Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, TBMM Genel Kurulu’nda söz alarak kendisinin cevaplaması istemiyle meclise sunulan soru önergelerini yanıtladı.
Bakan Yılmaz, yaklaşık 1 saat kürsüde kalarak önergeleri yanıtlayan Bakan Yılmaz, MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu’nun soru önergelerini de yanıtladı. Bakan Yılmaz, Dedeoğlu’nun soru önergelerinden biri olan asgari ücretle ilgili sorusuna şu sözlerle cevap verdi; “Burada, tabii, Anayasa'nın 55'inci, 4857 sayılı İş Kanunu'nun 39'uncu maddelerinde ve Asgari Ücret Yönetmeliği'nde belirtilen hükümler çerçevesinde bu belirlemeleri yapıyoruz. Son duruma baktığımız zaman; 2013 yılında 8,7 oranına isabet eden bir artış söz konusu. Yine, asgari ücretli sayısına baktığımız zaman; Sosyal Güvenlik Kurumuna 2012 Aralık ayı itibarıyla prime esas günlük kazanç alt sınırı üzerinden yani 31,35 TL üzerinden 5510 sayılı Kanun'un 4'üncü maddesinin 1'inci fıkrasının (al) bendi kapsamında 4 milyon 972 bin 590 sigortalının bildirim yaptığını görüyoruz. Bu, tabii, prime esas yapılan bildirim, gerçek maaşların ne olduğunu tam olarak tespit etmek her zaman mümkün değil.”
Bakan Yılmaz’ın konuşmasını tamamlamasının ardından söz alan Mesut Dedeoğlu, Yılmaz’a ikinci bir soru yönelterek; “Sayın Bakanım, 2013 yılı için asgari ücretliye ve emekliye günlük 1 lira zam uygun gördünüz. 2014 yılında da aynı günlük bir lirayı mı düşünüyorsunuz?” diye sordu.
Milletvekili Mesut Dedeoğlu’nun bu sorusu üzerine ise Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz şunları söyledi; “Net asgari ücret 2002 yılında 184 lira iken, 2013 ocak ayında 773 liraya yükselmiş durumda. Nominal artış yüz 320, reel artış yüzde 66.”
Bakan Yılmaz’ın soru önergesine vermiş olduğu cevabı değerlendiren MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, ülkemizde işçi, memur, emekli ve asgari ücretli kesimin çok büyük sıkıntı içinde yaşadığını belirterek; “Bu kesimler maaşını aldığı gün kart borcuna ve banka kredilerine yatırdığından dolayı ceplerinde para kalmıyor. 2011 yılının başında 216 milyar olan vatandaşların toplam borcu 2012 yılında 245 milyar liraya dayandı, tüketici kredilerinin 162 milyar liradan 178 milyar liraya yükseldi. Kredi kartı harcamaları 66 milyar 113 milyon liraya çıktı. 2012 yılının Ekim Ayı’na kadar 2 milyon 3 bin vatandaşımız icra takibine düştü. Asgari ücretliye ve emekliye günlük 1 lira zam uygun gören hükümet; akaryakıt, LPG, elektrik, doğalgaz fiyatlarına yüksek oranda zamlar yapıyor. Bu nedenle vatandaş ekonomik sıkıntıdan kurtulamıyor. Çalışan kesim ile dar gelirli kesimin alım gücü her geçen gün azalıyor. Gelir dağılımında adaletsizliğin ortadan kaldırılması ve çalışan kesimin refahının sağlanması gerekmektedir.”