Elbistan Ziraat Odası Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen arazilerin toplulaştırılması toplantısı; İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Recep Yılmaz, Tapu Müdürü Seyit Ali Çam, İğde Belediye Başkanı Hüseyin Marangoz, Kahramanmaraş Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Tarımsal Altyapı ve Arazi Değerlendirme Şube Müdürü Hüseyin Gök ve Ziraat Mühendisi Ali Bayır, Ziraat Odası Başkanı Memet Ali Bulut, Kalealtı köyündeki çiftçiler ile muhtar ve ihtiyar heyeti, sulama birliği yetkililerin katılımıyla gerçekleşti.
Yaklaşık 21 saat süren toplantıda arazilerin toplulaştırmasının ne olduğu, nasıl yapılacağı gibi konuları tüm detayları ile anlatan Ziraat Mühendisi Ali Bayır; “Elbistan ve Afşin ovasını sulayacak olan Adatepe barajı ve Kalealtı sulama projesi ile ilgili olarak sulama alanlarında arazi düzenlenmesine dair 3083 sayılı kanun çerçevesinde bu bölgelerde uygulama alanı, yani tarım reformu uygulama alanı olarak ilan edilmesi düşüncemiz var” dedi.
Bu konuyla alakalı İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nce bir etüt çalışması yapılması gerektiğini belirten Bayır, şunları söyledi; “Etüt çalışmasına altlık olacak şekilde özellikle Kalealtı bölgesindeki tarım paydaşları yani çiftçilerle birlikte bir toplantı düzenledik. Bu toplantıda çalışmalarımızı anlatacağız. Projelerimizi anlatacağız. Tarım reformunu anlatacak olursak, sulama alanlarında arazi düzenlenmesidir. Bunun içeriğinde önemli bir başlık ise arazi toplulaştırması, yani küçük, şekilleri bozulmuş, dağılmış, ekonomik işletmeye elverişsiz küçük arazi parsellerinin bir araya getirilerek şekilleri düzgün, büyük ve ekonomik işletmeye yönelik olarak değiştirmektir.
Ayrıca tarla içi geliştirme hizmetleri; bunun içinde de arazinin alt yapı sorunları, araziye erişim, suyun araziye ulaşması, yol, su, yeraltı ve üstü drenaj sorunları ve arazi tesviyesine yönelik çalışmaların yapılması demektir. Projemizin içeriği bu başlıklardan oluşmaktadır. Ayrıca kaynağımız el verdiği ölçüde kırsal alanda yani köy içerisinde de imar çalışması olacaktır. Bu tamamen projemizin boyutuyla alakalı olup, yerelde halkın bu işe yaklaşımı ile alakalıdır. Mali kaynak bulursak bu yönde de bölgemize hizmet vermeyi düşünüyoruz.
İsteğe bağlı ve isteğe bağlı olmaksızın da yapılabilir. Şuan da biz projenin tanıtımını yapıyoruz. Görüş alacağız. Bu görüşler doğrultusunda bizlerde bir değerlendirme yapacağız. Bu projenin isteğe bağlı veya istek dışı olup olmayacağına önümüzdeki günlerde karar vereceğiz.
Bizim temel yaklaşımımız, projenin yerelde kabul görmesidir. Yerelde kabul görmeyen projenin bir anlamı olmuyor. Projenin ayakları yere basmadığı için maalesef birçok proje başarısız oluyor. Bizim gayemiz birebir çiftçiye ulaşıp hatta parsel parsel konuyu indirgeyip çiftçilere ulaşmayı ve bu konuyu kendilerine anlatmayı düşünüyoruz. Temel yaklaşımız bu işin istekli olmasıdır.”