Başkan Demir, yaptığı açıklamada “Vatandaşların kendi istemleri dışında bir siyasi partiye üye kaydedilmesi Siyasi Partiler Yasası uyarınca suç teşkil etmektedir.”ifadelerine yer verdi.
Vatandaşların bilgileri dışında birden çok siyasi partiye üye yapıldığını belirten Başkan Demir, açıklamasında “2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu'nun 6. maddesi'nin 2. fıkrası “kimse aynı zamanda birden fazla partinin üyesi olamaz, aksi halde üyelik sıfatı bu siyasi partilerin hepsinde birden sona ermiş sayılır.” Bu kapsamda Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı yapmış olduğu üyelik işlemleri kontrolü neticesinde tespit ettiği iki partiye aynı anda üye gözüken binlerce kişiyi parti üyeliğinden düşürmüştür.”dedi.
Üyelerinin resmi müracaatı olmadan, kendilerinden habersiz olarak üye yapıldıklarını belirten Demir, “ İlçe başkanlığımız tarafından kapsamlı bir araştırma yapmış ve neticesinde AK Parti tarafından üyelerimizin resmi müracaatı olmadan ıslak imza ile başvuru yapmadan yani kendilerinden habersiz ıslak imzasız üye yapıldığı anlaşılmıştır.” ifadelerine yer verdi.
Vatandaşların siyasi partilere üye olup olmadıklarını www.yargitaycb.gov.tr adresinden öğrenebileceklerini belirten Başkan Ali Demir, “Üyelik durumunu merak eden vatandaşlarımız Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın www.yargitaycb.gov.tr adresinden herhangi bir partiye üye olup olmadığını öğrenmesinin yolu açılmıştır. Burada kendi durumlarını sorgulayan birçok vatandaşımız Cumhuriyet Başsavcılığına başvurarak üyeliklerinin kendi ıslak imzaları olmaksızın yapıldığı konusunda şikayetlerini bildirmişlerdir.
Kişilerin kendi istemleri dışında bir siyasi partiye üye kaydedilmesi siyasi partiler yasası uyarınca suç teşkil etmektedir. Üye kaydını yapan siyasi parti yetkililerinin yasal sorumlu olacağı konusunda siyasi parti genel başkanlıklarına bildirimde bulunuldu. Mağdurların, ilçe seçim kuruluna bizzat başvurarak dilekçeleri Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına iletmeleri halinde istifa isteği işleme konulacaktır.”dedi.
Gayri ahlaki yöntemlerle vatandaşların siyasi partilere üye yapılduığını belirten Demir, şunları söyledi: “AK Parti’nin bugüne kadar yardım dağıtma, işe alma, mevcutları işten çıkarmama karşılığında insanları partilerine üye yaptığını duyuyor ve kamuoyuna sık sık açıklıyorduk. Ancak bizi hayretler içerisinde bırakan ve pes dedirten bu gayri ahlaki yöntemi ise yapabileceklerini tahmin bile edemiyorduk. Kısacası kişilerden habersiz üyelik hayaldi gerçek oldu. 10 senelik mazisi bulunan AK Parti’nin kapısının bile önünden geçmediği halde nasıl üye yapıldıklarına anlam veremeyen ellerinde evrakları ile partimize koşan hemşerilerimiz adına her türlü hukuki desteği sağlayacağımızı bilgilerinize sunarız. Her geçen gün irtifa kaybeden yabancı devletlerin bölgedeki sözcülüğünü üstlenmiş BOP Eşbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın partisi AK Parti’nin sadece ilimizde ve ilçemizde değil diğer il ve ilçelerde de aynı işlemi yaptığı görülmüştür. Türkiye binlerce vatandaşımızın kendi bilgileri dışında T.C. kimlik numaraları üzerinden kişilerin imzası olmadan üye yapıldığı partimiz teşkilatlarınca yapılan açıklamalarda görülmüştür.”
Siyasi partilere üye yapılan vatandaşların üyeliklerini iptal ettirmek için yapması gereken işlemleri de belirten Demir, “Eğer vatandaş sorgulama sonucunda haberi olmadan herhangi bir siyasi partiye üye yapıldığı sonucuna ulaşılırsa bunu iptal ettirmek için şu işlemlerden birini yapması gerekiyor; ilgili parti merkezine başvuru ile, noter aracılığı ile düzenlenen istifaya ilişkin belgenin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı siyasi partiler bürosuna ait 312 425 99 65-417 33 37 numaralı faksa iletilmesi ile, ilgilinin şahsen kimliği ile birlikte Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı siyasi partiler bürosuna başvurarak istifa dilekçesi verilmesi halinde istifalar işleme alınır.”dedi.