Yeni yatırımların, yeni istihdamların önünü açacak olması gerek işadamları gerekse de vatandaş tarafından beklenen sigorta prim teşvikinin detaylarıyla ilgili bir açıklama yapan Elbistan Sosyal Güvenlik Merkezi Müdürü Halis Güven, teşvikle işverene devlet tarafından prim ödemelerinde yüzde 6’lık bir katkı yapıldığını, MYÖ primini işverenin yerine devletin ödeyeceğini söyledi.
Güven; “Bildiğiniz üzere 5084 sayılı Kanun ile öngörülen teşvik 31.12.2012 tarihinde bitmişti. 5084 Sayılı Kanunla getirilen teşvikten, organize sanayi bölgelerindeki işyerleri işveren hissesi tahakkuk tutarının yüzde 100’ ünü, diğer bölgelerdeki işyerleri ise işveren hissesinin yüzde 80’ine tekabül edecek şekilde yararlanıyordu. Yeni + 6 puanlık teşvikin hayata geçirilmesi ile birlikte artık işverenlerin yararlandığı teşvik tutarı tahakkuk tutarının yüzde 56’sına denk gelmektedir. Yani işverenin ödeyeceği primin artık yüzde 56’sı Hazine tarafından karşılanacak.
Malullük Yaşlılık Ölüm (MYÖ) sigortası prim oranı toplamda yüzde 20’ dir. 5084 sayılı teşvikin 31.12.2012 tarihinde bitmesinden sonra ve +6 puanlık teşvik te uygulamaya geçilmeden önce işverenler sadece 5510 sayılı Kanunun 81.maddesi ile getirilen teşvik imkânından yararlanıyor ve MYÖ priminin işveren hissesine tekabül eden kısmının 5 puanı Hazine tarafından karşılanıyordu. Yani toplam prim tutarı yüzde 21 olan MYÖ’nün yüzde 9’u işçi hissesinden, yüzde 6’sı işveren hissesinden, yüzde 5’i ise devlet hissesinden karşılanıyordu. +6 puanlık teşvik yürürlüğe girmesiyle birlikte MYÖ priminin işveren hissesinin tamamı artık hazine tarafından karşılanacaktır.
5 puanlık teşvikten yararlanmak için belli bir sayıda sigortalı çalıştırma zorunluluğu yok iken + 6 puanlık teşvikten yararlanabilmek için asgari 10 ve üzerinde işçi çalıştırma zorunluluğu vardır. + 6 puanlık teşvikten sadece 10 ve üzerinde işçi çalıştıran özel sektör işverenleri yararlanabilecektir. + 6 puanlık teşvik geriye dönük olarak 01.01.2013 tarihinden geçerli olmak üzere uygulanacak. İşverenler 85510 belge türüyle verdikleri 2013/Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran ayı APHB için + 6 puanlık teşvikten yararlanabilecek.
Sözkonusu teşvikten yararlanabilmek için APHB’ nin yasal süresinde kuruma verilmesi ve teşvik kapsamına girmeyen prim tutarlarının da yasal süresinde ödenmesi şarttır.
Bu teşvikten yararlanacak işverenlerin Türkiye genelinde SGK’ya prim borcunun olmaması şarttır. 15,00 TL’ nin altındaki tutarlar borç olarak sayılmaz.
Hesaplama asgari ücret üzerinden yapılacaktır. Yani bir işçinin aylık brüt ücreti 1.500,00 TL ise 2013/Temmuz ayındaki asgari ücrette 1.021,50 TL olduğundan şahıs kazancının 1.021,50 TL’lik kısmı için + 6 puanlık teşvikten yararlanabilecek 478,50 TL’lik kısım için teşvikten yararlanamayacaktır.
Kahramanmaraş Bakanlar Kurulu kararı ekindeki listede II Sayılı Listede yer aldığından dolayı Kahramanmaraş’taki işverenler sözkonusu + 6 puanlık teşvikten 31.12.2017 tarihine kadar yararlanabileceklerdir. Hem 5 puanlık hem de + 6 puanlık teşvikten yersiz yararlanıldığının tespiti halinde haksız yere yararlanılan tutarlar kanuni faizi ile birlikte işverenlerden geri alınacaktır. 5 puanlık teşvikten yararlanamayan işyerleri ile 5510 sayılı Kanunun ek 2.maddesi kapsamındaki teşvikten yararlanan işyerleri + 6 puanlık teşvikten yararlanamaz.
Sigortasız işçi çalıştırdığı tespit edilen veya sahte sigortalı gösterdiği tespit edilen işyerleri sözkonusu teşvikten 1 yıl süreyle yararlanamaz. Hem 5 puanlık hem de + 6 puanlık teşvikten SGDP’ ye tabi çalışanlar, isteğe bağlı sigortaya prim ödeyenler, MYÖ sigortasına tabi olmayanlar, kamu idarelerine ait işyerleri ve ihale konusu işyerleri yararlanamaz” dedi.