Anasayfa | Eczanelerimiz | İletişim-Künye | Resmi Kurum telefonları | Haber Ara | Sitene Ekle | RSS Kaynağı

HABER ARA


Gelişmiş Arama

EN ÇOK OKUNANLAR

Takvim

Sayaç

Elektrik Sorunu Masaya Yatırıldı

Elbistan Kalealtı Sulama Birliği'nin borcundan dolayı elektriğinin kesik olması nedeniyle ürünlerin tarlada susuzluktan dolayı kuruma ihtimali gittikçe artarken, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil, birlik yöneticileriyle bir araya geldi. Sorunun kesin çözümünün, sulama birliklerin güneş enerjisi panelleri ve rüzgarla kendi elektrik enerjisini üretmesi olduğunu söyledi.
Yorumlar  Yorum Sayısı : 0 Tarih  Tarih : 25 Haziran 2013 03:21

AKEDAŞ’a olan yaklaşık 2 milyon 850 bin TL’lik borçtan dolayı Elbistan Kalealtı Sulama Birliği’nin elektrikleri kesik ve bu nedenle de birliğe üye çiftçiler tarlalarını sulayamıyorlar. Bir çıkış yolu arayan birlik yöneticileri ve çiftçiler AK Parti Elbistan İlçe Teşkilatı’nda Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil ile bir araya geldiler.

Bu soruna çözüm bulunması gerektiğini belirten birlik yöneticileri, idari yanlışlar sebebiyle para toplayarak borçlarını kapatma gibi bir şanslarının olmadığını, borcun ödenmemesi sebebiyle de AKEDAŞ’ın elektrik veremediğini, dolayısıyla da tarımsal ürünlerin büyük zarar gördüğünü söylediler.

Birlik yöneticilerini ve çiftçileri dinleyen Milletvekili Nevzat Pakdil, sadece Elbistan’da değil Türkiye’nin değişik yerlerindeki sulama birliklerinin de en başlıca sorununun elektrik borcu olduğunu söyledi. Bu sorunun en net çözümünün ise birliklerin ihtiyaçlar olan elektrik enerjilerini kendilerinin üretmesi gerektiğini belirten Pakdil, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın 2020 yılı hedefinin elektrik enerjisinin yüzde 30'unu güneşten elde etmek olduğunu söyledi.

Pakdil; “Ülkemiz, termal kurulu güç bakımından dünyada ikinci sırada yer almasına rağmen, ülkemizde güneş enerjisinden elektrik üretimi, deneme ve araştırma amaçlı yatırımların ötesine geçememiştir. Bu konuda atılacak her türlü adıma devletimiz destek vermektedir. Sulama Birliklerinin güneş enerji kullanımı konusunda ülkemizin değişik illerinde güzel örnekler bulunmaktadır. Buradan yola çıktığımızda güneş panelleri ile üretilecek elektrik, sulama birliklerimizin enerji sorununu köklü olarak çözecektir. Ayrıca rüzgâr enerjisi potansiyelinin olduğu bölgelerde bu enerji kaynağından da istifade edilmelidir” dedi.

Tahminlere göre 2030’a gelindiğinde dünya nüfusunun yüzde 70’inin şehirlerde yaşayacağını ifade eden Pakdil; “Buna paralel olarak artan endüstrileşme ve enerji ihtiyacı, büyük çevresel sorunlara ve iklimsel değişikliklere yol açmaktadır. Ülkeler, enerji üretiminde yeni yaklaşım arayışında olmuşlar ve bu yaklaşımların sonucu olarak yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimi yatırımları artış göstermiştir. Ülkemizde de bu konuda ciddi çalışmalar yapılmaktadır. Bu konuda en ciddi çalışma Konya Karapınar’da yapılmaktadır. Belirlenen araziler, küçük, orta ve büyük ölçekli güneş tarlası yatırımlarının yapılabilmesine imkân tanıyacak şekilde, kurulu güç kapasitesi bakımından 1 MW ile 128 MW arasında değişen sekiz değişik parsel büyüklüğü için analiz edilmiştir. Bunun yanı sıra özel sektörümüz de bu konuda ciddi çalışmalar yürütmektedir. İnanıyorum ki, güneş ve rüzgâr enerjisinden üretilen elektrik enerjisi ile çiftçimizin yüzü gülecektir.”

Güneş panellerinden elde edilen enerjiyi, doğru akımla invertör ve aküler yardımıyla çoklama ve katlama prensibinden hareketle su motoru çalıştırmaya yönelik çalışmaların olumlu sonuçlar verdiğini sözlerine ekleyen Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı Nevzat Pakdil; “Çiftçilere tarımsal sulama amaçlı yapılan bu projede, saniyede 3 litre su, günde ise 100 tonluk kapasitesine sahip oluyor. Tarlalarda damla sulama sistemine de takılabilen sistemin bütün enerjisini güneşten elde ediyor. Bu sistem, tarımsal alanlar başta olmak üzere güneşin olduğu her yerde kullanılabilir” diye konuştu.

Sulama Birlikleri Yöneticilerinin bu konuda ciddi çalışmalar yürütmelerinin, farklı çözümlere imza atmalarının çiftçilerin menfaatine olduğunu belirten Pakdil, “Sistem kendisini 3 yılda amorti ediyor. 4 güneş panelinden 680 volt enerji üretiliyor. İhtiyaca göre panel artırılınca enerji üretimi de artırılabilir. Aküler sayesinde üretilen enerji depolanabiliyor. Bu sayede enerji üretimin düştüğü günlerde ve mevsimlerde depolama imkânı da bulunuyor. Zaten çiftçimize elektrik daha çok yaz aylarında ihtiyaç oluyor. Güneş enerjisinden sera ısıtma soğutma, elektrik enerjisi santrali ve elektrikli araçlar dolum istasyonları için de bu projeler uygulanabiliyor” diye konuştu.

 

Bu haberi paylaş: Google Favorilerime Ekle Google Facebook'a GönderFacebook Yahoo'ya EkleYahoo Digg'e EkleDigg Del.icio.us'a EkleDel.icio.us
 
Tavsiye Et Tavsiye Et | Yorum Yaz Yorum Yaz

Adnan Güllü Adnan Güllü
WASHINGTON ANITI ve OSMANLININ HEDIYESI

Tarihçi

Zafer Eren Zafer Eren
KIRMIZI VE GRI

DÜZ AYNA

A.Ihsan Kuyumcu A.Ihsan Kuyumcu
YOL AYRIMI

Sair-Yazar-Ressam

Mustafa Eslik Mustafa Eslik
YÖNETICILIK, LIDERLIK VE DUYGUSAL ZEKA

Yazar

Mahir Baspinar Mahir Baspinar
CÜCÜK TEPE (!)

Sair-Yazar

Hanifi Kara Hanifi Kara
EFENDILER EFENDISI'NE

Egitimci, Sâir ve Yazar

Sait Çolakoglu Sait Çolakoglu
ANAMIZ

Sair

Ömer Çay Ömer Çay
SEFA GELDIN RAMAZAN

Sair

Bilal Ay Bilal Ay
SUÇ KIMIN?

Ziyaretçi Defteri

OKU

YAZ

Gazetemiz

Önceki Gazeteler İçin Tıklayınız

Elbistan'da Hava


RSS Kaynağı 

Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
bizimelbistangazetesi.Com © 2007-2024 Tüm Hakları Saklıdır.Kardeş Site www.bizimogretmenler.com Düzenleme: Kosker - www.bizimogretmenler.com