Baraj inşaatının son testleri yapmak için DSİ, TEİAŞ, MTA, EÜAŞ ve Enerjisa yetkilileri şantiye binasında bir araya geldiler.
Enerji Bakanlığı İzin Heyeti Başkanı Kemal Alakuş ile ekibi, baraj inşaatının kabulü için son kontrolleri yaptılar.
Enerjisa’nın Ceyhan Nehri üzerine kurmuş olduğu hidroelektrik santrali, yapılan kontrollerde bir problem yaşanmaması durumunda bir hafta içerisinde enerji üretimine başlayacak. Enerjisa’nın Ceyhan Nehri üzerine kurmuş olduğu Kandil Barajı yılda 539 milyon KW/h elektrik enerjisi üretecek.
Yapılan kontrollerin ardından bir değerlendirmede bulunan Enerji Bakanlığı İzin Heyeti Başkanı Kemal Alakuş, şunları söyledi: “Burada Enerjisa’nın yapmış olduğu hidroelektrik santralinin son kabulünü yapmak üzere heyet olarak buradayız. Tesis son aşamaya gelmiş durumda. Bir haftadır inceleme yapıyoruz. Tesis için gerekli son testlerimizi yaptık. Diğer ilgili kurumdan arkadaşlarda buradalar. Bununla beraber bu testleri yaptıktan sonra tesisimizi işletmeye açacağız. Tabi Ceyhan Nehri bereketli bir nehir. Yıllardır Çukurova’yı besleyen ve bölgemize hizmet veren bereketli bir nehrimiz. Yani Rabbimizin bereketinin, rahmetinin mühendislik bilgileri ile enerjiye dönüştüğü bir noktadayız. Bu vesile ile bu tesisimizin son kontrollerini yaptıktan sonra ülkemize, memleketimize kazandırmış olacağız. Burada Enerjisa olarak Türkiye’nin enerjideki yatırımları çok ciddi bir ivme kazandı. Çok ciddi bir özel sektör gelişti. Enerjisa bu projeyi çok kısa bir sürede yaptı. Bundan dolayı yapımcı firmamıza da teşekkür ediyorum”
Kemal Alakuşu’unn yaptığı değerlendirme konuşmasının ardında söz alan Enerjisa Proje Müdürü Erdem Çörekçioğlu ise, Ceyhan Nehri üzerinde 4 projelerini hayata geçirmenin mutluğunu yaşadıklarını ifade ederek, “4 yıl önce başladığımız projemizde nihayetine gelmiş bulunuyoruz. Bizim Kandil Barajı Ceyhan Nehri zerindeki dördüncü projemiz. İlk üç projemiz üretime başladı. Kandil Barajı da bugün yarın üretime başlayacak” ifadelerine yer verdi.
Ceyhan Nehri üzerindeki 4. projelerini hayata geçirdiklerini belirten Çörekçioğlu, “Yaklaşık olarak 14,5 kilometre karelik bir rezervuar alanımız var. Bu bölgenin rezervuarı da en büyük projelerinden bir tanesi. Enerjisa’nın toplam da 2015 yılına kadar 5 bin megavat kurulu gücü hedefi var. O hedefte de önemli bir kilometre taşı olacak bu baraj. Ortalama en pik dönemde bin 500 işçi çalıştı bu projede. Yüzde 40’ı yöre halkı çalıştı. O anlamda da önemli bir katkısı olduğunu düşünüyoruz. Bölgede 46 kilometre kare yol yaptık. Türkiye’de özel sektör tarafından yapılan ilk yeniden yerleşim bölgesini yaptık Soysallı köyümüzde. Bu amaçla bu anlamda hem sosyal açıdan, hem de ülke ekonomisine katkı açısından önemli bir projeyi gerçekleştirip bitirdiğimizi düşünüyoruz. Katkınız içinde hepinize teşekkür ederiz” dedi.