dedeoğlu, “Bununla beraber yine, problemlerimizden bir tanesi Kahramanmaraş'ımızın yolları. Çevre illerine bağlantı sağlayan en önemli yollarımız Kahramanmaraş-Göksun-Kayseri yolumuz ve Kahramanmaraş- Gaziantep yolumuz, Kahramanmaraş-Adana bağlantı yolumuz yıllardan beri sürüm sürüm sürünmekte, nihayetinde bir noktaya gelemedik. Bunlara bir an önce ödenek ayrılması noktasında ve bunların hizmete geçmesi noktasında çalışmaların yapılmasını ve bütçe ayrılmasını temenni etmekteyim.”dedi.
Atanamayan öğretmenlerin atama işlmelerinin de bir ana önce yapılması gerektiğini söyleyen Dedeoğlu, şunları söyledi: “Bunlarla beraber, Kahramanmaraş'ımızın eğitim konusu: Türkiye genelindeki 81 ilimizin son sıralarında yer almakta ama bu Hükümet dershanelerle uğraşmakta. Eğitimin önünü açması lazım, yeni dersliklerin yapılması lazım, atanamayan öğretmenlerimizi atamamız lazım. Bir sürü vekil öğretmenimiz çalışıyor, onların yerine asli unsurları teşekkül etmiş ve pedagojik formasyonlarını tam almış atanamayan öğretmenlerimizin derhâl atanması ve bu 130 bin öğretmen açığımızın derhâl yerine getirilmesini temenni ediyorum.”