Davet üzerine Elbistan’a gelen Baymak Yenilenebilir Güneş Enerjisi Sistemleri Müdürü Ezgi Yılmaz ile Baymak Gaziantep Bölge Müdürü Efkan Mazman, Elbistan Ziraat Odası Toplantı Salonu’nda Oda Başkanı Memet Ali Bulut, Nurhak Ziraat Odası Başkanı Osman Karaca, Ziraat Mühendisi Cebrail Özdemir ve AKEDAŞ Personeli Akif Edizer ile bir araya geldiler.
Baymak yetkililerinin Elbistan’a davet etmeleri nedeniyle ilgili bir açıklama yapan Elbistan Ziraat Odası Başkanı Memet Ali Bulut, Elbistan’a 1,5 milyon dekar ekilebilir arazi olduğunu, çiftçilerin barajların olmaması nedeniyle elektrik enerjisini kullanarak tarlalarını suladığını söyledi.
Bulut; “Elbistan’da Devlet Su işleri’nde kayıtlı olan çiftçilerimizin 750 tane derin su kuyusu var, 30 tane de kooperatiflerin kuyusu var. Yani yaklaşık 800’e yakın derin kuyu ile çiftçilerimiz sulama yapıyor. 3 tane 50 yıllık baraj projemiz var ama hiçbiri de faaliyete geçmedi. Bu nedenle araziye para sererek tarım yapıyoruz. Sizin gibi değerli firmaların çalışmalarını görüp duyduğumuz zaman da buna bir çare arıyoruz. Daha önce bir şirket geldi ve sabah güneşi alan bir yere deneme tesisi kurdular. Yapılan denemelerde olumlu sonuçlar alındı. Baymak şirketi bu konuda çok büyük bir firma ve şu anda ön bilgi almaya geldiler. Bizim bu potansiyeli görüp araştırdıkları zaman inşallah kendileri de buraya yönelirler. İnşallah bizim bu mücadelemizi Baymak da görür. Biz daha ucuz, daha kaliteli tesisler istiyoruz. İnşallah bundan sonra Baymak’ı tüm şirket elemanları ve bayileri ile ilçemizde görmek istiyoruz” dedi.
Baymak Yenilenebilir Güneş Enerjisi Sistemleri Müdürü Ezgi Yılmaz ise, tarımsal sulamada güneş enerjisinin kullanılmasının çok önemli olduğunu belirterek; “Çünkü tarımsal sulama kısmında Enerji Bakanı Sayın Taner Yıldız’dan şöyle bir söz aldık, ‘bu projelerle ilgili çalışmalarınızda ben açılışınıza bizzat geleceğim, bizzat katılacağım, böyle bir projede her zaman Baymak’ın yanındayım.’ Biz de bununla ilgili olarak özel bir çalışma alanı belirlemeye çalışıyoruz. Zaten yoğunluk Konya, bu bölgeler ve biraz güneydoğu bölgelerine inmiş vaziyette. Büyük olasılıkla bunlarla ilgili birkaç projemiz olacak ve Enerji bakanımızı da açılışımıza davet edeceğiz. Tarımsal sulama kısmında farklı farklı çalışmalar yapılıyor. Bunlarla ilgili olarak biz, DC solar pompalar kullanıyoruz. DC sular pompalarla entegreli çalışan direkt fotoelektrik paneller var. Bunun şöyle bir avantajı var. Bir kere invertör gibi bir malzeme kullanmak zorunda kalmıyorsunuz, direk pompanızı çalıştırabiliyorsunuz, şalteri açmanız yeterli. Bu büyük bir kolaylık, maliyetten de büyük bir düşüş çünkü invertör dediğimiz malzeme neredeyse o paket sisteminin yarısı kadar maliyetli cihaz. Sizin yapmak istediğiniz çalışmaları anladım ve bizim amaçlarımızla da çok uyuşuyor. En azından böyle birkaç yere de başlatılan önemli projeler olursa bununla ilgili Baymak’ın da çok önemli desteği olacak. Bizim Genel Müdürümüz Ender Bey’in de bizzat ele aldığı, önemsediği bir konu. Bu konuyla ilgili güzel çalışmalar yapacağız diye umuyoruz” dedi.