Yaklaşık 2 milyon 800 bin TL’lik borç nedeniyle AKEDAŞ, Elbistan Kalealtı Sulama Birliği’nin elektriklerini kesince 70 bin dönüm razi susuz kaldı. Birlik Başkanı Hüseyin Günay, su olmadığı için hububat üreticilerinin büyük zarar gördüğünü, ayçiçeği, mısır ve şeker pancarı ekili olan yaklaşık 20 bin dönüm arazinin de sulanamadığı için ürünlerin kurumaya başladığını belirterek başta bölge milletvekilleri olmak üzere yetkililere seslenmişti.
Günay’ın bu açıklamaları üzerine MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşıdı. Mecliste konuşan Dedeoğlu, su sorununun yalnız Elbistan Kalealtı Sulama Birliği’nde olmadığını, diğer ilçelerde de aynı sorunun yaşandığını söyledi.
Dedeoğlu; “Kahramanmaraş, Elbistan, Afşin, Göksun, özellikle Türkoğlu'nda ve diğer ilçelerimizde şu anda mahsul su beklemektedir. Bu bölgede sulama şirketleriyle elektrik şirketlerinin arasındaki problemden dolayı tarlalar sulanamaz durumdadır şu anda ve çiftçimiz çok büyük perişanlık çekmektedir. Millî ekonomidir. Bu tarlalarımızdaki mahsullerimize mutlaka su verilmesi lazımdır. İlgili bakanlıklardan rica ediyoruz, talep ediyoruz Kahramanmaraşlılar olarak bu problemin bir an önce halli cihetine gidilmesini” dedi.
Çiftçilerin bankalara ve elektik idaresine olan borçlarını ödemeleri için yetiştirdikleri ürünlerini, alın terlerini ve emeklerinin karşılığını değerinde satmaları gerektiğini belirten Dedeoğlu, bu piyasayı oluşturma görevinin de hükümete ait olduğunu söyledi.
Dedeoğlu; “Ülkemizde 10 yıldır emeğinin karşılığını vermeyerek, çiftçilerimizi hükümet borçlandırmıştır” dedi.
Ülkemizde çiftçilerin bir yandan ülke ekonomisine katkıda bulunmaya çalışırken, diğer yandan da kendi geçimlerini sağlamaya çalıştıklarını kaydeden MHP Kahramanmaraş Milletvekili Dedeoğlu, üretime ve istihdama bugüne kadar çok önemli katkılar sağlayan çiftçilerimizi, hükümetin görmezden gelmesine çok üzüldüğünü söyledi.
Hükümetin tarım politikalarını yeniden gözden geçirmesi gerektiğini ifade eden Dedeoğlu, yeni politikaların çiftçinin emeğinin karşılığını veren ve çiftçileri doğduğu yerde doyuran politikalar olması gerektiğini belirterek üretimi ve istihdamı artırmak için tarım girdilerine uygulanan yüksek vergilerin de kaldırılması gerektiğinin altını çizdi.