Sivil toplum örgütlerinin yaptığı yardım çalışmalarını takdirle karşıladığını ve desteklediğini ifade eden Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı Nevzat Pakdil, “Dünyamız doğal felaketlerle her an karşı karşıya bulunuyor. Bazen bir tayfun, bazen bir deprem insanları çaresiz durumda bırakabilmektedir. Böyle durumlarda insani yardımlar büyük önem arz etmektedir. Devlet ve millet olarak biz her zaman mazlum, mağdur ve çaresiz insanların yanında olduk, olmaya da devam ediyoruz. Sizlerin yaptığınız bu yardımlardan ve çalışmalarınızdan dolayı teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Türk Parlamenterler Birliği (TPB) Genel Başkanı Nevzat Pakdil, Türkiye’nin 2012 ve 2013 yıllarında yaptığı uluslararası yardımların yıllık 3 milyar doların üzerine çıktığını belirterek, “Türk halkı insani yardımlar konusunda tarihi ve kültüründen kaynaklanan güçlü bir geleneğe sahiptir. Türk halkı ve kurumları doğal afetler, savaş, yoksulluk ve toplumsal çatışmalar nedeniyle zor durumda kalan ülkelere yardımda bulunmayı insani bir görev ve uluslararası toplumun istikrarında önemli bir unsur olarak görmektedir. Şu anda Türkiye'nin yaptığı resmi yardımların üçte biri Suriyeli sığınmacılara aktarılmaktadır” dedi.
İlim Hizmet Yardımlaşma ve Araştırma (İHYA-DER) Yönetim Kurulu Başkanı Harun Buraklar, “Kardeşlik sınır tanımıyor, sloganı ile yola çıktık. Bu çerçevede Burkina Faso, Çad, Kenya, Mali, Mısır, Moritanya, Nijer, Senegal, Somalı, Suriye ve Filistin – Gazze’de yardım çalışmalarımız sürüyor. Yaptığımız çalışmalarda TİKA’nın önemli bir katkısı bulunmaktadır. Yürüttüğümüz sağlık çalışmalarında 100 lira bağış yapan bir kardeşimiz, bir insanın gözlerinin görmesini sağlıyor. Afrika’da katarakt sebebiyle yüz binlerce insan görme yetisini kaybediyor. Bu insanların gözlerini 100 liralık bir bağışla görür hale getirebiliyorsunuz. Ülkemizde bu durum garip gelebilir ama Afrika ülkelerinde diş problemleri sebebiyle insanlar ölüyor. İnsanlar muayene olabilmek için 300-400 kilometre yolu yürüyerek geliyorlar. Yine kara kıtanın ak yüzlü bu insanları muayene olabilmek için ise 7-8 gün bekliyorlar” dedi.
İnsanları çaresizlikten kurtarmak ve hayatlarını idame ettirmelerini sağlayabilmek için ekonomik faaliyetler de yürüttüklerini ifade eden Buraklar, “Burada ailelere 2 dişi bir erkek keçi veriyoruz. Bu keçiler ikiz ve yılda iki kez yavru veriyorlar. Bir süre sonra bu insanların hayvanlarının sayıları artıyor. Yine su kuyuları açarak bu çaresiz insanlara destek veriyoruz. Türkiye özellikle Somali’de çok su kuyusu açtı. Bu kuyular sayesinde insanlar en azında içme suyuna kavuşabiliyorlar. Biz diğer yardım kuruluşları ile birlikte kuyu açma çalışmalarını sürdürüyoruz. Ayrıca eğitim çalışmaları yürütüyoruz. Tüm bunları yardımseverlerin destekleri ile yapıyoruz. Yaptığımız her çalışmayı ise kayda alarak sonuçlarını yardımseverlere bilgi veriyoruz” şeklinde konuştu.