Köy, kasaba ve küçük yerleşim yerlerindeki nüfusun azalmaya ve yaşlanmaya devam ettiğini ifade eden Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı Nevzat Pakdil, “20 bin nüfus eşiğini esas alan kır-şehir tanımına göre, 2007-2012 döneminde ülke nüfusu toplamda yüzde 7,1 artarken, kırsal nüfus yüzde 8,8 oranında azalarak yaklaşık 22,9 milyondan 20,9 milyon kişiye düşmüştür. Kırsal alandaki nüfusun azalmasında eğitim çağına gelen çocukların durumu büyük etkisi bulunmaktadır. Birçok nedenin etkisi ile kırsal nüfusun toplam içindeki payı yüzde 32,5’den yüzde 27,7’ye gerilemiştir. 2012 itibarıyla kırsal nüfusun yüzde 57’si köylerde, yüzde 24’ü beldelerde ve yüzde 19’u ilçe merkezlerinde yaşamaktadır. Genç nüfusun sürekli olarak büyükşehirlere göç etmesi sebebiyle kırsal alanda kalanların nüfus yapısı yaşlanmaktadır. Kırsal kesimde 65 yaş ve üzeri nüfusun payı yüzde 9,6’dan yüzde 11,3’e yükselmiş, 0-14 yaş grubunun payı ise yüzde 27,8’den yüzde 25,5’e gerilemiştir” şeklinde konuştu.
“Büyükşehir Statüsü, Kalkınmayı Hızlandıracaktır”
Köye, kasabaya ve küçük yerleşim birimlerine hizmet sunumunun Büyükşehirlerle birlikte artacağını, ekonomik canlanmanın sağlanacağını ve bölgesel kalkınmanın sağlanacağını ifade eden Pakdil, “Kırsal nüfustaki azalmaya ve yaşlanmaya karşın kırsal kesimde işgücüne katılma oranı yüzde 50,8’den yüzde 53,6’ya yükselmiştir. Ancak kırsal işgücü ağırlıklı olarak tarım sektöründe istihdam edilmektedir. 2007-2012 döneminde kırsal kesimde tarımın istihdam içindeki payı yüzde 61 civarında seyretmiş, tarım istihdamı yaklaşık 1,1 milyon, tarım dışı istihdam ise yaklaşık 600 bin kişi artmıştır. 30 ilin büyükşehir statüsüne kavuşması ve yerel kalkınmaya yönelik çalışmaların yapılması önümüzdeki dönemde kırsal alanlarda yatırımları artıracaktır. 30 büyükşehir sınırları içerisinde, havza bazlı tarım çalışmalarının yanı sıra, yer altı zenginliklerin değerlendirilmesi, alternatif enerji kaynaklarının üretilmeye başlamasını da beraberinde getirecektir. Tarım istihdamındaki olası çözülme karşısında, kırsal alanda tarım dışı istihdam imkânlarının artması ve kırsal işgücünün tarım dışı sektörlerdeki istihdam edilebilirliği daha önemli hale gelmektedir. Bu bağlamda, 2007-2012 döneminde kırsal işgücü içinde lise ve üstü eğitime sahip olanların payı yüzde 18’den yüzde 18,2’ye yükselmiştir. Bu artış önümüzdeki dönemde de artmaya devam edecektir” ifadelerini kullandı.
Güçlü yerel yönetim yapısının kırsal kalkınmaya ciddi katkılar sağlayacağını ifade eden Nevzat Pakdil, “Yerel Yönetimlerin güçlendirilmesi ile birlikte, köylerdeki nüfus yoğunluğunun düşmesi nedeniyle yaşlı ve engelli insanların, ekonomik ve sosyal hayata katılımı ile bakım ve diğer sosyal hizmetlere erişimini kolaylaştırmak amacıyla yerel düzeyde kamunun hizmet sunum kapasitesi güçlendirilecek ve yenilikçi modeller geliştirilecektir. Ayrıca, gerek toplum kalkınması çalışmalarının gerekse de yerel yönetim birliklerinin temel hedefi, küçük yerel toplulukların hızlı ve dengeli şekilde kalkınmalarını sağlamak için yerel potansiyelleri harekete geçirerek kalkınma süreci sağlanacaktır. Büyükşehir Belediye sınırları içerisindeki ilçeler, etrafındaki köylerle birlikte bir bütün oluşturması ve çevresindeki köyler için pazarı, çarsısı okulları, sağlık ve eğlence merkezleri ile ekonomik, sosyal ve kültürel cazibe merkezi haline gelecektir” diyerek açıklamasını tamamladı.