Kahramanmaraş’ta bir yılda 9 bin 152 yeni aile kurulurken, bin 500 ailenin de dağıldığını belirten Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı Nevzat Pakdil, “Zayıf aile bağları maalesef çağımızın en önemli sorunu görülüyor. Çalışan anne ve baba ile birlikte dışarıda, bakıcıda, kreşte büyüyen çocuklar aile sıcaklığını pek hissedemiyorlar. Bunun olumsuz sonuçlarını da ilerleyen yaşlarda yaşıyorlar” dedi.
Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı Pakdil, Kahramanmaraş’ın Nurhak, Elbistan, Ekinözü, Afşin ve Göksün ilçelerinde vatandaşlarla bayramlaşma törenlerine katıldı.
Bayramlaşmalarda güçlü bir toplum yapısının ihtiyacına değinen TPB Genel Başkanı Nevzat Pakdil, “Bugün Kurban Bayramı. Bugün unutulan tüm hasletlerimizin, göç edip giden değerlerimizin hatırlanması gereken bir gündür. Bizi biz yapan değerleri yaşamamız gereken bir zaman dilimidir. Bayramlar, kardeşlik, birlik, beraberlik ve dostluk duygularının en üst seviyede yaşandığı günlerdir. Safların sıklaştırıldığı, dostlukların pekiştirildiği günlerdir. Yetimlerin, öksüzlerin, gariplerin, güçsüzlerin, darda kalmışların güldüğü, komşuluk ve akrabalık ilişkilerinin sıklaştığı bayramlarda, millet bağımız sağlamlaşır, komşuluk ilişkilerimiz kenetlenir” şeklinde konuştu.
Kahramanmaraş’ta 2008 yılında bin 184 ailenin boşanma sebebiyle dağıldığını, bu sayının 2012 yılında bin 426’ya yükseldiğini ifade eden Pakdil, “Boşanmalar artarken yeni kurulan aile sayısında da azalma meydana geliyor. Şehrimizde 2008 yılında 11 bin 344 iken bu sayı 2012 yılında 9 bin 152’ye düşmüştür. Son yıllarda boşanmaların arttığını hepimiz üzülerek görmekteyiz. Aile yapımıza sahip çıkmak durumundayız. Aileye sahip çıkmak, anne ve babaların sorunlarına eğilmek ve onları çözmek topluma sahip çıkmak, sorunlarını çözmek anlamına gelir. Bu konuda bazı bilgileri paylaşmak istiyorum. 2012 yılında Kahramanmaraş’ta boşanmalar, erkeklerde 30-34 yaş grubunda, kadınlarda ise 20-24 yaş grubunda yoğunlaşmıştır. Yine aynı yıl Kahramanmaraş' da boşanmalardaki artış en fazla evliliğin 6-10 yılları arasında görülmüştür. Demek ki, evliliğin ilk yıllarına çok dikkat etmemiz gerekir. Gençlerimizin içinde bulunduğu ruh haletleri çok önemlidir. Gençler bir ülkenin omurgasıdır. O yapıya dayanarak ileriye dönük hedefler, planlar, projeler üretilir ve yatırımlar yapılır” şeklinde konuştu.
Pakdil konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sadece bilgi ve yiyip-içmekle insani değerlere sahip olamazlar. Bilgiyi hikmete dönüştürecek, faydalı hale getirecek duygulara, vicdana ihtiyacımız vardır. Gençlerimize doğru düşünmeyi ve karar vermeyi sağlayacağı, doğrularının ve yanlışlarının arkasında durabileceği, hatalarını üstlenip sonuçlarına katlanacak cesareti gösterebileceği, sağlıklı ve işe yarayan bir öz güven sahibi olan bir kişilik geliştirmesi için gerekli fırsatları tanımamız gerekmektedir. Bunun için eğitim ve iletişim kanallarını doğru ve etkili kullanmak zorundayız. Eğer bunları yapmaz, aile yapımıza sahip çıkmazsak, toplum olarak bizi sıkıntılı günler bekliyor, demektir.
Ailenin eskiden dede, nine, baba, anne ve çocuktan oluşan güçlü bir yapısı vardı. Günümüzde dedeler, nineler bayramdan bayrama görülüyor. Bu da ailenin yapısını zayıflatıyor. Değişimi yakalayacağız derken, toplumsal çözülme ile karşı karşıya kalıyoruz. Bu bayramda hayatımızı yeniden değerlendirelim ve aile yapımızı güçlendirelim. Ailenin önündeki sorunları ötelemeyelim ve çözüm yollarını arayalım.