Anasayfa | Eczanelerimiz | İletişim-Künye | Resmi Kurum telefonları | Haber Ara | Sitene Ekle | RSS Kaynağı

HABER ARA


Gelişmiş Arama

EN ÇOK OKUNANLAR

Takvim

Sayaç

12 Milyar Dolarlık Yatırımın Yol Haritası Belirlendi

Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında 3 Ocak 2013 imzalanan Afşin-Elbistan Bölgesi'nde Linyit Kömürü Madenciliği ve Elektrik Üretimi Alanında İşbirliğine Dair Hükümetler Arası Anlaşması çerçevesinde Afşin-Elbistan Bölgesi'ne yapılması planlanan 12 milyar dolarlık yatırımın yol haritası belirlendi. Buna göre proje çerçevesinde yapılacak olan ilk santral olan C Termik Santrali'nin 1 Ocak 2019 yılında, son santral G Termik Santrali'nin ise 1 Ocak 2030 yılında devreye alınması öngörülüyor.
Yorumlar  Yorum Sayısı : 0 Tarih  Tarih : 17 Haziran 2013 02:23

3 Ocak 2013 tarihinde her iki ülke arasında imzalanan anlaşma ile birlikte, ülkelerin ulusal enerji şirketleri olan EÜAŞ ile TAQA arasında da Afşin-Elbistan Havzası B, C, D, E, G sahalarının geliştirilmesi ile ilgili ön anlaşma imzalandı. Sonuna gelindiği ve Haziran Ayı sonunda da meclise sunulmasının beklendiği Hükümetleri Arası Anlaşma’nın görüşmeleri Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile TAQA arasında devam ederken, 12 milyar dolarlık yatırımın yol haritası da belirlendi.

Proje, 2030 Yılında Tamamlanacak

İki ülke arasında imzalanan anlaşma çerçevesinde yüzde 65 hissesi TAQA’ya, yüzde 35’i EÜAŞ’a ait olmak üzere bir şirket kurulacak ve ilk etapta Afşin-Elbistan B Termik Santrali bu şirkete devredilecek.

Anlaşma çerçevesinde bölgeye yapılacak olan tüm santraller bu şirket tarafından yapılacak ve 12 milyar dolarlık yatırımın hayata geçmesi noktasında hazırlanan yol haritasında ilk santral 2019 yılında devreye alınacak. Dev yatırım ise, 2030 yılında devreye alınacak son santralle tamamlanmış olacak.

İşte 12 milyar dolarlık yatırımın yol haritası; “Ortak şirket C, D, E, G sahalarındaki mevcut kömürü üretebilmek için kömür sahalarında açık maden işletmeciliği yapacak ve her bir saha için termik santral kuracaktır. Maden sahalarının ve termik santralin tüm yatırım giderleri TAQA tarafından karşılanacaktır. Sahaların ve termik santrallerin işletmeye alınış tarihleri aşağıda verildiği şekilde öngörülmektedir. C santrali 1 Ocak 2019, D santrali 1 Ocak 2021, E santrali 1 Ocak 2025 ve G santrali 1 Ocak 2030.

İstimlak, 2014 Yılının Ortaklarında Başlayacak

C sahasının ve termik santralinin kurulabilmesi için gerekli fizibilite çalışmalarına Şubat 2013 tarihinden itibaren başlanmış olup, kömür sahasının fizibilitesi RWE tarafından, termik santralinin fizibilitesi FICHTNER tarafından hazırlanmaktadır. Ağustos ayı içerisinde maden sahası fizibilitesinin tamamlanması öngörülmektedir. Fizibilite sonrasında RWE'nin müşavirliği ile ocakta kullanılacak döner kepçeli ekskavatör, dökücü, bant yolları, yardımcı iş makineleri ve diğer gerekli alt ihaleleri için teknik şartnameleri hazırlanarak Uluslararası ihaleye çıkılacaktır. 2014 senesinin Mayıs ayına kadar tüm bu ihalelerin tamamlanarak yapımcı firmalarla anlaşma yapılması öngörülmektedir. 2014 senesinin ortalarından itibaren sahada istimlak, Hurman derivasyonu ve susuzlaştırma çalışmalarına başlanacaktır. Öngörülecek ilk çukur dekupajı ve sahada ana iş makinelerinin montajına, yapılan anlaşmalar doğrultusunda 2015 senesi içerisinde başlanacaktır. Kömür üretim faaliyetine 2018 senesinin 4. çeyreğinde başlanması öngörülmektedir.

Santralin soğutma suyunun sağlanabilmesi için Karakuz Barajı’nın inşaatı Hükümetler Arası Protokol'de yer almıştır. Karakuz Barajı’ndan itibaren yapılacak Hurman derivasyon kanalı maden sahalarını Hurman Nehri etkisinden kurtaracak olup, kömür işletme faaliyeti sonrasında tarım alanı olarak rekültîve edilecek tüm sahanın sulama projesi için büyük katkı sağlayacaktır.

Teknik ve İdari Üst Seviye Personelin Yüzde 90’ı Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı Olacak

Bakraç Kasabası içerisindeki ve Bakraç'ın güney doğusunda yer alan höyüklerin ilgili birimlerce araştırılarak kaldırılması Hükümetler Arası Protokol'de yer almakta olup, araştırma masrafları TAQA tarafından karşılanacaktır. Bu şekilde D sahası altındaki kömür rezervlerinin de ülke ekonomisine katkısı sağlanmış olacaktır. Yatırım süresinde yerli imalatlara azami şekilde yer verilmeye çalışılacaktır. Bu projelerde çalışacak olan teknik ve idari üst seviye elemanlarının en az yüzde 90'ının Türkiye Cumhuriyeti Devleti vatandaşı olması Hükümetler Arası Protokol'de yer almaktadır.”

Bu haberi paylaş: Google Favorilerime Ekle Google Facebook'a GönderFacebook Yahoo'ya EkleYahoo Digg'e EkleDigg Del.icio.us'a EkleDel.icio.us
 
Tavsiye Et Tavsiye Et | Yorum Yaz Yorum Yaz

Adnan Güllü Adnan Güllü
WASHINGTON ANITI ve OSMANLININ HEDIYESI

Tarihçi

Zafer Eren Zafer Eren
KIRMIZI VE GRI

DÜZ AYNA

A.Ihsan Kuyumcu A.Ihsan Kuyumcu
YOL AYRIMI

Sair-Yazar-Ressam

Mustafa Eslik Mustafa Eslik
YÖNETICILIK, LIDERLIK VE DUYGUSAL ZEKA

Yazar

Mahir Baspinar Mahir Baspinar
CÜCÜK TEPE (!)

Sair-Yazar

Hanifi Kara Hanifi Kara
EFENDILER EFENDISI'NE

Egitimci, Sâir ve Yazar

Sait Çolakoglu Sait Çolakoglu
ANAMIZ

Sair

Ömer Çay Ömer Çay
SEFA GELDIN RAMAZAN

Sair

Bilal Ay Bilal Ay
SUÇ KIMIN?

Ziyaretçi Defteri

OKU

YAZ

Gazetemiz

Önceki Gazeteler İçin Tıklayınız

Elbistan'da Hava


RSS Kaynağı 

Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
bizimelbistangazetesi.Com © 2007-2024 Tüm Hakları Saklıdır.Kardeş Site www.bizimogretmenler.com Düzenleme: Kosker - www.bizimogretmenler.com