Elbistan Kızılcaoba Mahallesi’nden Emekli Öğretmen Şenay ve Emekli İş Bankası Müdürü Şahin Pişkin’in oğlu olan doktora öğrencisi Şenol Pişkin, geliştirmiş olduğu ‘Açık Kalp Ameliyatı Modellemesi’ sistemi ile ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Tıp alanında kardiyovasküler sistemlerin mekanik simülasyonuna oldukça fazla ihtiyaç duyulmakta ve bu ihtiyaç günden güne artmakta. Klinisyenler ve hastalar otomatik web tabanlı sistemlere ihtiyaç duymaktadır. Fakat tıp doktorları genelde mekanik modelleme konusuna, haklı olarak yabancıdırlar. Bu durumu kendi çalışma alanımızda edindiğimiz tecrübelerden, incelediğimiz yayınlardan ve iletişimde olduğumuz tıp doktorlarından da biliyoruz. Özelikle niceliksel (quantitatif) performans parametrelerinin tanımlanması ve hesaplanmasında mühendislere ihtiyaç duyulmaktadır. Örneğin, açık kalp ameliyatları öncesinde doktorlar kendi aralarında nasıl bir müdahale yapacaklarını tartışıp, karar alıyorlar. Bu kararları alırken, CT, MRI, ultrasonografi gibi görüntüleme tekniklerini ve basınç gibi bazı basit mekanik özellikleri kullanıyorlar. Fakat kan akış hızları, oluşan gerilmeler ve mekanik faktörler hakkında ellerinde kullanabilecekleri bir klinik araç yoktur. Bu yüzden hastanın tedavisi hakkında alınan kararlarda birçok soru işareti ortaya çıkmaktadır. İnsan kardiyovasküler sistemi gibi kompleks bir mekanik yapıda yapılacak oldukça önemli değişikliklerin mekanik analiz kullanılmadan kararlaştırılması büyük bir eksiklik olarak görülmektedir.”
Geliştirmiş olduğu sistem ile kalp cerrahlarının ameliyatı önce bilgisayar ortamında yapma ve sonuçlarını görme imkan sağladığını söyleyen doktora öğrencisi Pişkin, şunları söyledi: “Önerdiğimiz yapıda cerrahi operasyonların simülasyonu tamamen otomatize olarak internet üzerinden gerçekleştirilecektir. Örnek olarak, doktor, hastanın MRI veya CT verisini sisteme yükleyecek. Sistem bunlardan üç boyutlu damar networkünü otomatik olarak çıkaracak. Simülasyon için sınır koşulu olacak ekokardiyografi ve basınç verisi de sisteme girildiğinde, doktorun karşısına basit bir arayüz gelecek ve yapmak istediği operasyonu modelleyecek. Simülasyonlar cloud sistemler üzerinde çalıştırılacak ve sonuçlar yine internet üzerinden doktorun erişimine sunulacak.”
Pişkin, geliştirmiş olduğu ‘Açık Kalp Ameliyatı Modellemesi’ sistemi ile TÜBİTAK’tan destek aldığını ve ODTÜ’nün de 2 yıl ücretsiz ofis desteği aldı.
Doktora öğrencisi Şenol Pişkin, “Çalışmayla ilgili olarak TÜBİTAK'tan destek aldık. Ayrıca ODTÜ, ‘Yeni Fikirler Yeni İşler Yarışması’nda Bilişim ve Telekomünikasyon alanında birincilik ödülüne layık görüldük. ODTÜ Teknokentte 2 yıl ücretsiz ofis desteği kazandık. Ödülle ilgili olarak ilk önce doktora tez danışmanım Prof. Dr. M. Serdar Çelebi'ye biyomekanik konusunda tamamladığım tezim sırasında bana verdiği destek için teşekkür ediyorum. Projedeki danışmanlarıma başta Doç. Dr. Kerem Pekkan olmak üzere teşekkür ediyorum. Takımda şu anda sadece ben varım. Ama çalışma başlayınca başkaları da olacak. Projenin danışmanları; Koç Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü'nden Doç. Dr. Kerem Pekkan ve Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi'nden Doç. Dr. Gözde Ünal.”dedi.
Şenol Pişkin, geliştirdiği sistemi 30 ameliyatta denediklerini ve başarılı sonuçlar aldıklarını belirtti. Pişkin, sistem sayesinde aynı hasta için 20 farklı yöntemin ortaya çıktığını, sistem sayesinde doktorun tüm senaryoları bilgisayar üzerinde deneyip sonucunu görebildiğini ifade etti.
Doktora öğrencisi Şenol Pişkin’in babası Şahin Pişkin ise, oğulları ile gurur duyduklarını belirterek: “Oğlumuz Şenol Pişkin bu sistem üzerinde 10 yıldan beri çalışıyordu ve başarılı bir şekilde hayata geçirdi. İnsanlık için faydalı olacağını düşündüğümüz bu sistemi geliştiren oğlumuzla gurur duyuyoruz. İnşallah memleketimize, milletimize ve insanlığa hayırlı olur. Yeni çalışmalarında da başarılar diliyoruz” dedi.