Elbistan Kalealtı Sulama Birliği’nin yıllardır ödenmeyen elektrik borcu yaklaşık 2 milyon 800 bin TL’yi buldu ve AKEDAş, birliğin şalterlerini indirerek elektrikleri kesti. Elektriğin kesik olması nedeniyle arazilerini birlikten sulayan 6 köy ve 1 belde zor duruma düştü. Arazilerin sulanamaması nedeniyle tarlalardaki ürünler kurumaya başlarken, yeni seçilen Birlik başkanı Hüseyin Günay, ürünlerin acilen sulanması gerektiğini yoksa hepsinin kuruyacağını söyledi.
Kurumaya başlayan ayçiçeği ve şeker pancarı tarlalarını gazetecilere göstererek ‘halimiz içler acısı’ diyen yetkililerden yardım istedi.
Günay; “Hububattan 2 Milyon TL Zararımız Var”
Günay, birliğin 70 bin dönüm araziyi suladığını, bunun yaklaşık 50 bin dönümünde hububat ekili olduğunu belirterek; “Yaklaşık 70 bin dönüm arazi, birliğin elektriklerinin kesin olmasından dolayı sulanamıyor. Bu arazilerin yaklaşık 50 bin dönümünde hububat ekili ve sulayamadığımız için normalde dönüm başına 800 kilo ile 1 ton arasında hasat yapmamız gerekirken bu miktar 300-400 kiloya düştü. Elbistan Kalealtı Sulama Birliği 6 köy ve 1 beldeyi suluyor ve tarlalarımızı sulayamadığımız için çiftçinin yaklaşık 2 milyon TL zararı var” dedi.
“Yetkililerden Yardım Bekliyoruz”
Hububattan az da olsa bir ürün aldıklarını ifade eden Başkan Hüseyin Günay, yaklaşık 20 bin dönüm arazinin çok acilen sulanması gerektiğini vurgulayarak, aksi taktide arazideki ürünlerin kuruyacağının altını çizdi.
Günay; “Hububattan sonra geriye kalan arazilerde ayçiçeği, şeker pancarı ve mısır ekili. Onlarda su olmadığı için kurumaya başladı. Ben Sayın Başbakanımızdan, Sayın Cumhurbaşkanımızdan ve bölge milletvekillerimizden yardım bekliyoruz. Halimiz içler acısı. Yetkililerden yardım bekliyoruz. Bütün çiftçilerimiz borca gübre aldı, borca çapa yaptırdı ve sular akmadığı için mağdur durumdalar” dedi.
Karpınar; “Pancar Kotamız Yanacak”
Arazisini Elbistan Kalealtı Sulama Birliği’nden sulayan ve arazide ekili olan şeker pancarı kurumaya başlayan çiftçilerden Sefa Karpınar ise, arazileri sulayamadıkları işçin bölge çiftçisinin çok büyük zararı olduğunu belirterek; “Bu bir milli servettir” dedi.
Karpınar; “Başkanımızın da belirttiği gibi 55 bin dönüm buğdayımız var ve sulayamadığımız için dönüm başına 400-500 kilo ürün kaybımız var. Bu bir milli servet. 20 bin ton şeker pancarı kotamız var ve bunları sulayamazsak kota yanacak, Elbistan Şeker Fabrikası sekteye uğrayacak bir noktada. Mağduruz, yetkililerden, bölge milletvekillerimizden yardımlarını talep ediyoruz. Birlik adına kendi elektrik enerjimizi kendimiz ödemek istiyoruz ve bunun fizibilite çalışmalarımızı yaptık, birkaç firma ile görüştük. Küçük bir HES projesi yapması planlıyoruz fakat Devlet Su İşleri’nden onay alamadık. Birliklerin kendi enerjisini kendileri üretmesi için küçük HES’lere yakında cumhurbaşkanlığından onay çıkacağını söylediler” dedi.