Elbistan Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonunda gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısına KOSGEB Kahramanmaraş Hizmet Merkezi Müdürlüğü Müdürü Dr. Sadık Gözek konuşmacı olarak katıldı.
Dr. Sadık Gözek ETSO toplantı salonunda yaptığı konuşmasında KOSGEB Destek Programları hakkında detaylı bilgi verdi.
Toplantıda yaptığı konuşmasında Dr. Gözek, destek programlarının isimlerini şu şekilde sıralı: KOBİ proje destek programı, işbirliği-güçbirliği destek programı, Ar-ge, inovasyon, endüstriyel uygulama destek programı, genel destek programı, girişimcilik destek programı.
Dr. Sadık Gözek, KOBİ Proje Destek programı hakkında şu ifadelere yer verdi: “İşletmelerin; üretim, yönetim-organizasyon, pazarlama, dış ticaret, insan kaynakları, mali işler ve finans, bilgi yönetimi ve bunlarla ilişkili alanlarda sunacakları projelere destek veriyoruz.”
KOSGEB Kahramanmaraş Hizmet Merkezi Müdürü Gözek, İşbirliği Güç Birliği Destek Programının amaçları ve gerekçeleri hakkında da şunları söyledi: “KOBİ’lerin işbirliği güç birliği anlayışında bir araya gelerek “Ortak Sorunlara Ortak Çözümler” üretilmesi, KOBİ’lerin tedarik, pazarlama, düşük kapasite kullanımı, rekabet gücü zayıflığı, finansman başta olmak üzere tek başlarına çözümünde zorlandıkları birçok soruna çözüm bulunması, KOBİ’lerin bir araya gelerek kapasite ve rekabet gücü yüksek işletmelere dönüşmesi, KOBİ’ler arasında ortaklık ve işbirliği kültürünün geliştirilmesi. Her bir ortaklık modelinde 3’ü aynı sektörden olmak üzere en az 5 işletmenin bir araya gelmesi şartı aranır, Ortak Tedarik, Ortak İmalat, Ortak Laboratuar, Ortak Pazarlama, Ortak Tasarım konularında sunacakları projeler destek görecektir.
Hizmet Merkezi Müdürü Gözek, AR-GE, İnovasyon, Endüstriyel Uygulama Destek Programı hakkında şu sözlere yer verdi: “Bilim ve teknolojiye dayalı yeni fikir ve buluşlara sahip KOBİ ve girişimcilerin geliştirilmesi, teknolojik fikirlere sahip tekno-girişimcilerin desteklenmesi, KOBİ’lerde Ar-Ge bilincinin yaygınlaştırılması ve Ar-Ge kapasitesinin artırılması, mevcut Ar-Ge desteklerinin geliştirilmesi, inovatif faaliyetlerin desteklenmesi, Ar-Ge ve İnovasyon proje sonuçlarının ticarileştirilmesi ve endüstriyel uygulamasına yönelik destek mekanizmalarına ihtiyaç duyulması.
Dr. Sadık Gözek, Girişimcilik Destek Programının amaçları ve gerekçeleri hakkında şunları söyledi: “Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi, girişimcilik kültürünü yaygınlaştırmak ve girişimcileri iş planı kavramı ile tanıştırarak başarılı işletmelerin kurulmasını sağlamak amacı ile verilir. Eğitim sonunda girişimci adaylarının kendi iş fikirlerine yönelik iş planlarını hazırlayabilecek bilgi ve deneyimi kazanmaları hedefliyoruz.”
Konuşmasının devamında Gözek, Girişimcilik Destek Programının 2 alt programı hakkında yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi (UGE)
Elbistan’da toplam 7 sınıf KOSGEB Tarafından açılacak olup, bu eğitimlere Elbistan, Afşin, Nurhak ve Ekinözü ilçelerinden de Girişimci Adayları katılabileceklerdir. Ayrıca İŞKUR tarafından 5 sınıf açılmasına yönelik başvuru tarafımıza ulaşmıştır, bunu da onayladığımız takdirde toplam 12 sınıf açılmış olacaktır.”
Verilecek eğitimlerin iki farklı tarihte verileceğini söyleyen Gözek, eğitimlerin ETSO binası toplantı salonunda verileceğini söyledi. Verilecek eğitimlerin ilk gurubu 21 Ekim-1 Kasım 2013 tarihleri arasında, ikinci grubunda 18 Kasım-29 Kasım 2013 tarihlerinde olacağını söyledi.
Konuşmasının sonunda Hizmet Merkezi Müdürü Gözek, Yeni Girişimci Desteği Destek Unsurları hakkında da şu ifadelere yer verdi: “Eylül 2013 itibariyle bu eğitimlere katılım sağlayan toplam 220 girişimci kendi işini kurmuş bulunmakta olup bunların yaklaşık yarısı kadın girişimcidir. 2013 sonuna kadar bu sayının yeni işletmelerle 250 işletmeye çıkacağını planlıyoruz. Kendi işini kuran girişimcilerimize KOSGEB Kahramanmaraş HMM olarak 4 milyon 450 bin TL’si Geri Ödemesiz ve 3 milyon 60 bin TL’si Geri Ödemeli olmak üzere yaklaşık 7,5 milyon TL destek verilmiştir. Bu rakamlar günden güne artmakta olup girişimci adaylarımızın kendi işini kurma çabaları ilimizde gurur verici noktadadır.
KOSGEB olarak Yeni Girişimci Destek Oranı Kahramanmaraş’ın 5. Bölgede Yer Alması Sebebiyle %70 olup, eğer girişimci kadın veya engelli ise bu oran %80’e çıkmaktadır, dolayısıyla kadın girişimcilere ve engelli vatandaşlarımıza pozitif ayrımcılık uyguluyoruz
Ayrıca Yeni Girişimcilerimiz KOSGEB’in diğer destek programlarına da başvurma hakkına sahiptirler.”