Hububat hasadı yaklaştı ve yetkililerde bu hasat döneminde dane kaybının en aza indirilmesi için önlemlerini şimdiden almaya başladı. Bu çerçevede Kahramanmaraş Valiliği de bir tebliğ yayınladı. Vali Şükrü Kocatepe’nin imzasıyla yayınlanan tebliğde ülke genelinde dane kaybının sadece yüzde 1 azaltılmasıyla 250 bin ton hububat toprak yerine ambara gideceğine vurgu yapılıyor.
Dane kaybının en aza indirilmesinde biçerdöver operatörlerine büyük görevler düştüğünden dolayı biçerdöver operatörleri sık sık denetlenecek ve yapılan denetimlerde dane kaybı yüzde 2’den fazla olan ya da henüz olgunlaşmamış ürünü hasat eden biçerdöver operatörlerine ve sahiplerine cezai işlem uygulanacak.
Kahramanmaraş Valiliği’nce yayınlanan ve ilgili tüm kurumlara gönderilen Biçerdöverle Ürün Hasadı Hakkında Tebliği’ne göre ürün kaybını en aza indirmek için yapılacak çalışmalar ve kurallara uymayanlar hakkında yapılacak işlemler şu şekilde sıralandı.
“Çiftçilerimizin büyük emek, zaman ve masrafla üretmiş oldukları tarla bitkilerinin(buğday, arpa, mısır, soya, çeltik, ayçiçeği, yulaf, çavdar, mercimek vb.) zamanında, en az tane ve sap kaybı ile tekniğine uygun olarak biçilmesini sağlamak ve bu sayede milli servet kaybını önlemek, biçerdöverlerle yapılan hasatta meydan gelen tane kayıpları ile tane hasarlarını en alt seviyede tutmak, İllerde biçerdöverlerin çalıştırılmaları, kullanımı, kontrol hizmetlerinin yürütülmesi ile denetlenmesi amacıyla yapılan; “Biçerdöverle Ürün Hasadında Tarla Kontrolleri Çalışması” Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünce yayınlanan “2013 Yılı Biçerdöverle Ürün Hasadında Kontrol Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Uygulama Talimatı” çerçevesinde 2013 yılı hasat döneminde İl ve İlçe Müdürlüklerimizde hasat tekniği konusunda yetiştirilmiş ve Valiliğimizce yetkilendirilmiş teknik elemanlar tarafından biçerdöverle hasat sırasında tarla ve biçerdöver kontrolleri yapılacaktır. İlimizde bu tebliğin E Maddesinde (E.1-E.2-E.3-E.4-) belirtilen hususlara uymayarak, ürün kaybına sebep olanlar ile görevlilere karşı gelenler hakkında, 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu’nun 32. maddesine göre “eğitimsiz ve donanımsız hasat makinesi hizmetleri verilmesinin önüne geçilerek kamu düzeni ve kamu güveninin de korunması” amacıyla yasal işlem yapılacaktır.
B-Biçerdöverle Hasatta Tane Kayıplarının Önlenmesinin İnsan Beslenmesi Açısından Önemi: Dünyamızda ve bilhassa Ülkemizde insan beslenmesinde en büyük temel gıdanın tahıl ve tahıl ürünleri olduğu herkesin malumudur. Ülkemizdeki toplam arazinin üçte ikisi tahıla ayrılı olduğu halde zaman zaman tahıl ithal ettiğimizde acı bir gerçektir. Dünya üzerindeki ve Ülkemizdeki tahıl alanları artık sınırlıdır. Buna rağmen nüfus hızla artmakta ve açlıklar yer yer kendisini göstermektedir. C- Biçerdöverle Hasatta tane Kayıplarının Önlenmesinin Ekonomik Açıdan Önemi: Ekonomik düzeni korumak açısından değerlendirildiğinde: “ yapılan hesaplamalar sadece hububatta tane kaybını yalnızca % 1 azaltmakla kullanılmamış son model biçerdöverlerden 40-60 adet alınabileceğini göstermektedir. Ülkemizde her yıl ortalama 25 milyon ton ürün biçerdöverle hasat edilmektedir. Aynı zamanda, ülkemizde yalnızca % 1 azaltmakla 250 bin ton tahıl toprağa dökülmeyecek ve hasat esnasında kaybedilmeyecektir.
D-İlimizde 2013 yılında, Biçerdöverle ürün hasadında ürün-tane kayıplarının en aza indirilmesini sağlamak için, yukarıda açıklanan amaçlar ile aşağıda belirtilen çalışmaları gerçekleştirmek üzere; İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü teknik elemanlarından konu ile ilgili Hizmet içi eğitim kursuna katılanlar Valiliğimizce yetkili kılınmışlardır.
E- Bu Görevin Yerine Getirilmesinde Kabahat Olarak Değerlendirilecek Durumlar: Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünce hazırlanarak “2013 Yılı Biçerdöverle Ürün Hasadında Kontrol Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Uygulama Talimatı” nda yer alan ve İlimiz sınırları içerisinde 2013 yılı hasat sezonunda biçerdöverlerle hububat hasadında uygulanacak esaslar ve yapılacak cezai işlemler aşağıya çıkarılmıştır.
E.1.Biçerdöver Operatör Belgesi bulunmayan, biçerdöver kullanıcısı çalıştıran biçerdöver sahipleri ve belgesiz biçerdöver kullanan biçerdöver operatörlerine,
E.2. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerince tespit edilen % 2 kayıp oranından fazla tane kayıplarına sebep olan biçerdöver sahipleri ve operatörlerine,(Hasat olgunluğuna gelmemiş ve çiğ düşmüş ürünleri hasat eden biçerdöver sahipleri ve operatörlerine, teknik özellikleri yetersiz, tamir, bakım ve ayarları tekniğine uygun olarak yapılmamış biçerdöverlerle hasat yapan sahiplerine), (örneğin;Yatık ürünleri Başak kaldırıcısız, Domuz burnu/Sap ayırıcısı bulunmayan biçerdöver çalıştıran Biçerdöver sahiplerine),
E.3.Yangın söndürücüsüz biçerdöver çalıştıran biçerdöver sahiplerine,
Yukarıda belirtilen; E(E.1-E.2-E.3) maddesinde açıklanan konularda; 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’ nun 32. maddesine göre “eğitimsiz ve donanımsız biçerdöver hizmetleri verilmesinin önüne geçilerek kamu düzeni ve kamu güveninin de korunması amacıyla” makine sahibi, makine kullanıcı ve tarla sahibi hakkında “idari yaptırım karar tutanağı” hazırlanarak cezai işlem yapılacaktır. (Kabahatler Kanununun 32. Maddesine göre 2013 yılı için 182 TL)
E.4. Görevle bağlantılı olarak sorulması halinde, Kabahatler Kanunu’ nun 40. maddesinde yapılan açıklamalara göre yetkili kamu görevlisine kimliği veya adresi ile ilgili bilgi vermekten kaçınan veya gerçeğe aykırı beyanda bulunan kişiye yetkilendirilmiş kamu görevlisi tarafından seksensekiz Türk Lirası ( 88 TL ) idari para cezası verilecektir.
Yetkili Kontrolörlere, kimliğini bildirmeyen biçerdöver sahibi ve biçerdöver kullanıcılarına Kabahatler Kanunu’ nun 40. maddesinde yapılan açıklamalara göre makine sahibi ve makine kullanıcıları hakkında “idari yaptırım karar tutanağı” hazırlanarak cezai işlem yapılacaktır.”