Günümüzde medyanın her zamankinden daha önemli hale geldiğini, enformasyonun yaygınlaşmasına rağmen bilginin ayıklanmasının zorlaştığını ifade eden Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı ve Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil, “Böyle bir ortamda basın özgürlüğü her zamankinden daha da anlam kazanmaktadır” dedi.
Dünya Basın Özgürlüğü Günü sebebiyle yazılı bir açıklama yapan Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı ve Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil, “Günümüzde sosyal medya olgusu her ailede, hatta her bireyde kendisini hissettirmektedir. Enformasyonu sosyal medya üzerinden almak ve vermek, nitelikten çok niceliksel ağırlıklı yüzeysel haberler, çarpıtılmış, kirletilmiş, içeriği bozularak yeniden üretilmiş, kalıcı ve devamı olmayan bilgi parçacıkları üretmekten öteye gidemiyor. Böyle bir ortamda kalıcı bilgiye ulaşmak büyük anlam kazanmıştır. Kalıcı bilgiye ulaşmakta basın özgürlüğü ile mümkündür. Medya mensuplarının çalışma şartlarının iyileştirilmesi de kaliteyi artıracak ve doğru bilgiye ulaşma noktasında daha avantajlı olacağız” dedi.
Birçok ülkede insanların baskı altında yaşadığını, zulüm gördüğünü, yaşama haklarının bile alındığını ifade eden Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı ve Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil, “Basın özgürlü Filistin’deki çocuk için, Myanmar’daki Müslümanlar için, Afrika’daki aç ve mazlum insanlar için, Çin’in Sincan bölgesinde yaşayan hakları ellerinden alınmış Türkler için kaçınılmaz bir ihtiyaçtır. Basın özgürlüğü, dünyanın hangi coğrafyasında olursa olsun, dini, rengi, dünya görüşü ne olursa olsun mazlum insanların gördüğü baskıların ifadesi için bir mecburiyet ifade etmektedir. Net bir ifade ile basın özgürlüğü açısından en önemli, en kapsayıcı sivil özgürlük ifade özgürlüğüdür. Bütün vatandaşlar için hayati bir ihtiyaç olan ifade özgürlüğü, gazetecilik mesleğinde kullanılmaya başlayınca, basın özgürlüğüne dönüşür. İfade özgürlüğü insanlık tarihiyle yaşıtken basın özgürlüğü medyanın doğmasıyla daha yakın zamanlarda gündeme gelmiş fakat zamanla ifade özgürlüğünden daha fazla itibar kazanmıştır” şeklinde konuştu.
“İfade Özğürlüğünün Kısıtlanması, Şiddeti De Beraberinde Getirir”
İnsanların haklarını, hukuklarını ifade edememeleri durumunda şiddetin başlayacağını belirten Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı ve Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil, “Eğer insanlar sıkıntılarını, çilelerini, dertlerini anlatamazlarsa, çözüm yolu bulamazlarsa bir süre sonra ya intiharlar ya da şiddet otaya çıkar. İntiharların ve şiddetin olduğu yerde de huzur, mutluluk ve refah olmaz. Nihayetinde de toplum kendisini yenileyemez” dedi. Pakdil açıklamasını şöyle tamamladı:
“Değişim Mi, Çözülme Mi?
“Bilgi toplumu, iletişim-bilişim devriminin en net görüntüsüdür. Bilgi toplumunda teknoloji sayesinde bilgi üretimi önem kazanmıştır. Bilgi toplumunda bilgi teknolojileri ile sosyal değişme arasındaki ilişkiler ve ortaya çıkan değişmeleri şöyle özetleyebiliriz: Öncelikle, bilişim teknolojilerindeki değişim ve hızın, sosyal yapıyı çok hızlı bir değişim sürecine sokmuş olmasıdır. Öyle ki, aileler iletişimin bu kadar yaygın olduğu bir çağda kendi dinamikleri içerisinde birbirinden habersiz hale gelmiştir. Sosyal değişimin çok hızlı olması, bireysel ve toplumsal hayatın parçalanmasını da hızlandırmaktadır. Bu parçalanmalar bireyde olduğu kadar onun aile hayatında, eğitim de, siyasal, hukuksal alanda da ortaya çıkabilmektedir. Bu yaşananlar değişim mi, çözülme mi? Diye bir soruyu aklımıza getiriyor. Değişim diye ifade ettiğimiz birçok şey aslında ailede, toplumda çözülmelere yol açıyor. Bu konunun üzerinde hassasiyetle durmamız gerekiyor. İfade özgürlüğüne çocuklarımızdan başlamalıyız. Onları dinlemeli ve sorunların çözümü bulmalıyız. Eğer iletişime aileden başlamazsak toplumsal çözülme büyük boyutlara ulaşır.”