TBMM Genel kurulu’nda söz alarak eczacıların ve çiftçilerin günlerini kutlayan MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu şunları söyledi; “Bugün 14 Mayıs Dünya Eczacılık Günü. Temenni ediyoruz ki eczacılarımız eczacılıklarını yapsınlar, devletin tahsildarlığını değil. Ayrıca, eczacılarla vatandaşlarımız karşı karşıya gelmektedir. Herkesin malumları olduğu üzere, kanser ilaçlarının ithali hâlâ sağlıklı bir şeklide yürümemektedir.
Yine bununla beraber, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü. Tüm Türkiye'de olduğu gibi, çiftçilerimizin durumu çok perişandır. Özellikle Kahramanmaraş'ta pamuk üreticileri, mısır üreticileri, buğday ve biber üreticileri çok büyük zarar etmektedir. Mazot fiyatlarına yetişilmemektedir. Gübre fiyatları çok artmıştır ve ürettiğini zararına satamaz durumdadır. Buradan Tarım Bakanından ricamız, derhâl bu konularla ilgili tedbir almasıdır” dedi.
Ayrıca Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu’nun bazı soru önergelerine cevap verdi.
Müezzinoğlu, Dedeoğlu’nun atama, diyabet hastalığı ve acil sağlık hizmetleriyle ilgili soru önergelerine şu sözlerle cevap verdi; “Bakanlığımız Atama Nakil Yönetmeliği'nin 2'nci ve 17'nci maddeleri ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 74'üncü maddesi çerçevesinde, diğer kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan kamu görevlileri, bakanlık ve bağlı kuruluşlarda durumlarına uygun kadrolara müracaatları kabul edilenlerin atanacakları yerleri, tercihleri doğrultusunda, kurumlar arası atama kurası ile naklen atanabilirler. Ayrıca, stratejik personel dönem ve kura şartlarına bağlı olmaksızın naklen atanabilirler.
2011 yılında yapılan Kronik Hastalıklar ve Risk Faktörlerinin Sıklığı çalışmasına göre Türkiye'de 20 yaş üzeri erişkin nüfusta diyabetli kişi oranı yüzde 12 olarak hesaplanmıştır. Bu anlamda ülkemizde 6 milyon kadar diyabet hastası bulunmaktadır. Adı geçen çalışmada yaş gruplarına göre diyabet sıklığı 15-24 yaş grubunda yüzde 1, 25 ila 34 yaş grubunda yüzde 2, 35 ila 44 yaş grubunda yüzde 6, 45 ila 54 yaş grubunda yüzde 16, 55-64 yaş grubunda yüzde 27, 65-74 yaş grubunda ise yüzde 30 şeklinde dağılım göstermektedir.
Diyabet, bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de sıklığı artan bir hastalıktır. Diyabet sıklığının artışında en dikkat çeken iki risk faktörü sağlıksız beslenme, buna bağlı artan obezite ve hareketsiz hayat tarzıdır. Bildiğiniz gibi, 2010 yılı sonlarından bu yana diyabetin risk faktörleriyle savaşmayı hedefleyen Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı'nı, 2010 yılı başından itibaren de Türkiye Diyabet Önleme ve Kontrol Programı'nı yürütmekteyiz.
Acil sağlık hizmetleri kapsamında, 1966 adet 112 acil sağlık hizmeti istasyonu ve 3.346 adet ambulans ile hastalara hizmet verilmektedir. Acil sağlık hizmetleri kapsamında, 2012 yılında 112 ambulansları ile toplam 3.230.371 hastaya müdahalede bulunulmuştur.
Dünyada başta Amerika, Kanada, İngiltere, Almanya, Japonya gibi gelişmiş ülkelerde, ambulanslarda doktor bulunmayıp paramedik ve acil tıp teknisyenleri çalıştırılmaktadır.
Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi, ülkemizde de ambulanslarda görev almak üzere eğitim gören paramedik ve acil tıp teknisyenlerine 1219 sayılı Kanun ile hastane öncesi acil sağlık alanında hekim olmaksızın acil tıbbi müdahale yetkisi verilmiştir. Buna göre, hekimli istasyonların yanında, içerisinde paramedik ve acil tıp teknisyenlerinin bulunduğu istasyonlarla da hizmet verilmektedir.
112 acil sağlık hizmetleri kapsamında hizmet veren 1.966 istasyonun 1.089 adedi hekim olmaksızın paramedik ve acil tıp teknisyenleriyle hizmet verilen istasyonlarımızdır.”