AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal’ın çabaları ile ortaya çıkan ‘Kahramanmaraş’ı Yeniden Düşünmek’ fikrinin sonucunda yapılan ortak akıl çalıştayları ile Kahramanmaraş ve ilçelerinin 2023 vizyonu planlandı. Düzenlenen ortak akıl çalıştaylarının sonuçlarının değerlendirildiği, 2013 Gelişim Strateji ve Eylem Planı 1. İzleme ve Değerlendirme Raporu yayınlandı.
Yayınlanan raporda, Elbistan ve bölgesinde yapılacak olan ve yapılan çalışmalar hakkında detaylı bilgilere yer verildi.
Türkiye de bir il için ilk kez yapılan Kahramanmaraş Çalıştayları sonrası, planlanan, projelendirilen, ihale edilen ve inşaat aşamasındaki projeler bir kitap haline getirildi. Planlanan ve yapımı devam eden projeler “Kahramanmaraş Gelişim Strateji ve Eylem Planı” adlı bir kitap haline getirildi.
Kahramanmaraş Gelişim Strateji ve Eylem Planındaki son durumu kontrol edebilmek ve değerlendirebilmek için hazırlanan raporda Elbistan ile ilgili yapılan çalışmalar da yer aldı.
2013 Gelişim Strateji ve Eylem Planı 1. İzleme ve Değerlendirme Raporu’nda yapılacak olan Yeni Adliye Sarayı da Elbistan ile ilgili projeler kısmında yer aldı.
Düzenlenen raporda, “Hâkim ve savcıların daha geniş ve modern bir binada, daha rahat ve hızlı şekilde vatandaşa hizmet verebilmesi için Elbistan Adalet Sarayı’nın yeni binasının yapım işi 2013 yılı proje kapsamına alındı. Ayrıca kapasitesi artık yeterli olmadığı için şehirde bulunan mevcut E tipi kapalı cezaevinin yerine uluslararası standartlarda, tutuklu ve hükümlülerin iyileşmelerine yardımcı olabilecek fiziki yeterliliğe sahip olan T tipi kapalı cezaevi yapılacak” ifadelerine yer verildi.
Elbistan ve bölgesinde yapılacak olan projeler kapsamında, Afşin-Elbistan Linyitleri İşletme Sahası’ndan çıkarılan kömürün üst katmanında bulunan gidyanın tarımsal üretime kazandırılması konu da raporda yer aldı. 2013 Gelişim Strateji ve Eylem Planı 1. İzleme ve Değerlendirme Raporuna göre, “Afşin-Elbistan Termik Santrallerimizde ortaya çıkan atıkları, ekonomide bir girdiye dönüştürmek için 2013 yılında mali destek programı başlatıldı. Özellikle tarımsal değeri yüksek olan ve su tutma özelliğine sahip olan gidyanın, toprağın verimini artırmak amacıyla kullanılmasına yönelik çalışmalar yapılıyor” ifadelerine yer verildi.
Elbistan ve bölgesindeki tarımsal faaliyetlerin yılın dört mevsimi de yapılabilmesine imkan sağlayan seracılık için de santrallerdeki sıcak suyunun kullanılması için girişimlerin başlatıldığı belirtildi.
Düzenlenen raporda seracılık ve doğalgaz konusunda şu ifadeler yer aldı: “Kahramanmaraş’ta tarımsal üretimin dört mevsim boyunca sürmesini sağlamak amacıyla Afşin-Elbistan Termik Santrallerinde ortaya çıkan sıcak suyun seracılıkta kullanılmasına yönelik girişimde bulunuldu. Afşin, Elbistan, Türkoğlu, Göksun ve Pazarcık ilçeleri ile Narlı beldesine doğal gaz hattı yapılması proje aşamasında. Bir yıl içinde termik santrale de doğal gaz verilmesi planlanıyor.”
2012 yılında 7 yatırım projesi bulunan Afşin-Elbistan Linyitleri için raporda şu ifadelere yer verildi: “Afşin-Elbistan Linyitleri için 2012 yılında yatırım programı kapsamında bulunan 7 proje dahilinde toplam 32 milyon 726 bin TL ödenek ayrılmıştı, 2012 yıl sonunda 21 milyon 244 bin 930 TL harcama yapıldı. 2013 yılına ait programda ise 10 proje bulunuyor ve hazırlık çalışmaları tamamlanan bu projelere 67 milyon 940 bin TL ödenek ayrıldı. Afşin’de; Afşin, Elbistan, Göksun, Ekinözü ve Nurhak ilçelerinin katı atıklarının depolanıp bertaraf edileceği bölgesel bir tesis kurulacak. ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) Raporu hazırlanan tesis tamamlandığı zaman, söz konusu ilçe belediyelerinin eski çöp alanları rehabilite edilecek.”