Ziraat Odası Toplantı Salonu’nda düzenlenen basın toplantısında Bulut, yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı: “Tarımın bölgemiz ve ülkemiz için stratejik önemli bir sektör olduğunu oda olarak her platformda dile getiriyoruz. İlçemizde tarım sezonunu kapatırken, 2013 yılında bölgemizde ürün bazında olumlu ve olumsuzluklar olmuştur. Hububatta yüksek verim aldık, istenilen fiyata satamadık, çerezlik ayçiçeğinde ekim sahamız önceki yıllara göre az idi, satış fiyatlarımız iyiydi. Şekerpancarında bu yıl dekara verimi iyi aldık, şeker oranı yüksekti, 2012 rekoltesini yakalayamadık, nedeni ise Kalealtı sulama birliğinde çiftçilerimizin yeterince mahsullerine su verilmedi. Afşin bölgesinde yanlış ilaç kullanmadan dolayı şekerpancarı telef oldu. Bu yıl Şeker fabrikasına 375 bin ton civarında pancar yatırıldı.”
Mısır fiyatlarındaki düşüşe de değinen Bulut, şunları söyledi: “Patlak mısırı çiftçimiz 2012 yılında 2 TL’den sattığı ürünü bu yıl 1 TL’den satmak zorunda kaldı. Tek taraflı anlaşma yaptıkları için tüccar alıma yanaşmadı, nem oranının da yüksek olması patlak mısırı fiyatta dibe vurdu.”
Açıklamasının devamında Başkan bulut, “Meyvecilikte Elbistan’da kayısı ağırlıkta olup Malatya’da pazarlanır. Malatya’da rekolte yüksek kalite düşük oldu, 2013 yılının bahar aylarında yağmurların fazla yağmasından dolayı kara leke ve ağaçların sık tutması kaliteyi düşürdü, kayısı çiftçisi mağdur oldu. Yine ilçemizde elma bahçeciliği küçük ölçekli yapıldığından büyük firmalar gelmiyor, komisyoncular eliyle hal esnafı pazarlıyor böylede olunca çiftçi ucuza satmak zorunda kalınca emeğinin karşılığını alamıyor. Bölgemizde ürettiğimiz kayısı, elma, patlak mısırın ucuz satılması, para etmemesi Suriye’deki iç savaş ve Arap ülkelerindeki karışıklıklardan dolayı ihracat yapamadık, ilçemizde olmak üzere bölgemiz çok büyük bir darbe yemiştir. Böylede olunca ülkemiz ekonomisine eksi etki yapmıştır. Temennimiz bir an önce komşu devletlerle hükümetimizin arayı düzeltip, hem ülkemiz için hem de komşu devletlerin yararına olacak ortamın sağlanması.”dedi.
İstihdam sayısındaki azalmaya da değinen Bulut, “Bölgemizde dâhil olmak üzere 5 yıl öncesine kadar tarımda istihdam sayısı 22 milyon iken bu gün 20 milyonlara gerilemiştir. 2 milyon insan şu veya bu sebeplerden dolayı tarımı terk etmek zorunda kalmışlardır.Tarım sektöründe çalışan insanların büyümeden nasibini alamadığını da dile getiren Bulut, “2012 yılı dâhil olmak üzere son 9 yılın 8 yılında tarımda büyüme var ancak, tarımda çalışanlar büyümeden yeterince kendilerine düşen paylarını alamamaktadır. Tarım sektörü bir ülkenin sigortasıdır. Mutlaka desteklenmelidir. Türk çiftçisi dünyanın en pahalı mazotunu kullanmaktadır. Fiyat artışlarına ürün fiyatları yetişemiyor. Tarımda artış üretim yapsak ta tarım girdilerinin pahalı olmasından dolayı çiftçi bankalara düşmüştür. Ürettiği mahsulün yarısını banka faizlerine vermektedir. Devlet Büyüklerimiz; fert başı Milli gelirimiz 11 bin dolar diyorlar. 20 milyon tarımda çalışanların milli gelirden aldığı pay 3 bin 500 dolar. Bu ne demek oluyor? Çiftçinin açlık sınırında olduğunun kanıtıdır. Bu vesile ile çiftçilerimize bol bereketli hayırlı yağmurlar temenni ederken, yeni bir takvim yılının tüm insanlığa hayırlar getirmesini diliyorum” dedi.