TBMM Başkanlığı’na vermiş olduğu yazılı soru önergesinde Afşin-Elbistan’a C-D-E-F santrallerinin yapılarak bölgedeki elektrik üretiminin 6416 MW’a çıkarılmasının hedeflendiğini belirten MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Akif Paksoy, bu yatırımları desteklediğini fakat bunun yanında bazı da çekincelerinin bulunduğunu ifade etti.
Paksoy, yazılı önergesinde; “Bu ölçekteki bir proje için bir mastır plan hazırlanmamıştır. Mastır plan yokluğu sebebiyle devreye sokulması planlanan ilave üniteler faaliyete geçmeden çok ciddi sorunlar tezahür etmiştir. Bir defa ilgili kurum ve kuruluşlar mastır plan yokluğundan dolayı önünü görememektedir. Bunun sonucu olarak başta kamulaştırma, çevre, iskân, altyapı ve istihdam gibi konular büyük sorunlar olmuş bu sorunlar yüzünden bölge halkı ve devlet kurumları karşı karşıya kalmıştır. Bu sorunlarla ilgili olarak zatı âlinizin ilgililer tarafından bilgilendirildiğinizi düşünüyorum. Ayrıca sorunların çözümü noktasında şahsım ve partim adına her türlü öneri ve katkıya hazırım” ifadelerine yer verdi.
Mehmet Akif Paksoy, bu açıklamalarının dışında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler’e şu soruları yöneltti.
Bakanlığınızca yapılmış veya yapılması düşünüler bir mastır plan çalışması var mıdır?
-Varsa bu planın detayları nelerdir?
Eğer böyle bir plan yok ise hazırlanması düşünülüyor mu ? Ne zaman?
Özellikle kamulaştırma, iskan ve istihdam konularında böle insanının mağduriyetini giderecek olan bir çalışma veya proje var mıdır ? Varsa detayları nedir ve ne zaman uygulamaya geçilecektir?
Santralin mevcut faaliyetteki ünitelerinin gerekli tedbirler alınmadığı için ciddi bir çevre kirliliğine sebep olduğu, bu kirliliğin insan sağlığını bozduğu ve bölgedeki kanser vakalarının son yıllarda çarpan hızıyla katlandığı düşünüldüğünde, bu konuda Bakanlığımızın bir çalışması var mıdır? Santralin çevreye yaydığı duman ve partiküllerin ölçümleri yapılmakta mıdır? Yapılmaktaysa sonuçlar insan sağlığı ile diğer canlılar için bir tehdit unsuru mudur? Sonuçları açıklar mısınız?
İlave üniteler faaliyete geçtiğinde halk sağlığı ve diğer canlılar olumsuz etkilenecek midir? Bu konuda gerekli yatırım ve tedbirler yapılmış mıdır? Yapılan çalışmalar ve alına önlemler nelerdir?
Özellikle istihdam konusunda Zonguldak Taşkömürü havzasında olduğu gibi bölge insanına (özellikle kamulaştırmada etkilenecek olanlar) pozitif ayrımcılık yapılacak mıdır?