İlçe Sağlık Müdürü Küçük, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Dünya Sağlık Örgütüne göre sağlık; bireyin fiziksel, zihinsel ve sosyal bir bütün olarak tam bir iyilik halidir. Bireylerin fiziksel sağlığı ise vücuttaki tüm organ ve dokuların sağlıklı olması ile mümkündür. Bu nedenledir ki ağız ve diş sağlığını bozan faktörler bireyin vücut sağlığını da doğrudan etkilemekte, diş çürükleri ile dişeti hastalıkları; kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon, kemik erimesi, şeker hastalığı ve kadınlarda erken doğum ve düşük doğum ağırlığı risklerini artırmaktadır. Kötü ağız hijyeninin yol açtığı diş çürükleri ve dişeti hastalıklarından korunmada öncelikle kişiler kendi sağlıklarının bilincinde olmalı ve bireylere günde en az iki kere sabah kahvaltıdan sonra ve gece yatmadan önce dişlerin fırçalanması, günde en az bir kez diş ipi kullanımı, beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi ve en az altı ayda bir düzenli olarak diş hekimine gitme alışkanlığının kazandırılması gerekmektedir.”
Toplum olarak ağız diş sağlığı anlayışımızın tamamen değişmesi gerektiğini söyleyen Küçük, açıklamasını devamında “Diş ve diş eti sorunlarımız yaşamımızda öncelikli yer alması gerekirken, her zaman en sona bırakılmakta tedavi aşamasına kadar bekletilmektedir. Diş ve diş eti hastalıkları “Önlenebilir”, “Kontrol Edilebilir” ve “Davranışla İyileştirilebilir” hastalıklar grubuna girmektedir ve alınacak koruyucu tedbirlerle hastalık oluşmadan önlenebilmektedir, bu tedbirler sayesinde diş hastalıklarının tedavisi için yaptığımız harcamalar çok ciddi oranlarda azalacağı yapılan araştırmalarla belirlenmiştir. Koruyucu tedavi, hastalık kişide başlamadan önce hastalığın önlenmesidir. Koruyucu tedavi ile çözülmeyen durumlarda tedavi edici hizmetler ön plana geçer. Bu hizmetlerin etkinliğinin artırılması tedavi edici hizmetlerin kalitesini de artıracaktır. Koruyucu hizmetlere öncelik ve ağırlık verilmesi tedavi edici hizmetlerdeki maliyet, insan gücü ve zaman kaybını ortadan kaldıracaktır.”dedi.
İlçe Sağlık Müdürü Küçük, ağız ve diş sağlığında gelişme dönemindeki davranış ve tutumların önemine değinerek şunları söyledi: “Çocuk ve gençlerin gelişim dönemlerinde edindikleri tutum ve davranışlar, ileriki yaşlarda hem genel sağlıklarını hem de ağız ve diş sağlıklarını şekillendirmesi açısından çok önemlidir ve bu dönemde çocuk ve gençler üzerinde akranları kadar, ailelerinin, öğretmenlerinin ve medyanın da çok önemli etkisi olduğu bilinen bir gerçektir. Daha sağlıklı nesiller için çocuklarımızı ve gençlerimizi bu konuda eğitmek ve hatta onlara sosyal sorumluluk anlayışıyla olumlu örnek olmak bizim en önemli görevimizdir. Ağız diş sağlığının yaşamımızdaki önemini topluma daha iyi yansıtmak amacıyla bilimsel diş hekimliğinin ülkemizde başlangıcı kabul edilen 22 Kasım 1908 tarihinden yola çıkılarak 22 Kasımı içine alan hafta “Ağız Diş Sağlığı Haftası” 22 Kasım günü ise “Diş hekimliği” günü olarak kutlanmaktadır.”
Açıklamasının sonunda Küçük, “İlçemiz Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi 14 Ünite ve 16 Diş Hekimi kadrosu ile Elbistan, Ekinözü,Afşin,Nurhak ve Göksun ilçelerimizdeki yaklaşık 500,000 gibi bir nüfusa hizmet vermektedir.” dedi.