Türk Parlamenterler Birliği (TPB) Genel Başkanı ve Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil, küçük ve orta ölçekli işletmelerin önemli bir istihdam kaynağı olduğunu belirterek, “2006 yılında yüzde 47 olan kayıt dışı istihdam oranı, 2012 yılında yüzde 39 düzeyine gerilemiştir. Bu gelişmede, kayıt dışı istihdamla mücadeleye yönelik alınan tedbirler ve istihdam teşvikleri sonucu ücretli ve maaşlı çalışanların kayıt dışı istihdam oranının yüzde 31’den yüzde 22’ye gerilemesi etkili olmuştur. Kendi hesabına çalışanların ve işverenlerin kayıt dışı istihdamında ise küçük bir iyileşme yaşanmış ve kayıt dışı istihdam oranı yüzde 57’den yüzde 55’e gerilemiştir. Bu gelişmelerde en büyük pay küçük ve orta ölçekli işletmelere aittir” dedi.
KOSGEB Kahramanmaraş HMM Müdürü Dr. Sadık Gözek’i ziyaret eden Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı ve Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil, İl Müdürü Gözek’ten KOSGEB çalışmaları hakkında bilgi aldı. İstihdama, kalkınmaya yönelik olarak yapılan tüm çalışmaları desteklediklerini ifade eden Pakdil, “Son yıllarda rekabet gücünde sağlanan iyileşmelere rağmen, 2007-2012 döneminde imalat sanayiindeki üretim artışı, küresel krizin olumsuz etkisi nedeniyle tahminlerin altında kaldı ve yıllık ortalama yüzde 3,7 olarak gerçekleşti. İmalat sanayiinde esas olarak büyük ölçekli firmalardan kaynaklanan bir verimlilik artışı yaşandı. Büyük ve küçük ölçekli firmalar arasındaki yüksek verimlilik farkı ise devam ediyor. İmalat sanayii ihracatında orta teknoloji sektörlerinin payı arttı. Ekonominin dinamik bir şekilde ayakta kalması için küçük ve orta ölçekli firmaların milli gelirden aldığı payın yüksek olması gerekiyor. Bizim burada dikkat etmemiz ve üzerinde hassasiyetle çalışmamız gereken konu hem yerel hem milli sermaye olan KOBİ’ler lehine kararlar almamızdır” şeklinde konuştu.
“KOBİ’lere Pozitif Ayrımcılık Yapılmalı”
Çok uluslu şirketlerin dünya pazarını ele geçirdiğini, bunun sonucu olarak da birçok şirketin devletlerden daha büyük ciroya sahip olduğunu sözlerine ekleyen Pakdil, “2006-2010 döneminde ülkemiz işletmelerinin tamamına yakınını oluşturan Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin (KOBİ) istihdam ve katma değer içindeki yüzde payı 3’er puan azalmış, yatırımlar içindeki yüzde payı ise 5 puan artmıştır. Ekonomide rekabet gücünün artırılması, yenilik ve girişimciliğin geliştirilmesi ile istihdam oluşturulması açısından KOBİ’lerin verimlilik artışı, büyüme ve kurumsallaşma ihtiyacı devam etmektedir. Bunun yolu da AR-GE’den geçmektedir. Ar-Ge, patent ve ileri teknoloji sektörlerine ilişkin göstergeler, bilgiye dayalı üretimde ülkemizin rekabet gücünün istenen düzeyde olmadığını ortaya koymaktadır. İmalat sanayiinde özellikle büyük ve küçük işletmelerin verimlilikleri arasındaki ciddi farklar devam etmektedir. Ayrıca, üretim faaliyetinin yoğunluğu Türkiye genelinde farklılaşmakta, bazı bölgelerimizin üretime katkısı sınırlı düzeyde kalmaktadır. Hedeflenen atılımı gerçekleştirebilmek için Türkiye ekonomisinin bu alanlarda da ilerleme ihtiyacı vardır. Bu noktada KOSGEB’in çalışmaları anlamlı hale gelmektedir, Kosgeb’in İşbirliği- Güçbirliği Destek Programı çok önemlidir. Kahramanmaraş’ta ayakkabıcılar ve Kuyumcular bundan faydalanmalıdır. Terziler ve Konfeksiyoncular bir araya gelmiş ve büyük destekler almıştır. Özellikle kadın girişimcilerimiz ciddi yatırımlar yapmaya başlamışlardır. Onları tebrik ediyorum. Bu örnekleri çoğaltmak için hem siz, hem de bizler elimizden gelen gayreti gösterelim. KOSGEB çalışanlarını da yaptıkları hizmetlerden dolayı kutluyorum” dedi.
Bölge kalkınmasına önem verdiklerini ve üstlendikleri görevi hakkıyla yapmaya gayret ettiklerini ifade eden KOSGEB Müdürü Sadık Gözek, “KOSGEB olarak 2003- 2011 yılları arasında 542 desteğe verilen tutar 4 milyon 013 bin 773 TL iken biz sadece 2012 de 185 işletmeye 3 Milyon TL destek verdik. Yine KOSGEB Kobi Finansman Destek Kredilerinde 2003- 2011 yılları arasında 21 işletmeye 121 milyon 849 bin 100 TL kredi verildi. KOSGEB olarak 2011-2013 yılları arasında 30 eğitim düzenlenirken 2.000 kişi eğitim aldı. Şu anda veri tabanımızda kayıtlı işletme sayımız 7 bin 300 dür. 2012 yılında 3 milyon TL destek verdik. 2013 yılı sonu itibariyle hedefimiz 5 milyon TL’ ye çıkarmak. KOSGEB Kahramanmaraş HMM olarak Kahramanmaraş ilinde vermiş olduğumuz destek sayısı ve parasal miktarları devamlı bir artış göstermektedir. 2012 yılında Geri Ödemesiz destek miktarımız bir önceki yıla göre yaklaşık %70’lik bir artış gerçekleştirmiştir. 2013 yılında bu miktarı daha da artırmayı planlıyoruz, KOSGEB’e yapılan destek başvuruları günden güne daha nitelikli bir şekilde artış göstermektedir” dedi.
“200 Yeni Girişimci KOSGEB Aracılığı İle İşini Kurdu”
2011-2013 yılları arasında KOSGEB Kahramanmaraş hem kendi bünyesinde Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi düzenlemiş hem de KMTSO, KSÜ, KMESOB, DOĞAKA, İŞKUR vb. kuruluşlarla işbirliği içerisinde toplam 15 adet girişimcilik eğitimi düzenlenmiş ve bu eğitimlere şu an itibariyle 2000 kişinin katılımı sağlanmıştır. Eğitimlere katılan 200 kişi kendi işini KOSKEB’in Yeni Girişimci Desteği ile kurmuştur. Bunların yarıya yakını da kadın girişimcilerden oluşmaktadır. Eğer gerçekten kendi işini kuruyor ve bu kapsamda alacakları mevzuatımıza uygunsa nerdeyse başvuran her girişimci bu destekten faydalanabiliyor.